Je vojna neizbežna? Putin priznal neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine

Datum:

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o priznanju neodvisnost separatističnih republik na vzhodu Ukrajine. O svoji odločitvi je obvestil nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Tako je priznal Donbas in Lugansk “znotraj njihovih zgodovinskih sovjetskih meja”, kar pomeni, da je priznal tudi dele Donbasa in Luganska, ki sta trenutno pod Ukrajino, kot “neodvisna”.

Ruski predsednik je voditelja Francije in Nemčije seznanil z rezultati današnjega zasedanja ruskega varnostnega sveta, ki je bilo osredotočeno na aktualne razmere glede Donbasa v okviru resolucije spodnjega doma ruskega parlamenta o priznanju republik Donbasa. Ruska duma je prejšnji teden Putina pozvala k priznanju neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk.

K priznanju sta danes Putina pozvala tudi voditelja samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk, Denis Pušilin in Leonid Pašečnik. Kremelj je sporočil, da je bil poziv za priznanje neodvisnosti vložen “v povezavi z vojaško agresijo ukrajinskih oblasti in množičnim obstreljevanjem ozemlja Donbasa, ki vodi v trpljenje civilnega prebivalstva”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere na vzhodu Ukrajine, kjer že od ruske priključitve Krima leta 2014 potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko ter proruskimi separatisti v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk, se v zadnjih dneh močno zaostrujejo.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes ukrajinski vojski očitali nove napade, v katerih sta bili po njihovih navedbah ubiti najmanj dve osebi. Ruska vojska je tudi sporočila, da je v spopadih na ruskem ozemlju ubila pet ukrajinskih “saboterjev”. Ukrajina je navedbe zanikala. Zahodni zavezniki Kijeva z ZDA na čelu sicer opozarjajo, da je zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine del ruskega scenarija ustvarjanja lažnih provokacij oziroma pretveze, ki bi jo nato izkoristili za napad na Ukrajino.

Kot so sporočili iz Elizejske palače, je Macron nocoj že sklical svet za nacionalno varnost, ki bo ocenil razmere v Ukrajini. V strahu pred skorajšnjo rusko invazijo je sestanek sveta za nacionalno varnost napovedal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Medtem pa je EU ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala, naj spoštuje mednarodno pravo ter naj ne prizna neodvisnosti proruskih separatistov v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk. Če bo to storil, se je EU pripravljena odzvati odločno in enotno, je danes v Bruslju izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...