Je to ideologija strpnosti? Za vsak državni praznik, bi morali sto Janšistov obesiti, sto ustreliti, sto utopiti, tisoč izgnati in deset tisoč kastrirati …

Datum:

Že eno leto poslušamo, kako aktualna vlada ne komunicira primerno, da ves čas napadajo, žalijo in ustrahujejo. Enako naj bi veljalo za njene simpatizerje. A pogosto se izkaže, da nasprotniki vlade Janeza Janše predvsem opisujejo svoje lastnosti ter jih zrcalijo na nasprotno stran. “Za vsak državni praznik, bi moralo sto Janšistov obesiti, sto ustreliti, sto utopiti, tisoč izgnati in deset tisoč kastrirati. Začel bi pa s tem tvojim prijateljem Stefanom,” je precej nazorno zapisal uporabnik družabnega omrežja, za katerega ne moremo trditi, da prav izbira besede. Skoraj z zagotovostjo pa lahko zatrdimo, kateremu političnem polu pripada – desnemu že ne.

Simon Pušnik je na družabnem omrežju zapisal: “Slavko Červ, za vsak državni praznik, bi moralo sto Janšistov obesit, sto ustreliti, sto utopiti, tisoč izgnati in deset tisoč kastrirati. Začel bi pa s tem tvojim prijateljem Stefanom.” So tovrstne grožnje torej običajen del levega diskurza? Je narobe le, kadar usta odpre kdo na desnici? Na desni strani namreč štejejo za napad že komentarji, ki zgolj opisujejo ravnanje neke tretje osebe. Zakaj se na enak način ne obravnava simpatizerjev leve opozicije? Ne dolgo nazaj je po pošti prejel grožnje tudi urednik Demokracije Jože Biščak. Ob prijavi na policijo je izpostavil, da je iz pisem jasno razvidno, da pošiljatelja “moti” konservativni svetovni nazor, naše odklonilno stališče do progresivizma. “Zato je bilo to dejanje psihopata, ki ga je ideološko napumpala vedno bolj radikalna levica. Tej nasilje postaja legitimno sredstvo za obračun z vsemi, ki imajo drugačen pogled na svet in dogodke okoli sebe,” je opozoril in ob tem še spomnil na tragični dogodek v Franciji – na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo so prejemali grožnje, ki jih ni nihče vzel preveč resno. Na koncu  je sledil pokol, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. Se bo tudi pri nas moralo pripetiti kaj tragičnega, da se bo levičarske grožnje končno začelo jemati?

Odgovorni urednik Nove24TV Aleksander Rant je pod nestrpen komentar Pušnika zapisal: “Vlada Janeza Janše je nestrpna, pravijo. Deli narod, pravijo. Mi so humanitarci, pravijo. Mi ne grozimo osebi, pravijo.” Zraven je še dodal ključnik #odvratno, ki pravzaprav povzame vse zapisano. Žal se je prevečkrat izkazalo, da v Sloveniji očitno veljajo dvojna merila – zelo nazoren primer tega je bila identična grožnja, ki je bila poslana notranjemu ministru Alešu Hojsu in evropski poslanki Tanji Fajon. Pisec, ki je namenoma prepisal grožnje, ki so bile originalno namenjene Hojsu , tožilstvo pa je pregon te grožnje zavrglo, je v primeru Fajonove dobil  vabilo na policijo. Glede na to, da naj bi bi bili pred zakonom enaki, ne čudi, da je marsikoga ta precej drugačna reakcija razburila – nihče si namreč ne želi, da bi v državi za “naše” veljala takšna merila, za “vaše” pa druga. Torej, bodo v omenjenem primeru primeru organi pregona vsaj skušali izvedeti, kdo se skriva za imenom Simon Pušnik in kakšni so njegovi nameni? Morda, pri nas policija namreč deluje relativno uspešno in avtonomno, zadeve pogosto padejo šele, ko pridejo na tožilstvo in sodišče – na to je v nedavnem pogovoru opozoril dr. Boštjan M. Zupančič, nekdanji sodnik sodišča za človekove pravice ter ustavni sodnik.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...