Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Datum:

Nosilka liste Gibanje Svoboda za evropske volitve Irena Joveva je v zadnjih soočenjih pokazala nedozorelost, pa tudi neznanje, da bi lahko parirala in odgovarjala na vprašanja o evropski in svetovni politiki. Njeni odgovori so bili plehki, npr. da zelenega prehoda ne bodo plačali ljudje, ampak planet, zdi pa se, da je povsem v svojem planetu, saj verjame, da je ugled Slovenije pod Golobovo vlado boljši kot v času Janševe vlade. Na spletu so se vsuli komentarji o njenih t. i. nedoraslih izjavah, po tem pa je iz javnih nastopov za nekaj časa kar “izginila”. Včeraj se je ponovno pojavila, saj je RTV napovedal soočenje nosilcev/nosilk kandidatnih list. “Pa da vidimo, če je bil kak uspešen trening,” je pred soočenjem komentiral Miro Haček. Zakaj pa je izginila, smo vprašali strokovnjaka za komuniciranje Edvarda Kadiča.

                   

Spomnimo se zadnjega soočenja Irene Joveve iz Gibanja Svoboda z Romano Tomc, ko se je precej zapletala in ni znala odgovoriti na nekatera najosnovnejša vprašanja. Od takrat se mnogi sprašujejo, ali se je stranka odločila, da ne bo nastopala na pomembnejših soočenjih in da se njena lastna stranka boji njenih katastrofnih komunikacijskih (ne)sposobnosti. A očitno je do neke mere prestala treninge, pojavljajo pa se tudi namigovanja, da so ji vprašanja poslali vnaprej. “Joveva se je dobro naučila odgovore na vprašanja,” so se vrstili komentarji na X.

Edvard Kadič pravi, da je sicer težko zatrditi, da je bila njena odsotnost posledica navodil ali notranje dinamike v stranki. “Glede na dosedanje nastope pa odsotnost celotni listi prej koristi kot pa škodi,” je dejal in dodal, da v tem trenutku kaže v to smer “manj Joveve na soočenjih, več šans za volilne glasove Svobode.”

Kot nekdanja novinarka slabo obvlada svoje delo
Kadič je njene javne nastope označil, kot da jezik prehiteva možgane. “To ni nič neobičajnega pri manj veščih govorcih. Pri politikih, ki za povrh še prihajajo iz novinarskih vod, pa je to za stranko zaskrbljujoče. Njena obrazna mimika in nasploh obnašanje sta zelo izrazna. Takšen pristop ni najboljši za TV kamero, saj kamera povečuje posamezne geste in grimase, to pa načeloma ni najboljše za gosta v studiu,” je dejal in dodal, da ga preseneča,  da Joveva kot političarka, tj. kot profesionalno vpeta v področje javnega nastopanja, relativno slabo obvlada svoje delo na tem področju.

Strokovnjak za javno nastopanje Edvard Kadič (Foto: Polona Avanzo)

Po vrsti slabih nastopov pa se je naslednjega soočenja oziroma Tarče na TV Slovenija udeležil kar podpredsednik stranke Matej Arčon. Izbira Svobode je izpadla precej nenavadna, saj so se soočenja udeležili kandidati za evropske volitve iz vseh strank. Od tod so se pojavila namigovanja, da se je vrh stranke očitno odločil, da je najboljša taktika, da se čim manj pojavlja v volilni kampanji. Jovevova je tako med drugim skorajda prenehala objavljati na družbenem omrežju X, kjer je sicer prej redno izražala svoja stališča.

 

Včeraj jo je stranka Gibanje Svoboda le poslala na soočenje, a kot so mnogi opazili, so jo očitno spremenili v Tino Gaber.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...