Je to konec platforme Airbnb v Sloveniji?

Datum:

Medtem ko se razvite zahodne države prizadevajo turistom prikupiti svojo državo in jo tudi z ugodnim bivanjem narediti privlačnejšo, se Golobova vlada s potezami trudi še dodatno odnesti zaslužek svojim državljanom. Po poročanju Financ bo aktualna vlada z novim zakonom onemogočila platformo Airbnb.

“Nič Airbnbja, nič Uberja … Še malo pa bodo prepovedali McDonald’s in KFC ter uzakonili le restavracije, ki prodajajo avtentične slovenske čevape in pleskavice,” je na X zapisal politični analitik Mitja Iršič. Njegov komentar je sledil po novici o novem zakonu, s katerim Golobova vlada še dodatno oddaljuje Slovenijo od “jedrne Evrope”.

Vsi, ki potujejo tako ali drugače, se zavedajo, kako koristna je platforma Airbnb, ki popotnikom ponuja cenovno ugoden in priročen način iskanja primernega prenočišča. Velja tako za Slovence, ki potujejo po svetu, kot za druge turiste, ki prihajajo k nam. Z novim zakonom o gostinstvu, ki ga pišejo na ministrstvu za gospodarstvo Matjaža Hana, pa se bo Slovenja lahko poslovila od od kratkoročnega oddajanja nepremičnin posameznikov turistom prek Airbnbja, Bookinga in nasploh. Veljale bi sicer izjeme, ki pa so tako rekoč neizvedljive.

Matjaž Han (Foto: STA)

Petmesečnega poenostavljenega sobodajalstva ne bi bilo več, pišejo Finance, ki dodajajo, da bi celo župan oziroma mestna oblast lahko prepovedala oddajanje stanovanj turistom na določeni lokaciji. Povsem prav tako bi se lahko zgodilo, da ponudnik prostora ne bo smel oddajati turistom svojega drugega stanovanja, v katerem sicer ne živi, razen če bi se lotil zahtevne poti iskanja vseh potrebnih soglasij, kar je v praksi neizvedljivo.

Medtem ko je kratkoročni najem vedno obstajal, je ustanovitev Airbnbja leta 2008 popolnoma spremenila igro. Nenadoma je bilo enostavno najti edinstven, domač kraj za bivanje na skoraj kateri koli destinaciji po vsem svetu, najem pa je pogosto zagotavljal več prostora po nižji ceni kot mnogi hoteli. Tako so turisti ali gostje v Sloveniji dobili najboljšo izkušnjo iz prve roke, roke gostitelja, hkrati pa so ljudje, ki so imeli prostor odveč, tega oddali gostom. Temu se zdaj bliža konec.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....