Jeretič: Golob je drugi EU mandat izboril z agresivnim “balkanskim marketingom”

Datum:

“Menim da Svoboda v slovenski politično prostor absolutno uvaža “balkanski politični marketing”. Na eno strani je tu velikopoteznost obljub, ki so bile predvsem v zadnjih tednih, pa tudi z izjemno agresivnostjo in aroganco v komunikaciji. In to je bilo značilno tako za predsednika vlade Goloba, kot tudi za nosilko liste Ireno Jovevo,” je za naš medij dejal komentator Sebastjan Jeretič. 

                   

Vladajoča Gibanje Svoboda in premier Robert Goloba sta na evropskih volitvah, ki so tudi referendum o podpori vladajočim, doživela hud poraz. Od zadnjih parlamentarnih volitev leta 2022, je namreč podpora volivcev upadla za astronomskega 12,3 odstotka! Kljub temu odstop vladajoče garniture (premierja) ni na vidiku, kot se je to denimo zgodilo v Franciji in Belgiji (več), kar so potrdili tudi v Kabinetu predsednika vlade. Politične razmere, zlasti na levici, je za naš medij komentiral dober poznavalec področja Sebastjan Jeretič.

Jeretič: “Golob nima nekega stika z realnostjo, gre za precej narcisoidno osebo, ki živi v svojem svetu. Po drugi strani pa je treba nekaj priznati: ne glede na to, da je levica doživela poraz, je z delovanje v zadnjem mesecu dni uspel ublažiti ta rezultat, da ni popolna katastrofa, čemur so botrovale določene strateške poteze. Očitno so ti referendumi dvignili udeležbo, po drugi strani pa mu je vnovič uspelo vzpostaviti polarizacijo in antijanšizem.”

Politični komentator Sebastjan Jeretič. (Foto: Bobo)

Drugi EU mandat je omogočil agresiven in aroganten pristop
“Uspelo mu je tudi z norimi obljubami, da je naenkrat našel milijardo evrov za stanovanja, medtem ko se vsi državni sistemi sesuvajo na vsakem koraku.” Očitno je Golobu uspelo ubraniti drugi mandat v EU parlamentu. Dejal je še, da če Golob ne bi deloval na takšen agresiven in aroganten način, kot je deloval, Jeretič misli, da bi stranka dobila en sam mandat, saj bi bila tudi udeležba na volitvah nižja.

Svoboda uvaža “balkanski politični marketing”
“Menim pa da Svoboda v slovenski politično prostor absolutno uvaža balkanski politični marketing. Na eno strani je tu velikopoteznost obljub, ki so bile predvsem v zadnjih tednih, pa tudi z izjemno agresivnostjo in aroganco v komunikaciji. In to je bilo značilno tako za predsednika vlade Goloba, kot tudi za nosilko liste Ireno Jovevo.” Jeretič meni, da se bo takšen koncept nadaljeval, zlasti zato, ker so koalicijske partnerice izjemno šibke.

 

Svoboda je od parlamentarnih volitev (rezultat je na levi) izgubila kar 12,3 odstotka volivcev! (Foto: DVK, posnetek zaslona)

SD je v globoki krizi: izgublja temeljno volilno bazo
Socialni demokrati so komajda preživeli te volitve. Če pogledamo “fiksno število glasov”, se je skorajda prepolovilo obseg njihovih “vernikov”. Govora je o tistih “vernikih”, ki so ne glede na okoliščine glasovali za dotično stranko. Ta delež je padel z 80 na 50 tisoč! To pa kaže na globoko krizo stranke. Še bolj vprašljiva pa je prihodnost skrajne Levice, zlasti zaradi notranjega razkola. Stranka je sicer ponovila rezultat okoli 30 tisoč glasov iz zadnjih evropskih volitev …

Golob ne propade, ker ima podporo Jankovića!
Obe navedeni koalicijski partnerici sta v “zelo tveganem položaju”, zlasti v luči pričakovanja še kakšne nove politične opcije v tem političnem bazenu. Vprašanje je še, ali se bo v parlamentarnem prostoru uveljavila stranka Vesna, saj gre “bolj za rezultat Vladimirja Prebiliča. Jeretiču se zdi rezultat primerljiv z uspehom Igorja Šoltesa na EU volitvah, ko je nastopil s stranko Verjamem, ki pa pozneje uspeha ni ponovila. Jeretič sicer meni, da Golob ne bo zgolj zaključil aktualnega mandata, ampak bo s podporo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ampak tudi pozneje močno zastopal levi blok. 

Odgovor na novinarsko vprašanje. (Foto: posnetek zaslona)

Izključevanje tudi na evropski ravni
V primeru “balkanskega koncepta”, gre sicer za politiko, ki je značilna za Srbijo in Črno Goro in je prisotna na vseh ravneh. Gre za prepričanje, da lahko samo “oni” odločajo o tem, kdo sodi v EU politiko in kdo ne. Gre za agresivnost, ki poglablja polarizacijo, in ki je Svobodi omogočila drugi EU mandat. Gre za zelo škodljivo politiko, ki pa deloma deluje. Žal pa to postaja tudi način delovanja EU politike (izključevanje, primer je Ursula von der Leyen). Golob s takšnim pristopom nagovarja majhno bazo volivcev, ki nasedajo na populizme, in sicer v paketu s tistimi, ki nasedajo na antijanšizem.

“NSi in SLS naj razmislita o povezovanju” 
Je pa dejstvo, da je celotna leva koalicija izgubila in tudi v levem bloku ne uživa več podpore, kar kaže tudi solidna podpora Prebiliču in ostalim levim strankam, ki so prejele okoli deset tisoč glasov, kar je odraz nezadovoljstva z Golobom. Na desnici pa bi bilo smiselno razmisliti o novem povezovanju NSi-ja in SLS-a. Zamere, zaradi katerih je nekdanja SLS+SKD razpadla, so stvar neke druge generacije oziroma preteklosti. Prav zato bi bilo smiselno obe stranki povezati v eno močnejšo politično silo. Četudi bi predstavnik SLS Peter Gregorčič prejel še tri tisoč glasov, bi Matej Tonin izpadel iz EU parlamenta. Tudi zaradi močne terenske infrastrukture obeh strank, bi bilo povezovanje smiselno. Morda je lahko povezovalni faktor prav Lojze Peterle. Povezovanje bi omogočilo zanesljiv rezultat.

Jeretič: Ni čas za drobljenje, Logar naj stopi korak nazaj. Bivši zunanji minister Anže Logar (Foto: STA)

Ni čas za drobljenje, Logar naj stopi korak nazaj
Jeretič: “Stranki naj razmislita o povezovanju. Še en potencial, ki se na teh volitvah ni angažiral pa je potencial Pavla Ruparja in Glasu upokojencev, ki pa je s svojo podporo kandidatki Zali Tomašič, mislim da precej prispeval k njenemu vrhunskemu rezultatu, ker je bila med kandidati na drugem mestu med kandidati SDS-a.”

Za mnenje glede povezovanja z SLS smo povprašali Tonina: “Sem naklonjen povezovanju pred naslednjimi DZ volitvami.” Za Anžeta Logarja pa bi bilo najpametneje, da se “umakne korak nazaj”. Jeretič meni, da je pomembno “koncentrirati sile za naslednje volitve”. Najbolj smiselno bi bilo pomiriti strasti v stranki in na naslednjih volitvah nastopiti enotno.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...