Kaj imajo skupnega Marilyn Monroe, Winston Churchill in Bruce Willis?

Datum:

Govorna prepreka, ki pogosto ovira posameznike, da bi navezali dober stik s sogovornikom, pa tudi sogovorniku je ob njej lahko nelagodno. V Sloveniji je približno 20.000 oseb, ki jecljajo, med njimi je štirikrat več moških kot žensk. Jecljanje nima nikakršne povezave z inteligentnostjo – s to govorno motnjo se srečujejo tudi mnoge znane in uspešne osebe.  

Jecljanje predstavlja življenjsko oviro mnogim ljudem ne glede na njihovo starost, saj jih pogosto spravlja v zadrego pri pogovoru, navezovanju socialnih stikov in pri javnem nastopanju.

Ali ste vedeli?
– Jecljanje se najpogosteje pojavi med 2. in 5. letom starosti;
– 2,5 % otrok se v razvoju sreča s fazo jecljanja;
– štirikrat pogosteje se pojavlja pri moških kot pri ženskah;
– jecljanje je nepredvidljivo, lahko se pojavi v različnih intervalih od komaj opaznega do zelo ovirajočega;
– tudi najbolj inteligentni in uspešni lahko jecljajo, npr. Charles Darwin, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Bruce Willis.

Društvo logopedov Slovenije navaja več oblik jecljanja: od ponavljanja celih besed (sonce, sonce je …), ponavljanja delov besed (ma ma ma mama) in tudi ponavljanje glasov (a a a ata). Med jecljanje sodijo tudi podaljševanje glasov (ssssssneg), razne blokade in drugi spremljajoči pojavi, kot so nekontrolirani gibi rok ali obraznih mišic. Govor oseb, ki jecljajo, pogosto spremlja huda trema in strah pred izpostavljenostjo.

Naj bo pomembno KAJ vam oseba sporoča, ne KAKO
1. Izognite se pripombam, kot so: »Govori počasneje!«, »Globoko vdihni!« ali »Sprosti se!«, saj lahko delujejo ponižujoče.
2. S svojo mimiko in kretnjami poskusite sporočiti, da poslušate in da vam je pomembno, kaj vam oseba želi povedati, ne pa kako bo to povedala.
3. Vzdržujte očesni kontakt in potrpežljivo počakajte, da oseba konča svojo pripoved.
4. Izognite se vsiljevanju besed in zaključevanju stavkov sogovornika.
5. Poskusite razumeti, da je za osebe, ki jecljajo, telefonski pogovor še posebej stresen. Kadar dvignete slušalko in se dalj časa nihče ne oglasi, se, preden odložite, prepričajte, da na drugi strani ni oseba, ki jeclja in poskuša z vami začeti pogovor, sporočajo iz fundacije za pomoč pri jecljanju.

Kraljev govor 
Jecljanje je osrednja tematika filma Kraljevi govor (The King’s Speech, 2010), ki je prejel nagrade za najboljši film, režijo, scenarij in glavno moško vlogo. Film govori o težavah kralja Jurija VI. (Colin Firth), ki se sooča z jecljanjem ravno ob začetku 2. svetovne vojne.

https://www.youtube.com/watch?v=pzI4D6dyp_o

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...