Kako mediji načrtno rehabilitirajo protestniško nasilje v času prejšnje vlade

Datum:

Slovenska javnost je bila priča protestom, ki so se dogajali v času Janševe vlade. Vandalizem, javno pljuvanje po vladi in ukrepih, nasilniški izgredi, napadi na policiste in novinarje, vse to se je dogajalo s strani podpornikov leve oblasti, ki se je protestov in organizatorjev protestov poslužila kot “orodja” za doseganje cilja. Najbolj razumen odgovor v takih primerih nasilnih protestov in napadov je bilo posredovanje policije, ki je takrat ravnala v skladu s situacijo, vendar morata današnja vlada in Ministrstvo za notranje zadeve danes “zaceliti” rane nasilnih protestnikov, svojih podpornikov. To je seveda najlažje narediti z valjenjem krivde na prejšnjo oblast, v tem primeru nekdanjega notranjega ministra, Aleša Hojsa, ki je svojo izjavo v zvezi s domnevno prekoračitvijo oblasti podal, vendar je na POP TV niso objavili v celoti.

                   

Na domnevne pritožbe, ki naj bi jih prejeli na MNZ zoper delo policije v času protestov v letih 2020 in 2021, so jih zaradi “hujših očitkov posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine osem obravnavali pred senatom”, navaja portal 24ur. MNZ naj bi pri tem ugotovilo, da so policisti v štirih primerih ravnali nestrokovno in nesorazmerno posegali v človekove pravice, pri čemer je Anže Božič, ki svoje informacije v večini črpa s portala Necenzurirano, za komentar o “prekoračitvi pooblastil” prosil tudi nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, vendar njegovega odgovora ni objavil v celoti. Da gre še za en očiten dokaz, da so samooklicani neodvisni mediji neodvisni le na papirju, je po objavi komentiral tudi Hojs, ki je odgovor objavil v celoti.

Novinar POP TV Anže Božič, ki stalno citira tudi levičarski Odlazkov portal Necenzurirano, je v petek pripravil prispevek o domnevnih kršitvah pooblastil Hojsa in komentiral, kako je bila sila uporabljena neutemeljeno, prosil pa ga je tudi za komentar, ki ga (seveda) ni objavil v celoti. Izpustil je zadnji stavek, ki je po mnenju Hojsa najbolj pomemben, glasno pa govori o “neodvisnosti” medijev, ki jih osrednji mediji, kot je POP TV, ves čas poudarjajo, bistven pa je tudi za razumevanje, kako je obtožba o “kršenju pooblastil” prikazana le enostransko.

Foto: zajem zaslona

Na poskus prikrivanja Božiča se je na Twitterju odzval tudi Hojs, ki je odgovor objavil v celoti: “Tole je bil v celoti moj odgovor novinarju Anžetu Božiču @POP_TVprogram, ki je želel moj komentar na “ugotovitve o prekoračitvi pooblastil”. Zadnjega stavka seveda ni objavil, niti povzel, saj ni prijetno objavljati kritike na lasten račun.”

Image

V medijih in državnih institucijah poteka rehabilitacija protestniškega nasilja
Spomnimo na prizor na Trgu republike v Ljubljani, ko v času epidemije, ki je bila takrat v polnem razmahu, na neprijavljenih protestih nihče ni upošteval ukrepov, kasneje pa so se v začetku mirni protesti razvili v norijo. V policiste so izgredniki metali steklenice, pirotehnične izdelke in granitne kocke. Pri tem je bilo poškodovanih kar nekaj policistov in seveda pridržanih nekaj storilcev. Prišlo je tudi do napada na novinarje, fotografe in snemalce, nasilje pa so takrat ostro obsodili tudi iz Društva novinarjev Slovenije in Združenja novinarjev in publicistov. Spodnji posnetek prikazuje, protestnike, ki so brcali policiste po tem, ko je ta morala posredovati, ko so protestniki blokirali avtocesto in onemogočili pot do cilja vsem tistim, ki so se ob tistem času znašli tam. Je to mirni protest, o katerem govorijo?

Da ne govorimo o ostalih protestih, ko je bila uporabljena sila nad policisti, ogrožanje varnosti vseh ostalih z metanjem kamnov in celo bakelj. Nasilje je šlo tako daleč, da so morali uporabiti vodni top, dogodke je ves čas spremljal tudi policijski helikopter.

Trditi, da je bila uporaba potrebne sile policije v takih primerih neutemeljena, je kar malce absurdno, prikrivanje bistvenih zadev javnosti pa nesprejemljivo. Smo bili pa takemu poročanju s strani POP TV v preteklosti že priča. Ob poročanju o protestih se namreč po oddajah, ni dalo ubežati občutku, da komercialna televizija POP TV nekaj govori, drugo pa prikazuje. Medtem ko so sicer resno obsodili nasilje, do katerega je konstantno prihajalo na takratnih protestih, so se zelo potrudili, da so v prispevek vstavili posnetke, ki so namigovali na to, da so bili policisti tisti, ki so izvajali nasilje.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...