Kaj je s Putinom v Moskvi spletkaril Milan Kučan?

Datum:

Obstaja zelo dober razlog, zakaj se nekdanji predsednik države Milan Kučan ni udeležil praznovanja t. i. dneva Ljubljane, 9. maja, pri svojem prijatelju Zoranu Jankoviću. Namreč, zloglasni murgeljski šef je bil v Moskvi na obisku pri ruskemu diktatorju Vladimirju Putinu ob dnevu zmage nad fašizmom (10. maja), kar je razvidno iz fotografij, ki jih je Kremelj objavil na svoji uradni spletni strani. Kučan je v Moskvo potoval kot vodja »delegacije slovenskih veteranov druge svetovne vojne«, o čemer je poročal tudi proruski internetni portal RBTH Slovenija. Pot v Rusijo je Kučanu in druščini plačal kar urad ruskega predsednika. Požareport namreč navaja, da je Putin na Letališče Jožeta Pučnika poslal državniško letalo. Očitno gre za pomemben obisk v občutljivih časih, ko komunisti počasi izgubljajo bitko za svojo resnico, zato se želijo na vsak način obdržati na oblasti, pomoč pa naj bi obljubil tudi Putin. Kako ne nazadnje drugače razumeti izjave predsednika Združenja borcev za vrednote NOB, Tita Turnška, ki javno kliče k zamrznitvi slovenskega članstva v zvezi NATO in širi proti ameriško propagando?

Kot piše Bojan Požar v svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije, je bil obisk Milana Kučana v Moskvi slovenski javnosti dolgo časa neznan. Šele pri Reporterju so na spletni strani Kremlja našli fotografijo, na kateri je Vladimir Putin slikan skupaj z Milanom Kučanom in nekaterimi drugimi veterani. Kasneje so iz zveze borcev vendarle posredovali sporočilo v javnost, da je uradno vabilo za Kučana in delegacijo slovenskih veteranov druge svetovne vojne za prihod v Moskvo poslalo rusko veleposlaništvo v Ljubljani.

Naj spomnimo. Predsednik države Borut Pahor je po navedbah v zelo dobrih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kar ob varnostnem pretiravanju ob njegovem zadnjem obisku v Sloveniji julija lani sploh ne čudi, saj je Pahor zanj zaprl polovico cest v državi. Pahor je Putina tudi vabil v Slovenijo na njegovo prvo uradno srečanje z Donaldom Trumpom. Ravno zato čudi, da slovenski predsednik ni vedel za Kučanov obisk v Moskvi. Kot navaja Požareport, pa tega niso vedeli niti v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja.

Kdo je Putinov kandidat za novega slovenskega predsednika?
Kot še piše Bojan Požar se zdaj nekateri poznavalci politične scene sprašujejo, če Kučanov obisk v Moskvi nemara pomeni, da se namerava Vladimir Putin jeseni vmešati v slovenske predsedniške volitve, kar je že storil v času ameriške predsedniške tekme, poskušal je tudi v Franciji. Ni skrivnost, da Kučan in njegovi borci iščejo alternativo za Boruta Pahorja, ki si ga na vse pretege želijo spodnesti. Dolgo časa je bil glavni Pahorjev levičarski protikandidat Milan Brglez, ki pa se je nato raje zadovoljil s položajem predsednika državnega zbora.

So pa proruski mediji v zadnjih dneh obširno poročali o Kučanovem obisku v Moskvi in krepitvi slovensko-ruskih prijateljskih stikov. V resnici gre za krepitev stikov med ljudmi z isto politično ideologijo, kar gre razbrati tudi iz intervjuja s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Titom Turnškom, ki ga je nekdanji obrambni minister opravil za rusko tiskovno agencijo.

Foto: YouTube. Tit Turnšek.

Turnšek želi zamrzniti članstvo v Natu, saj so ogroženi prijateljski odnosi z Rusijo
Turnšek je ob dnevu zmage provociral, da takšen praznik praznujejo vsi pravi Slovenci. “Borili smo se skupaj z  vsemi zavezniki. Na ta dan počastimo spomin na vse žrtve fašizma. Počastimo spomin tudi na rdečearmejce, ki so dali svoja življenja v tej vojni. Rdeča armada in Sovjetska zveza sta ogromno žrtvovali za zmago nad fašizmom. Veliko število sovjetskih vojakov, ki so postali ujetniki, je zbežalo iz ujetništva in se pridružilo našim partizanskim enotam. Skupaj smo se borili v tej bitki proti fašizmu,” je razlagal Turnšek, neozirajoč se na dogodke z zadnje seje Odbora DZ za obrambo, ko je poslanec SDS Franc Breznik med drugim dejal, da takšen praznik, ki pomeni tudi vzpon komunizma na oblast, ne more biti praznik demokratov.

Turnšek je v svojem govoru paranoično pozival k združevanju vseh antifašističnih sil, ki bi preprečile fašizmu, da popelje človeštvo v novo svetovno vojno. “Po koncu druge svetovne vojne smo vsi mislili, da je nacizem premagan. A je danes v Evropi spet v vzponu – od Pribaltika in Ukrajine pa do Sredozemlja,” je povedal. Ob tem je okrcal Češko, kjer je letos potekalo slavnostno srečanje z ameriškimi osvoboditelji Prage, saj trdi, da so češko prestolnico osvobajale sovjetske enote.

Njegova ameriška antipropaganda je očitna tudi iz izjave, “da zgodovino tem državam sestavljajo v Ameriki. Gre za propagando sedanjih ameriških interesov, ki je svetu prinesel toliko vojn. Bodite pozorni na dogajanje v Koreji, kaj se dogaja v Ukrajini in v Evropi okrog Ukrajine. To je zelo nevarno. In tudi to je rezultat propagande, s katero sedaj nadaljujejo oblasti. Mlada generacija nima zgodovinskega spomina in ne pozna zgodovine. Mi ga imamo. In mi ne moremo dovoliti potvarjanja zgodovin”.

Takšno zagovarjanje svoje resnice priča o tem, da se komunisti v teh nevarnih časih za Evropo, ki jo pretresa migrantska kriza, zelo bojijo za svojo oblast, saj se zavedajo, da jih brez njihove resnice ljudje ne bodo več volili, temveč jih bodo poslali na smetišče zgodovine. Za to so pripravljeni storiti marsikaj, tudi izstopiti iz Severnoatlantskega zavezništva.  “Kako sedaj zapustiti tale Nato, pa je že drugo vprašanje. Ali lahko to sedaj storimo ali ne? Mislim, da bi Slovenija zdaj morala zamrzniti svoje odnose z Natom in ne bi smela sodelovati v novih akcijah. Za nas je ohranjanje dobrih odnosov, ohranjanje dobrih meddržavnih odnosov med Rusijo in Slovenijo, zelo velikega pomena,” je še povedal Turnšek, ki je podobnega mnenja tudi glede prihodnosti Slovenije v Evropski uniji.

Ne gre dvomiti, da je Turnškov prijatelj Milan Kučan v Moskvi z Vladimirjem Putinom razglabljal o zelo podobnih temah.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...