Je to iskra, ki bo zanetila balkanski sod smodnika?

Datum:

“Gre za stopnjevanje varnostne grožnje, ki lahko privede tudi do spopadov. Glede na tolmačenja uredbe OZN je to sicer mogoče, ni pa pametno in smotrno. Najti bodo morali neko mirno rešitev,” je glede srbske zahteve za napotitev vojske in policije na sever Kosova dejal neimenovani varnostni strokovnjak. 

Srbska oblast je v četrtek v skladu s pričakovanji sprejela odločitev, da na kosovsko misijo Nata naslovi zahtevo za napotitev svojih pripadnikov varnostnih sil v to državo. ZDA dejanju nasprotujejo, Srbija sicer želi poslati do tisoč pripadnikov svoje vojske in policije. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob tem sporočil, da bodo zahtevo najprej poslali v elektronski obliki. Sicer dvomi, da bi Kfor na zahtevo pristal, je pa prepričan, da bi bilo dobro, če bi. Tako bi namreč prispeval k miru na severu Kosova. Srbska vlada se je odločila enotno, poroča STA.

Kosovski Srbi namreč zahtevajo, da se izpusti tiste, ki so bili nezakonito pridržani. Druga zahteva srbskih oblasti pa je, da posebne enote policije Kosova ne vdirajo na sever državice, ne da bi v to privolili štirje župani občin s srbsko večino, in da bi v to privolil Kfor. Srbska zahteva se pojavlja prav v času povečanih napetosti na Kosovu. Tam lokalno srbsko prebivalstvo že skoraj teden dni blokira ceste. So pa ZDA zadnje dni Beogradu dale jasno vedeti, da ne soglašajo z “militarizacijo” problematike. Vojaška velesila pričakuje politične rešitve. Sicer je malo verjetno, da bi Kfor ugodil zahtevam Srbije.

Pripadniki Kforja na Kosovu (Foto: STA)

Načeloma bi lahko soglašal s prihodom srbskih varnostnih sil, predvsem z namenom varovanja cerkva in samostanov itd. ter za skupno varovanje meje. Neimenovan varnostni strokovnjak: “Gre za stopnjevanje varnostne grožnje, ki lahko privede tudi do spopadov. Glede na tolmačenja uredbe OZN je to sicer mogoče, ni pa pametno in smotrno. Najti bodo morali neko mirno rešitev. Če se pripelje na ozemlje druge države (čeprav Srbi Kosova ne priznavajo) svoje oborožene formacije, je verjetnost, da bo prišlo do oboroženega konflikta, toliko večja.” Ali so v ozadju tudi ruski interesi pa morda vedo obveščevalci.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...