Kaj je Komisiji skuhala Jourova, da zavlačujejo z dokumentacijo?

Datum:

Marčevski obisk podpredsednice Evropske komisije Věre Jourove je dodobra razburil javnost, saj je ta med drugim obiskala ustavno sodišče v fazi odločanja o zakonu o RTV, ki ga je sprejela Golobova koalicija z namenom prevzema javne hiše. Kot kaže, pa je bil obisk Jourove pri predsedniku Mateju Accettu tako “vsebinsko obsežen”, da za dostop do dokumentov Komisije v zvezi z obiskom potrebujejo še nekaj dodatnega časa.  

Na zahtevo po objavi celotne interne dokumentacije, povezane z obiskom komisarke Věre Jourove v Sloveniji, ter zapisnika s sestanka med komisarko in predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom je Evropska komisija po pretečenem roku odgovorila, da prosi za podaljšanje roka zaradi preobsežne dokumentacije,” je izpostavil evropski poslanec Milan Zver, ki je zahteval pojasnila Evropske komisije in dodal, da se, kot kaže, nekaj kuha. 

“Pišemo vam v zvezi z vašo zahtevo za dostop do dokumentov Komisije, evidentiranih 30. marca 2023 pod številko zadeve 2023/1995. Trenutno delamo na vaši zahtevi. Vendar še nismo uspeli zbrati vseh elementov, potrebnih za izvedbo popolne analize vaše zahteve. Odgovora vam ne bomo mogli poslati v predpisanem roku, ki se izteče 24. aprila 2023, da bi pridobili zahtevane dokumente, je treba pregledati velike datoteke,” so namreč pri Komisiji zapisali v odgovoru in dodali, da morajo iz tega razloga v skladu s členom 7(3) Uredbe (ES) št. 1049/2001 ta rok podaljšati za dodatnih 15 delovnih dni. Nova časovna omejitev se tako izteče 19. maja 2023. “Opravičujemo se za morebitne nevšečnosti,” so še zapisali in zaželeli prijazne pozdrave.

Foto: TW Milan Zver

Obisk Jourove najbrž ne bi dvigal toliko prahu, če ne bi slednja v času Janševe veljala za eno najbolj vidnih evropskih funkcionark, ki je vztrajno ponavljala zgodbe okrog represije medijev, ki jih je v Bruselj izvozila tedanja opozicija. Povrhu pa je podpredsednica Evropske komisije še izrazila javno podporo Golobovem zakonu o RTVS, češ, ker naj bi ta predstavljal pomemben korak za svobodo medijev. Zakon je podprla, čeprav ji je evropska poslanka SDS Romana Tomc pred tem razložila, kakšno nevarnost predstavlja ta za javni zavod RTV in slovensko svobodno novinarstvo nasploh. Ravno tako pa je bila informirana, da je bil zakon sprejet po nujnem postopku.

Čeprav ni nič narobe s tem, da se podpredsednica Komisije srečuje s člani evropskega oziroma ustavnega sodišča v državah članicah, je vendarle zanimivo, da je ta v svojem mandatu obiskala le tri ustavna sodišča, od tega slovensko sodišče kar dvakrat, kar je malce nenavadno. Posebej nenavadno je to v času, ko ustavno sodišče sprejema politično napeto odločitev v zvezi z zakonom o RTVS. Ker se je Jourova ob srečanju s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič dotaknila tudi razmer na RTV in izrazila pričakovanje, da ustavno sodišče o ustavnosti novele zakona o RTVS odloči kmalu, so številni poznavalci njen obisk tedaj označili za sporen, čeprav je ta zatrdila, da s predsednikom sodišča naj ne bi sploh govorila o odločitvah sodišča. Evropska komisarka namreč nima prav nobene pristojnosti komentirat odločitve ustavnega sodišča katere koli države članice.

Ker je marsikdo izjave Jourove kot tudi obisk sam razumel kot obliko političnega pritiska na sodišče, je Tomčeva o tem informirala tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Sklicujoč se na Uredbo št. 1049/2001 o dostopu javnosti do dokumentov Evropskega parlamenta, Sveta in Komisije se je evropski poslanec Zver odločil, da zahteva posredovanje zabeležke sestanka Jourove s predsednikom ustavnega sodišča in vse komunikacije med kabineti Evropske komisije na temo njenega obiska v Sloveniji. Kot kaže, pa bo potrebno na dokumentacijo še počakati, saj je bil, kot je videti, obisk vsebinsko zelo obširen. “Nekaj se kuha,” je v zvezi z zadevo komentiral Zver. Na Twitterju pa je bil odziv pospremljen s komentarji v smislu: “Ko soreševci rabijo več časa, da bi skovali laž, zakaj so protiustavno vršili pritiske na Ustavno sodišče RS zaradi Golobovega udbovskega zakona o prevzemu RTV SLO s strani vladajoče socialistične kriminalne združbe.”

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...