Je Ukrajina začela s protiofenzivo?

Datum:

Čeprav je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da bo treba na večjo protiofenzivo še nekaj časa počakati, dokler ne prispe vsa vojaška oprema z zahoda, pa ruski vojaški blogerji zelo aktivno pišejo, da so ukrajinske sile v četrtek zvečer začele silovit preboj okoli Bahmuta in Soledarja. 

Več skupinam ukrajinskih vojakov naj bi se namreč uspelo prebiti s pomočjo dveh do treh tankov na skupino, zdaj pa poskušajo utrditi novo osvojene položaje. Na območju Bahmuta naj bi začeli s protinapadi, Ruse naj bi po poročanju vojaškega analitika Emila Kastehelmija potisnili na jug, zdaj pa napadajo ruske položaje pri Bohdanivki in Kromovi cesti.

Ukrajina je začela serijo lokalnih protinapadov na območju Bahmuta. (Foto: tw)

Istočasno tako ruski kot ukrajinski mediji prav tako poročajo o krepitvi ukrajinskih akcij v več smereh. Rusko obrambno ministrstvo pravi, da je “splošna situacija” pod nadzorom, kar pomeni, da po vsej verjetnosti niso. Vojaški analitik ob tem pravi, da sumi, da gre za diverzantske napade s političnimi in vojaškimi cilji. “Če bo Rusija poslala rezerve v Bahmut, bodo te lahko odločilno oslabile druge sektorje. Če tega ne storijo, obstaja možnost velikega političnega ponižanja. Obe možnosti sta dobri za Ukrajino,” dodaja.

Nekdanji marinec in vojaški poznavalec Rob Lee je na več ruskih kanalih Telegram napisal sporočila, v katerih je pisalo, da se je ukrajinska protiofenziva začela z uspešnim napredovanjem severozahodno in jugozahodno od Bahmuta in Soledarja. Opozarjajo na bojne premike pri Majorskem, Kupjanskem in Huljapolju. “Protiofenziva je v polnem teku. Oborožene sile Ukrajine uspešno vstopajo v Bahmut. Nadalje bodo vstopile na območje Brjanske in Belgorodske regije,” pa pravi vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin, medtem ko Rusko obrambno ministrstvo to zanika.

Kaj pravi Ukrajina, protiofenziva zdaj ali spomladi?
Po ocenah ukrajinskega predsednika so bojne brigade, tudi tiste, ki so jih usposabljale članice zveze Nato, že pripravljene. Prepričan je, da bi bila protiofenziva uspešna, tudi če bi z njo pričeli takoj. “Vendar bi pri tem izgubili veliko ljudi. Mislim, da je to nesprejemljivo, zato moramo počakati,” je opozoril in dodal, da vojska še vedno potrebuje nekaj obljubljene vojaške opreme, med drugim tudi oklepna vozila. Aleksandar Kots, še en vojni bloger, pa pojasnjuje, da so na cesti mimo Harkova opazili ukrajinske tanke, ki se premikajo proti ruski meji. Navaja, da je v napredujoči koloni zahodna vojaška oprema.

Ukrajinci prejeli prvo orožje dolgega dosega
Britanske oblasti pa so včeraj potrdile, da bodo Ukrajini dobavile rakete dolgega dosega Storm Shadow. Odločitev so sprejeli po večmesečnih pozivih Kijeva k dobavi tovrstnih raket. Te bodo Ukrajini zagotovile nove zmogljivosti v luči priprav na protiofenzivo. “Danes lahko potrdim, da bo Velika Britanija Ukrajini podarila rakete Storm Shadow. Donacija bo Ukrajini omogočila najboljše možnosti za obrambo pred nenehno rusko agresijo,” je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Prepričan je, da bodo rakete “Ukrajini omogočile, da odrine ruske sile, ki so na ukrajinskem suverenem ozemlju”. Ob tem pa je pojasnil, da so odločitev o njihovi dobavi sprejeli, ker Rusija nadaljuje z napadi na civilno infrastrukturo v Ukrajini.

Orožje bo Ukrajini zagotovilo nove zmogljivosti v luči priprav na protiofenzivo, s katero si Kijev želi ponovno zavzeti ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. Zaradi njihovega dolgega dosega jih bodo ukrajinski piloti lahko izstrelili daleč od fronte. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem v odzivu poudaril, da se bo Moskva ustrezno odzvala na uporabo raket Storm Shadow s strani ukrajinskih sil.

Sara Kovač

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...