Je v tem objektu iz sovjetskih časov nameščen arzenal biološkega orožja Vladimirja Putina?

Datum:

Ruski državni raziskovalni center, ki hrani viruse, kot so ebola, HIV in virus Marburg, buri duhove. Pri nekaterih namreč obstaja domneva, da je v enem najbolj varovanih objektov v državi, iz sovjetskih časov,  morda nameščen arzenal biološkega orožja Vladimirja Putina.

                   

V centru hranijo tudi virus variola, ki povzroča črne koze, bacil antraks in celo ebolo virus. Center, ki je odprl vrata tekom vrhunca hladne vojne, leta 1974, kot raziskovalno središče bioterorizma, je še vedno eno najbolj varovanih območij v Rusiji, ograjeno z bodečo žico, pri njegovih vratih pa so stalno nameščeni oboroženi vojaki.

70 tisoč kvadratnih metrov velik center je približno enake velikosti kot nogometno igrišče in je eden od 100 raziskovalnih in upravnih zgradb v objektu, ki je v Rusiji znan kot “Vektor”. Laboratorij velja za enega od 59 najbolj varnih bioloških laboratorijev na svetu, gre za status, ki ga je deležen tudi Inštitut za virologijo iz Wuhana, ki predstavlja središče izvora pandemije covida.

Nahaja se na izoliranem območju
Vektor ima dovoljenje za ravnanje z najsmrtonosnejšimi patogeni na svetu, zaposleni, ki so odgovorni za preučevanje virusov, pa nosijo vojaško zelene zaščitne obleke, ki pokrivajo celotno telo. Skrivnostni objekt s četrto varnostno stopnjo se nahaja v jugozahodni Sibiriji, enem najstrožjih in najbolj izoliranih krajev na svetu, kjer lahko pozimi temperature padejo tudi do -35 stopinj Celzija.

Rusija po poročanju Daily Maila trdi, da je laboratorij prenehal z raziskovanjem orožja leta 1992, po razpadu Sovjetske zveze. Uradno se laboratorij sedaj osredotoča na razvoj cepiv za smrtonosne viruse. Lani so začeli z raziskovanjem prazgodovinskih virusov, ki so jih našli v paleolitskih konjih, najdenih v stopljenem permafrostu v Sibiriji. Toda lansko poročilo ameriškega zunanjega ministrstva razkriva, da Rusija “ohranja ofenzivni program biološkega orožja”, čeprav je država vztrajala, da je prenehala s tovrstnimi raziskavami. Do tega razkritja je prišlo potem, ko je ameriški veleposlanik pri Združenih narodih povedal, da bi Putin lahko uporabil biološko orožje za strmoglavljenje ukrajinske vlade in opozoril, da je pri ruskem diktatorju prav vse mogoče.

Foto: epa

Rusija je tudi sama obtožila ZDA, da razvijajo biološko orožje v ukrajinskih laboratorijih kot del svoje utemeljitve za vojno, čeprav so te trditve zanikali svetovni strokovnjaki. Omenjeni laboratorij je prišel na naslovnice medijev leta 2019, ko je zaradi eksplozije plina en zaposleni dobil opekline druge in tretje stopnje. Vodstvo je bilo prisiljeno zanikati, da je požar javnost izpostavil patogenom, ki ga hranijo. Petnajst let prej je umrla Antonina Presnjakova, delavka v laboratoriju, potem ko se je po nesreči zbodla z iglo, ki je vsebovala virus ebole. In njen nekdanji šef, profesor Ilja Drozdov je izginil leta 2017, potem ko je bil obtožen kraje dveh milijonov rubljev – takrat vrednih okoli 27 tisoč funtov – iz objekta.

Profesor Drozdov se je znašel na Interpolovem seznamu iskanih oseb, oblasti se namreč bojijo, da je pobegnil v tujino. Objekt, imenovan tudi Vektorski inštitut, naj bi bil predstavljal eno od lokacij, kjer je Rusija morda nadaljevala s shemo biološkega orožja, ki se je v času hladne vojne imenovala Biopreparat. Lansko poročilo ameriškega zunanjega ministrstva navaja, da Rusija “ohranja ofenzivni program biološkega orožja in s tem krši svoje obveznosti iz Konvencije o biološkem orožju. V dokumentu je zapisano: “Vprašanje skladnosti Rusije z omenjeno konvencijo je zaskrbljujoče že vrsto let.” Gre za konvencijo, ki državam prepoveduje razvoj in kopičenje biološkega orožja.

Agencija Biopreparat, ki so jo bili Rusi priseljeni razpustiti, je vodila državni program biološkega vojskovanja. Ustanovljena je bila leta 1974, istega leta kot laboratorij. Zaposloval je do 40 tisoč ljudi v petih vojaških inštitutih. Objekt Vektor, ki sedaj zaposluje približno tretjino od 4.500 osebja, ki ga je imel v času Sovjetske zveze, je eden od 59 najbolj varnostnih laboratorijev četrte stopnje, ki so razporejeni v 23 različnih državah. Največji objekt na svetu je Inštitut za virologijo v kitajskem Wuhanu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...