Gospodarski guru SD opeharil 50 (so)delavcev

Datum:

“Sedaj se mora več kot 50 oseb, “poražencev” stečaja Studia Moderna sprijazniti z dejstvom, da ne bodo nikoli dobili izplačila plače za julij, avgust, regresa za leto 2023 in odpravnine. Žal je vodstvo podjetja Studio Moderna, Mateja Dolanc kot CEO skupine Studio moderna in Sandi Češko dokazalo, da so “inženirji” svoje branže, finančnega inženiringa in njihove operacije žal praksa v širšem balkanskem prostoru. Marsikje na zahodu Evrope bi jih mediji oklicali za kriminalce, pri nas pa so zmagovalci,” so zapisali nekdanji Češkovi sodelavci. Spomnimo, da gre za vidnega predstavnika Socialnih demokratov, ki se menda borijo za delavce … 

Na dan počasi prihaja tista druga, temnejša plat Kučanovega bankrotiranca Sandija Češka, ki je svoj čas veljal za najbogatejšega Slovenca. Kot kaže, je šel v stečaj tudi moralno. “Na dan stečaja smo bili po večini še v odpovednih rokih in imamo zapadle terjatve iz naslova plač in odpravnin, a nam Jamstveni sklad RS ne želi stopiti nasproti,” so v javnem pismu zapisali njegovi nekdanji sodelavci, ki ga imenujejo tudi “pošteni lopov”, ker navzven ustvarja vtis poštenega človeka, ki javno laže, da je poskrbel za svoje zaposlene, poroča Svet24.

Pravijo, da se o Studiu Moderna v medijih veliko piše, vendar pa ne o tistih nekdanjih sodelavcih, ki so jo zaradi stečaja odnesli najslabše. Je pa po drugi strani nekdanjemu članu Foruma 21 uspelo rešiti zdravi del podjetniškega imperija. Nekdanji sodelavci pa so v svojem pismu razkrili še eno Češkovo svinjarijo: “Ravno tako je razlog naše odpovedi iz poslovnega razloga povsem identičen odpovedi ostalim zaposlenim v podjetju Studio Moderna, torej insolventnost podjetja, ki je dva meseca kasneje rezultirala v stečaju istega podjetja.”

Predsednica SD Tanja Fajon in predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko (Foto: STA)

Vodstvo podjetja si je z odpovedmi “iz poslovnega razloga” kupovalo čas, čeprav je bil stečaj neizbežen!
Kot so še zapisali, si je vodstvo podjetja z manevrom odpuščanja “iz poslovnih razlogov” kupovalo čas, čeprav je vedelo, da bo do stečaja zagotovo prišlo. Nekdanji zaposleni tako v celotni zgodbi ostajajo spregledani.mStečajni postopek je avgusta začelo ljubljansko okrožno sodišče. Teden dni pred tem ga je predlagala direktorica družbe Jana Umek. Stečajna upraviteljica Špela Turk je upnikom dala na voljo tri mesece za prijavitev svojih terjatev. Zaenkrat še ni znano, kaj bo v stečajni masi ostalo. Na svoj delež pa poleg zaposlenih čakajo tako dobavitelji kot tudi številni kupci, ki že naročenega blaga še niso prejeli.

Češkov biznis z drugimi podjetji že prevzema njegova žlahta
Toda kot je pri tovrstnih zgodbah tradicija, bo večina verjetno ostala praznih rok. Na pogorišču Studia Moderna pa se že pojavljajo nova imena in nova podjetja, ki so s Češkom na takšen ali drugačen način tudi povezana. Eno je na primer podjetje Valnadin, ki ga lahko vidimo na spletni strani Dormea. Direktorski položaj v njem zaseda Mateja Dolanc, sestra Češkove žene. Kot je dejala, bo podjetje le eden od igralcev, ki bo po propadu Studia Moderna skušal zapolniti vrzel na trgu. Za nekdanje zaposlene Studia Moderna pa je velika težava v tem, da nimajo svojega predstavnika, ki bi za medije zadevo pravilno pojasnil, zato odprto pismo, ki ga v nadaljevanju nelektoriranega objavljamo v celoti.

