[Video] Pred Buckinghamsko palačo je kričal “ubil bom kralja”

Datum:

V Združenem kraljestvu vladajo napete razmere pred kronanjem novega angleškega kralja Karla III. Policisti so aretirali starejšo osebo, ki je med vajo kronanja na posest Buckinghamske palače zmetala vrsto predmetov, med drugim naboje in torbo. Pred incidentom se je že nekaj dni zadrževala v bližini palače. Priče so slišale, da je moški večkrat kričal: “Ubil bom kralja”! Oblasti primera niso označili kot poskus terorističnega napada, pač pa incident,  povezan z mentalnim zdravjem. 

Priče, ki so bile v bližini incidenta, so za medije povedale, da so policisti uspeli osumljenca kaj hitro pridržati. Eden je dejal, da so policisti kričali “vleži se na tla” in da je osupljivo, da se je lahko nekdo na tako pomemben dan tako zelo približal palači. Spet drugi je komentiral: “Zaskrbljujoče je, da bi nekdo naredil kaj takega. Zakaj bi to želel? Vsi so tako navdušeni nad soboto, škoda, da jo nekdo želi pokvariti.”

Policisti niso imeli večjih težav s prijetjem nasilneža. Kaj hitro so se v medijih pojavili posnetki, kako policisti vodijo osumljenca, vklenjenega v pripor. Britanski mediji poročajo, da kralja in kraljica nista bila v rezidenci, ko se je zgodil incident. Uradni govornik kraljeve družine ni želel odgovoriti na vprašanja medijev, ali je bil med incidentom prisoten kateri drugi član družine.

Eden izmed predmetov, ki jih je osumljenec vrgel na varovano območje, je bila njegova torba. Oboževalci monarhije, ki se zadržujejo in taborijo v bližini palače, trdijo, da so slišali več eksplozij. Ena od teh je bila kontrolirana eksplozija, ki so jo potrdili tudi policisti.

Policisti so nasilneža osumili posedovanja strelnega orožja, ki pa ga po pregledu niso našli, so pa našli nož. V torbi, ki jo je vrgel na območje palače, so našli vrsto predmetov, med drugim dva potna lista, telefon, denarnico, ključe, bančne kartice, ovitek prenosnika, slika otroka, veliko rjavo pismo in izvod knjige za osebnostno rast, poroča Dailymail.

V času kronanja vladajo poostrene varnostne razmere. (Vir: AFP)

V času incidenta je bil v bližini tudi konservativni poslanec Jacob Rees Mogg, ki so ga iz varnostnih razlogov evakuirali iz območja. Sam sicer ni deloval pretirano prestrašen. Ko se je zgodil incident, je namreč sodeloval v medijskem prenosu. Dejal je: “Lahko bi nadaljevali z oddajanjem, namesto da bi se evakuirali.”

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...