Jelko Kacin: Še pred koncem marca bi lahko pocepili vse učitelje in vzgojitelje

Datum:

“Mineva leto dni odkar je vlada prevzela vodenje države v teh težkih razmerah pandemije in epidemije in končno smo v fazi, ko lahko pocepimo večje število ljudi v skladu s prioritetami,” je državni sekretar Jelko Kacin sporočil ob obisku cepilnega centra v Kamniku. 

                   

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin je danes obiskal cepilni center v Kamniku ter ob tem spomnil, da mineva že leto dni, odkar se je aktualna vlada Janeza Janše lotila vodenja države v tem izjemno težkem času pandemije novega koronavirusa. Obenem je še dejal, da smo se končno znašli v fazi, ko je mogoče cepiti večje število oseb v skladu z našimi prioritetami. Ob tem se je dotaknil tudi pomislekov, ki se pojavljajo v javnosti v povezavi s cepivom AstraZeneca: “Včeraj pozno popoldne sta govorila predsednika vlad Slovenije in Avstrije, pri čemer je avstrijski kolega zelo jasno povedal, da je preiskava pokazala, da njihova incidenta z AstraZeneco nimata nobene povezave s cepljenjem.”

Kot je še pojasnil državni sekretar je: “AstraZeneca tisto cepivo, ki nam omogoča, da pride do drugega odmerka šele po treh mesecih. Kar pomeni, da so cepljeni z AstraZeneco zagotovo zaščiteni vsaj za devet mesecev skupaj.” Z veseljem pa je sporočil novico, da je potrjeno že četrto cepivo. Po pogodbi je proizvajalec, v tem primer Johnson & Johnson v ZDA oziroma evropska veja Janssen na Nizozemskem, dolžna v 30 dneh dobaviti prve količine cepiv, pri kateri bo zadoščal en sam odmerek.

AstraZeneca cepivo. (Foto: epa)

Dotaknil se je tudi pritožb, da so imeli včeraj v Velenju učitelji nekaj težav po cepljenju zaradi bolečin v rami, toda prepričan je, da se bo preko vikenda vse uredilo. Ob tem je še pristavil, da si želijo v čim krajšem času, zagotovo pa pred koncem meseca marca, cepiti prav vse učitelje in vzgojitelje za primer, če bi nekateri novi sevi postali večinski in bi se ponovno začelo hitro širiti število okuženih.

Ni dokazov, da bi imelo cepivo AstraZeneca kakšne resne stranske učinke
“Trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki,” so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme. Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...