Johnson napovedal omejevanje druženja, da bi preprečili hitro širjenje bolezni: od četrtka dalje s policijsko uro v barih in restavracijah

Datum:

Britanski premier Boris Johnson bo danes odprl “fronto proti normalnemu življenju”, da bi ustavil drugi val koronavirusa. Opustil bo slogan “nazaj na delo”, napovedal omejevanje druženja in od četrtka uvedel policijsko uro v barih in restavracijah. Pubi in druga prizorišča bodo lahko stregli le sedečim strankam, pivcem pa bo prepovedano zbiranje v gnečah. Glavni zdravniški uradnik Chris Whitty, je včeraj dejal, da je bilo ključno prekiniti “nepotrebne povezave med gospodinjstvi”.

                   

Potem ko je Severna Irska sinoči najavila prepoved družinskih obiskov v drugih gospodinjstvih, se je ugibalo, da bi jim lahko sledila tudi Anglija. Zdravstveni minister Matt Hancock je opozoril, da je prenos covida-19 “navadno v družbenih okoljih, ljudje, ki prihajajo k vam domov, ali vi, ki greste ven in se družite“.

Prav tako se lahko dodatno zniža število gostov na porokah, trenutno jim lahko prisostvuje do trideset oseb. Visoki vladni vir je sinoči priznal, da bo premierjeva pobuda “nazaj na delo” začasno zaustavljena, potem ko so znanstveni svetovalci opozorili, da je prenos na delovnem mestu visoko verjeten.

Cilj je preprečiti ekonomsko škodo in zaustaviti hitro širjenje bolezni
Julija je Johnson pozval osebje, naj se vrnejo na delo, saj bodo sicer mestna središča postala mesta duhov. Toda v naslednjih tednih naj bi zaposlenim svetovali, da naj raje “delajo od doma”. Po poročanju The Timesa naj bi bil Johnson pripravljen zapreti ves gostinski sektor po tem, ko so se minister za zdravje in vladni znanstveniki začeli močno zavzemati za drakonske ukrepe, vendar je odločitev zadržal na pobudo tistih bolj zaskrbljenih za gospodarstvo.

Foto: epa

Ukrepi so kabinet razdelili, kancler Riši Sunak in poslovni sekretar Alok Šarma sta opozorila na potencialni vpliv na gospodarstvo, toda da bi zloglasni R, ki meri hitrost širjenja bolezni, spet spravili pod nadzor, so se vsi ministri pač morali z njimi sprijazniti. Cilj vlade je, kot poroča vir, preprečiti večjo ekonomsko škodo, se pravi čim bolj ustaviti hitrost širjenja okužb in obenem čim manj škodovati gospodarstvu. Šole in podjetja bodo za zdaj lahko ostala odprta, vse s ciljem, da se prepreči drugi val in ponovno zaprtje javnega življenja.

Aleš Ernecl

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...