Člana nekdanjega Foruma 21: bivši partijski šef Milan Kučan in podjetnik Sandi Češko (Foto: STA)

Zakaj so bivši zaposleni največji poraženci stečaja Studio moderna?
Stečaj Studia moderna še vedno polni prispevke v medijih. Aktivnosti Sandija Češka in njegove svakinje Mateje Dolanc postajajo vse bolj bizarne in kažejo, da moralnega kompasa očitno nimata. Sedaj se ukvarjajo z blaženjem posledic pri kupcih, ki so blago kupovali tik pred stečajem in ga nikoli ne bodo prejeli. Očitno si Sandi Češko želi v medijih ustvariti podobo poštenega lopova. Ker Sandi Češko po medijih še vedno laže, da je poskrbel za svoje zaposlene, smo se odločili, da s tem pismom predstavimo tudi plat delavcev. Eden od medijev je zapisal članek, kjer je opredelil zakaj je Sandi Češko največji zmagovalec stečaja Studia moderna. V tem pismu želimo predstaviti stanje v katerem se je znašlo več kot 40 bivših zaposlenih in v anologiji zmagovalcev predstaviti zakaj smo bivši zaposleni največji poraženci stečaja Studia moderna.

Za medije je Sandi Češko pojasnil, da bo kljub stečaju nadaljeval zgodbo Studia moderna v partnerstvu s kitajskim vlagateljem (bivšim dobaviteljem in upnikom Studio moderna) na novem podjetju Valnadin d.o.o, kjer bodo vsi zaposleni dobili nove pogodbe. To velja za skupino ljudi, ki so bili na dan stečaja v delovnem razmerju in ne v odpovednem roku. Tem osebam sta bili vročeni dve pogodbi. Podjemna pogodba za delo do 15.9.2023 in s honorarjem, ki pokrije razliko med predvidenim zneskom prejetim iz Jamstvenega sklada RS in redno plačo. Druga pa je pogodba o rednem delovnem razmerju s pričetkom 15.9.2023. Po prejetih informacijah so to pogodbe za nedoločen čas in enakimi pogoji kot so bili dodeljeni v Studiu moderna, podpisane s strani Mateje Dolanc. Ta skupina je tudi dobila navodila kadrovske službe, da prijavijo zamujeni plači za julij in avgust stečajni upraviteljici kot terjatev. Za to skupino izbranih oseb, lahko rečemo, da se je poslovodstvo Studia moderna zelo potrudilo. Na novem podjetju jih tudi čaka regres v sorazmernem delu 4 mesecev, ki pa naj bi bil večji od minimalnega predvidenega za leto 2023. Kdo so poraženci?

Največji poraženci so osebe, ki so v mesecu juniju 2023 dobile redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Studio moderna je maja obvestila Zavod za zaposlovanje RS o 44 presežnih delavcih. Ta skupina 44 oseb, ki so bili v mesecu avgustu še vedno na plačilni listi Studia moderna, saj nam je tekel odpovedni rok. Naši odpovedni roki so bili po večini preko 50 dni, saj smo bili delavci z dolgim delovnim stažem v Studiu moderna. Vsi smo prinašali dodano vrednost in dobičke poslovodstvu vsaj 10 in več let. V to skupino se prišteje še nekaj deset oseb, ki je v agoniji čakanja na majsko, junijsko in julijsko plačo, podalo bodisi redno bodisi izredno odpoved pogodbe. Negotovost v poletnih mesecih je bila duhomorna in stresna, saj smo na izplačilo majske plače čakali vse do 11.7.2023 in junijske do 2.8.2023. Julijske in avgustovske plače pa nismo dobili. Žal pa do nas banke niso imele velikega razumevanje in krediti so morali biti poplačani tako v maju, juniju, juliju, avgustu in septembru. Poleg stečaja nas je zadela še ena slaba novica.

