Zijadu Bećiroviću in njegovemu inštitutu ni težko: Neverjetno, kdo vse ga financira

Datum:

Vedno v kravati. Vedno urejen. Slovenščina z naglasom. To je Zijad Bećirović, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES). V Sloveniji boste težko našli podoben inštitut, ki bi imel s strani paradržavnih podjetij toliko sponzorjev, kot jih ima prav ta inštitut.

Supervizor tako razkriva res zanimive podatke, kako državne inštitucije oziroma podjetja financirajo Bećirovićev inštitut.

Občine najbolj radodarne
Da koprska občina izdatno financira projekte z res sumljivim slovesom, je več ali manj jasno, zato morda niti ni tako nenavadno, da je v Bećirovićev inštitut vložila več kot 57 tisoč evrov. Izmed državnih ustanov izstopa tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, ki mu je nakazala več kot 10 tisoč evrov, župan Janković pa je iz mestne blagajne k temu dodal še malo manj kot šest tisočakov.

Potem pa energetska podjetja
Če je v času krize na Bližnjem vzhodu še razumljivo, da domnevnega strokovnjaka za ta vprašanja najame obrambno ministrstvo in mu zato nakaže dobre štiri tisočake, pa res ni jasno, kakšen poslovni interes je z njim imela družba ELES in mu nakazala kar 13 tisočakov. Sploh očitno rada v ta inštitut vlagajo energetska podjetja. Poleg ELES-a je tako tudi družba GEN-energija inštitutu radodarno nakazala dobre štiri tisočake, podobno vsoto pa tudi Holding slovenske elektrarne. No, da je merica res polna, pa je Javno podjetje energetika Ljubljana inštitutu navrglo še tisočaka.

Zakaj pa DARS?
Ni povsem jasno, ali na slovenski Družbi za avtoceste (DARS) pričakujejo, da jim bo Bećirović pri bogatih arabskih prijateljih izposloval cenejšo nafto, se je pa njihov direktor odločil, da Bećirovićev  inštitut podpre z okroglimi osmimi tisočaki.

In na koncu še siromaki …
Še najbolj skromna se zdi Valvasorjeva knjižnica Krško, ki je imela skoraj več stroškov s provizijo nakazila kot pa s samim prispevkom. Izplen inštituta s strani knjižnice se zdi res bizaren – le 27 evrov.

 

Državne institucije in podjetja, ki so svoj denar vložila v IFIMES (vir: KPK/supervizor).
Državne institucije in podjetja, ki so svoj denar vložila v IFIMES (vir: KPK/supervizor).

Bećirovićev IFIMES sicer zbira gradiva, informacije in podatke o ključnih kriznih žariščih v svetu ter zbrana dejstva analizira. Na njihovi spletni strani je mogoče zaslediti tudi informacijo, da se osredotočajo na “območja, kjer so vsebinski odnosi med različnimi entitetami utemeljeni na verski, etnični, politični ter nacionalni in rasni osnovi.” 

Sponzorji IFIMES-a

SAVA, d.d., Talum d.d. Kidričevo, ELEKTRO LJUBLJANA d.d., GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE d.o.o., HIT, d.d., POŠTA SLOVENIJE d.o.o., SLOVENIJALES d.d., QWEST INVESTMENTS LIMITED, TERMOELEKTRARNA TOPLARNA LJUBLJANA d.o.o., ZALOŽBA ROKUS KLETT, d.o.o., GEN energija d.o.o., DROGA KOLINSKA d.d., Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Geoplin d.o.o. Ljubljana, ISTRABENZ GORENJE d.o.o., INTERING HOLDING, d.o.o., DETEL GLOBAL d.d., HIT Montenegro d.o.o. Maestral, Resort & Casino, ELEKTRO ENERGIJA d.o.o., MODRA CELICA d.o.o., GH HOLDING d.d., HOTEL LEV d.d., ISTRABENZ GORENJE INŽENIRING, d.o.o., DUKA OPREMA d.o.o., AC-SISTEMI d.o.o., Ljubljana, AC-INTERCAR d.o.o., HOLDING SLOVENSKE ELEKTRARNE d.o.o., ELES, d. o.o., Ljubljana, KRKA, d. d., Novo mesto, Sava Hotels & Resorts (Terme 3000, Moravske Toplice, Sava Hoteli Bled, Terme Banovci, Zdravilišče Radenci, Terme Ptuj, Terme Lendava).

Budimir Lončar (foto: STA).
Budimir Lončar (foto: STA)

 

Afere iz preteklosti
No, da pri Bećiroviću le ni vse tako čisto, kot se rado predstavlja v slovenskih medijih, so pred časom opazili tudi v tujini.

V Brčkem, domačem kraju Bećirovića, so imeli pred leti nenavadno idejo, da bi postavili slovensko univerzo. Šlo pa naj bi za nekaj več kot zgolj za gradnjo stavbe. Pri tem projektu naj bi bilo potrebno preurediti dvorane nekdanje industrije, imenovane “Interplet”.

Posli po balkansko
Za izvedbo so iskali okoli 40 milijonov mark (dobrih 20 milijonov evrov) sredstev, medtem ko naj bi bila realna vrednost projekta po mnenju strokovnjakov zgolj 5 milijonov mark (dobrih 2,5 milijona evrov). Parlament BiH je kasneje ta projekt ustavil.

Ah, ta nesreča, pa še prijatelji za zapahi
Bećirović je sicer tudi poslovni partner bivšega župana tega mesta Dragana Pajića, ki je bil obtožen zlorabe položaja in podkupovanja. Prav Pajić je bil v akciji »Bingo« aretiran zaradi korupcije in zlorabe oblasti oziroma položaja.

Pred tem pa je IFIMES prav Pajiću podelil nagrado za najboljšega župana v Bosni in  Hercegovini. Nesreča nikoli ne počiva, saj je moral Bećirovićev prijatelj kmalu zatem v zapor.

J. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika...

Korupcija je tam doma, kjer ne bi smela biti. Na preveč naslovih!?

Korupcija v pravnem smislu pomeni zlorabo zaupanega položaja v...

[Video] Kje konča “humanitarna pomoč” UNRWA, ki jo podpira tudi Lenarčič

Aktualna leva oblast še vedno vztraja pri financiranju agencije...