Judovska skupnost v Sloveniji spremlja antisemitsko delovanje Valenčiča in Mladega foruma

Datum:

Na Judovsko skupnost Slovenije (JSS) smo naslovili serijo vprašanj, ki se dotikajo znanega antisemita in nekdanjega novinarja RTV Slovenija Erika Valenčiča. V JSS njegovo delovanje spremljajo že 15 let, odkar so zaznali njegov izrazit antisemitizem, ki se je širil prek javne RTV. Po njihovem mnenju se sicer tudi celotna slovenska levica ne more znebiti videnja palestinsko-izraelskega konflikta skozi oči propadlega Gibanja neuvrščenih. 

                   

“Delovanje Erika Valenčiča spremljamo že 15 let od trenutka, ko se je podal kot novinar in/ali levičarski aktivist na območje Gaze. Zlasti je njegov prikriti antisemitizem bilo opaziti, ko je deloval kot pogodbeni sodelavec portala MMC RTV. Pri tem uporabljamo definicijo antisemitizma, kakor jo je sprejelo Ministrstvo za zunanje zadeve RS na podlagi definicije IHRA,” uvodoma pojasnijo v Judovski skupnosti.

V Judovski skupnosti nato pojasnijo, da gre pri Valenčiču za antisemitizem prav posebne vrste, ki temelji na kulturnomarksističnih premisah. Konflikt med Judi in Palestinci vidi skozi prizmo boja med izkoriščevalskimi kapitalisti, ki ga zanj predstavljajo okupatorski Judje, in izkoriščanimi, torej Palestinci. “Pri tem je spregledal, da ne moremo biti okupatorji na lastni zemlji, kjer živimo neprekinjeno 3000 let. Po tej logiki ste Slovenci okupatorji Prekmurja in Koroške. No, to stališče je tipično za vso slovensko levico, ideološko podporo jim nudi miselno okolje Fakultete za družbene vede UNI-LJ,” v imenu JSS zapiše dr. Igor Vojtic.

Predstavnik Judovske skupnosti Slovenije Igor Vojtic (Foto: STA)

Judovsko skupnost smo povprašali, kako komentirajo, da je Valenčič v neki družbi (v uredništvu hranimo njihova imena) izjavil, da so “judje golazen” in da je pred leti poziral v nekem hotelu v Gazi z rusko puško AK-47 oz. kalašnikom. V skupnosti pravijo, da imajo sliko shranjeno v arhivu, kljub temu, da jo je omenjeni aktivist-novinar kmalu po objavi na socialnih medijih odstranil, a šele potem, ko je prišlo do vsesplošnega javnega zgražanja.

“Svobodni” novinar Erik Valenčič (Foto: Twitter)

Antisemitizem slovenske levice izvira iz Gibanja neuvrščenih
V JSS so se v odgovoru na naša novinarska vprašanja dotaknili tudi vsesplošne razširjenosti antisemitizma na slovenski politični levici. Ta naj bi po njihovem izviral iz Gibanja neuvrščenosti, kamor je bila uvrščena Jugoslavija. Slovenska levica očitno po prehodu v demokratični sistem ni počistila s svojimi stališči. K temu lahko v uredništvu le še dodamo znano problematiko Vile Moskovič oz. glavnega tajništva Socialnih demokratov formalnih naslednikov Komunistične partije Slovenije. Več o tem, kako so Socialni demokrati brez plačila prišli do omenjene vile, lahko preberete – TUKAJ.

Antisemitizem Mladega Foruma
V JSS tudi pišejo o tem, da opazujejo tudi podobno razmišljanje pri podmladku SD, ki se mu očitno ni uspelo oddaljiti od stališč matične stranke.

“Podobne misli boste zasledili pri podmladku stranke SD. Ne čudite se prijateljstvu SD z britanskimi laburisti, čigav bivši voditelj Jeremy Corbin je pogorel na volitvah prav zaradi odkritega antisemitizma in občudovanja Irana. Slovensko gibanje BDS, ki se pazljivo izogiba registraciji po Zakonu o društvih, je naslednji primer. V ključnih EU državah je prepovedano kot antisemitsko, v Sloveniji je vodeno iz Trsta (ga. Neva Predan) in se koordinirano z mentorji iz EU oglaša ob vsakem izraelskem vojaškem posegu,” meni JSS. 

Zgornjem izrezu zaslona se predsednik podmladka SD konkretno zahvaljuje Eriku Valenčiču. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Da sodelovanje med antisemitskim aktivistom Valenčičem in Mladim forumom dejansko obstaja, priča že zgornja objava, v kateri se Luka Goršek, predsednik Mladega Foruma, zahvaljuje Valenčiču za dostavo agregata prizadetim na vzhodu Ukrajine.

Skupne točke levega in desnega ekstremizma
V zadnjem odgovoru Judovska skupnost pojasni, da levi in desni politični radikalizem druži sovraštvo, sicer različno usmerjeno. “Oba ekstremizma najdeta skupne točke. Mi smo ena izmed teh. Medtem domžalski BaH (neonacistična skupina Blood and Honour, op. a.) nastopa povsem rasistično, že videno med 1934–1945 in ni tako nevarno, je pa antisemitizem levice nevarnejši, ker je zavit v celofan človekovih pravic. Po holokavstu se genocid ne more ponoviti na enak način. Zgodovina se ponavlja, vendar ne premočrtno, temveč v spiralah. Zato je antisemitizem našel ventil drugje, v tem primeru so Palestinci dobrodošli,” zapišejo v judovski skupnosti.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....