Po pogovoru z odvetnico smo bili obveščeni, da zaradi prenehanja pogodbe iz poslovnega razloga nismo opravičeni do pravic iz Jamstvenega sklada RS. Saj so pravice Jamstvenega sklada RS namenjene osebam, ki jim delovno razmerje poteče zaradi stečaja. Torej “delni zmagovalci”, ki tako ali tako že imajo pogodbo o zaposlitvi in honorarno izplačilo iz “novega” Dormea, podjetja v lasti Mateje Dolanc, Valnadin d.o.o. Zgornje so nam tudi potrdili uslužbenci Jamstvenega sklada RS, ki so na naš klic odgovorili, da nam ne morejo pomagati in praviloma ne odobrijo vlog v primerih kot je naš. Tako smo odkrili, da imamo v Sloveniji še eno sivo polje, morda še ene “izbrisane”. Kljub temu, da smo se zaposleni z odpovedmi iz poslovnega razloga znašli v enakem pravno stvarnem položaju kot naši bivši kolegi. Na dan stečaja smo bili po večini še v odpovednih rokih in imamo zapadle terjatve iz naslova plač in odpravnin, nam Jamstveni sklad RS ne želi stopiti na sproti. Ravno tako je razlog naše odpovedi iz poslovnega razloga povsem identičen odpovedi ostalim zaposlenim v podjetju Studio moderna, torej insolventnost podjetja, ki je 2 meseca kasneje rezultirala v stečaju istega podjetja.

Vodstvo podjetja je z manevrom odpuščanja iz poslovnih razlogov kupovalo čas, čeprav so vedeli, da je stečaj neizbežen. Vodstvo je dobro poznalo situacijo in se je zavedalo upada prihodkov in dejstva, da so aktivnosti prodaje in nabave zalog drastično slabe že vsaj eno leto pred stečajem. Del prilivov Studia moderne d.o.o. , se je za poplačilo delavcev na mednarodnem nivoju, stekal iz pogodb s hčerinsko povezanimi podjetji na trgih poslovanja. Tako je vodstvo že v začetku leta 2023 prodalo 4 edino profitabilne trge (Kosovo, Albanijo, Makedonijo in Črno goro). Pred stečajem Studia moderna d.o.o. v Sloveniji je stekla prisilna poravnava hrvaškega podjetja in stečaja madžarskega in češkega podjetja. Iz elektronskega sporočila direktorice Studia moderna d.o.o., Jane Umek, je tudi evidentno, da se je vodstvo zavedalo neizbežnosti stečaja in so odlašali z odločitvijo in so tako upnike prikrajšali za morebitno večjo stečajno maso. Naše edino upanje je prijava prednostnih terjatev v stečajnem postopku. Da je stečajna masa prazna nam je bilo znano že dolgo. Saj nam je Mateja Dolanc 3.7.2023 pisno potrdila, da slovensko podjetje nima oprijemljivih sredstev, razen opreme v pisarnah, blaga v prodajalnah in dve stari osebni vozili.

Sedaj se mora več kot 50 oseb, “poražencev” stečaja Studia moderna sprijazniti z dejstvom, da ne bodo nikoli dobili izplačila plače za julij, avgust, regres za leto 2023 in odpravnine. Sprijazniti se morajo, da so tudi v finančno slabšem položaju kot kolegi, saj jim tudi Jamstveni sklad RS ne bo izplačal ničesar. Naše edino upanje je, da bo stečajna upraviteljica Špela Turk dosledno opravila svojo delo in se dodobra zakopala v dokumentacijo. Kar nekaj elektronskih sporočil je zaokrožilo, kjer je razviden naklep poslovodstva in priznanje direktorice Studia moderna, da je bila seznanjena z insolventnostjo že dalj časa in so s prijavo stečaja zavlačevali. Morda bi tudi Specializirano državno tožilstvo našlo motiv za preiskovanje gospodarskega kriminala. Žal je vodstvo podjetja Studio moderna, Mateja Dolanc kot CEO skupine Studio moderna in Sandi Češko, dokazalo, da so “inžinirji” svoje branže, finančnega inženiringa in njihove operacije žal praksa v širšem balkanskem prostoru. Marsikje na Zahodu Evrope, bi jih mediji oklicali za kriminalce, pri nas pa so zmagovalci. Vsem bivšim sodelavcem želimo, da se nikoli ne znajdejo v našem položaju. Poslovodstvu, lastnikoma Sandiju Češko, Liviji Dolanc in Mateji Dolanc pa da bodo dobro spali na “novem” Dormeu!” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...