Jenull si po partizansko razlaga, kaj pomeni, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo: časi, ko se je oblast menjalo v revolucionarnem slogu, so mimo!

Datum:

Neuradni organizator neprijavljenih protestov Jaša Jenull je v pravnem smislu očitno povsem neuk, čeprav ima očeta pravnika, saj si ustavo, tolmači po svoje in iz nje trga posamezne dele ter z njimi poljubno manipulira. Največji slovenski pesnik France Prešeren bi mu v umetniškem slogu zabrusil: “Le čevlje sodi naj Kopitar!” Tovariš Jenull, podajanje iz konteksta vzetih povedi v slogu parol “¡No pasarán!, Smrt fašizmu ali pa Delo osvobaja”, nima nobenega smisla, zato prilagamo tudi kakšen odstavek s pojasnili slovenske ustave.

                   

Neuradni organizator petkovih “mitingov resnice” Jaša Jenull tokrat vabi na demonstracije ter ob tem grdo manipulira s slovensko ustavo. Iz nje je namreč poljubno iztrgal poved, ki se glasi “V Sloveniji ima oblast ljudstvo”, s pomočjo katere pač opravlja svojo potrebo rušenja povsem demokratično postavljene desno-sredinske vlade Janeza Janše, ki je nadomestila dezertersko manjšinsko Šarčevo koalicijo. Ljudstvo namreč ni zgolj skupina biciklistov, temveč vsi, ki imajo volilno pravico, s katero podelijo mandat političnim strankam preko svobodnih volitev. Ampak Jenull si razlaga pravne termine revolucionarno.

Verjetno bi bilo bolje, da bi se tovariš Jenull ukvarjal predvsem s tistim na kar se v življenju zares dobro spozna, morda s kakšnim pouličnim “teatrom absurda”. Baje smo demokratična družba, časi, ko se je ljudsko oblast razumelo po partizansko, pa so že davno mimo, zato tudi veljajo določeni civilizacijski standardi, ki ustrezajo času in duhu 21. stoletja. Vse drugo sodi v gozdove, na borčevske proslave in v zgodovinske učbenike.

Neuradni organizator petkovih “mitingov resnice” Jaša Jenull poziva k novim demonstracijam, ker oblasti nimajo levičarji, saj po njegovem tolmačenju, oblast pripada le njim. (Foto: posnetek zaslona, Facebook)

Kot pojasnilo prilagamo del ustave in še nekaj drugih ustreznih besedil: Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.” (3. člen, Ustava republike Slovenije). V spodnjem komentarju je jasno navedeno, da se posredna demokracija vzpostavlja z volitvami, neposredna pa običajno z referendumom. Skladno s predpisi je predsednik republike je leta 2018 podpisal odlok o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev v državni zbor” (up-rs), Janši pa je leta 2020 zaupal mandat za sestavo nove vlade, ko je Marjan Šarec odstopil. 

Pojasnilo Ustave republike Slovenije. (Foto: posnetek zaslona, e-kurs)

Predsednik republike po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin predloži državnemu zboru kandidata za predsednika vlade, ki ga na tajnem glasovanju izvoli državni zbor z večino glasov vseh poslancev. V primeru neizvolitve, ustava določa poseben postopek za izvolitev predsednika vlade.” (Vlada RS) “Predsednik SDS Janez Janša je v državnem zboru na tajnem glasovanju dobil mandat za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 52, poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Po izvolitvi je že prisegel kot novi predsednik vlade, ki bo vodil vladno koalicijo strank SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Rezultati parlamentarnih volitev leta 2018. (Foto: STA)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...