Kadunc in Urbanija rešila dolgotrajno agonijo zaposlenih na STA in številne vsebine omogočila v brezplačno uporabo vsem pod enakimi pogoji!

Datum:

V. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija sta podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA, so sporočili iz Ukoma. “Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene, kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo STA prav zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravala zakonodaja,” je podpis komentiral Urbanija. Pogodba predvideva sredstva celo leto v višini 2.028.000 evrov.

Potem ko smo bili praktično od nastopa nove vlade priča nenehnemu pregovarjanju na relaciji Ukom-STA, ker tedanji direktor Bojan Veselinovič nikakor ni zmogel dostaviti zahtevane dokumentacije, ki bi predstavljala podlago za financiranje agencije, se je Veselinović odločil za odstop, STA pa je pustil še naprej v nemilosti nezakonitega stanja. Na direktorskem stolčku ga je zamenjal nekdanji generalni direktor javnega zavoda RTV Igor Kadunc. Sledilo je povabilo direktorja Ukoma Uroša Urbanije na prvi sestanek, danes pa sta že podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA.

Konec agonije zaposlenih
Pogodba mora jasno določati obveznosti, ki jih mora izpolnjevati Slovenska tiskovna agencija. Objavljati morajo povzetke v slovenskem in angleškem jeziku o dogodkih po Sloveniji in svetu, pripravljati radijske novice, objavljati fotografije o najpomembnejših dogodkih, objavljati celotne zadeve, ki zadevajo narodne manjšine in delovanje Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot najpomembnejše dejstvo je Urbanija izpostavil naslednje: “Vse te vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji.” Urbanija upa, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene, kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo STA prav zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravala zakonodaja.

V. d. direktorja STA Kadunc je dejal, da bo pogodba omogočila normalno financiranje in dejavnost STA tudi za prihodnje leto. Kot je dejal, je pred njimi izziv, da bodo nekatere stvari ostale nedorečene, predvsem v delu fotografij. To bodo reševali v miru in pripravljali ustrezni poslovni načrt za prihodnje leto. “V interesu vseh je, da imamo dobro javno agencijo.” Po njegovem naloga še ni končana, bo pa potrebno iskati rešitve v obojestransko zadovoljstvo.

Zaposleni na STA pozdravljajo sklenitev pogodbe
Zaposleni na STA pozdravljamo sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe za preostala dva meseca leta ter dogovor o načinu poravnave zapadlih obveznosti države do STA” so sporočili v izjavi za javnost. STA bo tako prejela sredstva, ki ji pripadajo po dveh zakonih. “Določene rešitve ostajajo sporne in še vedno menimo, da bi lahko posredno vplivale na uredniško avtonomijo in poslabšale finančni položaj agencije, sploh če bi to pomenilo trajno spremembo poslovnega modela. Če se bodo spremembe izkazale za škodljive, bomo vztrajali pri ustreznih popravkih, ki nam bodo omogočili nemoteno in kakovostno delo.” Cena, ki jo je STA plačala za skoraj enoletno izčrpavanje, pa je zelo visoka, poudarjajo. “Zapustila nas je vrsta odličnih sodelavcev, agonija je ogrozila kakovost agencijskega servisa, ki ga zagotavljamo javnosti, ustavila številne razvojne projekte in nas nenazadnje psihično izčrpala. Pričakujemo, da so tovrstni povsem nepotrebni pritiski na STA končani,” so še zapisali in dodali, da bodo vse napore še naprej vlagali v zagotavljanje kakovostnega in neodvisnega obveščanja ter ohranitev avtonomije STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...