Kaj pa Gruevski?

Datum:

Vsi na Madžarskem in v tujini so bili precej presenečeni, ko je 13. novembra nekdanji makedonski predsednik vlade Nikola Gruevski na Facebooku napovedal, da je v Budimpešti in išče politični azil. Hitro so se pojavile nore špekulacije, zlasti v levem makedonskem tisku. 1TV je trdila, da je Gruevski v resnici kar v hiši predsednika vlade Viktorja Orbána in da se vse to dogaja na zahtevo Vladimirja Putina. Klasika.

                   

Madžarska opozicija je ponorela, zahodni tisk pa komaj čakal, da o dogajanju ustvari različne teorije. Po kratkem tednu, polnem tiskovnih konferenc in izjav vsakogar, ki se ukvarja z madžarsko politiko, je dnevnik Magyar Idok razkril, da je Gruevski dobi azil. Nenadoma so se vsi politiki in novinarji na Madžarskem spremenili v priznane strokovnjake madžarske in mednarodne azilne zakonodaje.

Gre za Sorosevo maščevanje Gruevskemu
Kot je večkrat poudaril zunanji minister Peter Szijjarto, je Gruevski moral prečkati tri meje, da bi prišel na Madžarsko, v vseh treh primerih pa je to storil v celoti v skladu s predpisi; trikrat je pokazal svoje dokumente, da so jih oblasti ustrezno pregledale. Szijjarto je poudaril, da madžarski diplomati niso bili vpleteni v nikakršen “načrt za tihotapljenje ali pobeg”. Ko je evropski komisar Johannes Hahn tvitnil, da želi razlago madžarske vlade, sta tako Szijjarto kot predstavnik vlade za stike z javnostjo Zoltan Kovacs spomnila avstrijskega uradnika na kritike do Makedonije, ki smo jih slišali iz njegove pisarne, iz Evropske komisije in iz Sveta Evrope. Szijjarto je poudaril, da je Evropska komisija v svojem zadnjem poročilu o Makedoniji izrazila zaskrbljenost, da obstaja nevarnost političnega vpliva v zvezi s pravosodnim sistemom in tamkajšnjimi sodnimi postopki, medtem ko je Svet Evrope zapisal, da so razmere v zaporih v Makedoniji takšne, da človekove pravice niso spoštovane, dostop do zdravstvenih storitev in drugih pomembnih zadev je vprašanje denarja, razmere pa so nasilne.

Ko so Viktorja Orbána vprašali o primeru Gruevski, je predsednik vlade nekaj dni po objavi primera v medijih novinarjem dejal, naj se obrnejo na odvetnike, saj gre za pravno vprašanje. Naslednji teden pa je v pogovoru za javni Radio Kossuth razkril podrobnosti o politični plati zgodbe. Po Orbánovih besedah gre za “popolno prekrivanje” med tistimi, ki podpirajo migracije, in tistimi, ki napadajo to zadevo, na osebni in organizacijski ravni. Dejal je, da so organizacije, ki madžarsko vlado najbolj izpostavljajo pri tem vprašanju, vse v lasti Georgea Sorosa, in ker je v Makedoniji Gruevski kot predsednik vlade sprejel najstrožje mogoče ukrepe proti mrežam tipa Soros, zdaj te mreže “pozorno sledijo njegovemu življenju”.

Milijarder George Soros (Foto: Twitter)

Z zavezniki se ravna pošteno
Orbán je opozoril, da je Makedonija pomemben zaveznik, da si je kot država pod vodstvom Gruevskega močno prizadevala ustaviti nenadzorovano priseljevanje in zelo dobro sodelovala z Madžarsko. Poudaril je, da je Gruevski vodil ključno državo z vidika migracij, brez njega pa bi bilo teže zavarovati madžarsko mejo, zato je madžarska vlada vedno imela njega in njegovo državo za zaveznika. “Z zavezniki se ravna pošteno. Če se zavezniki obrnejo na nas, imajo pravico do poštenega ravnanja,” je dejal Orbán in dodal, da je zadovoljen, saj to ni bil prvi primer, ko nekdanji vodja druge države meni, da bi lahko dobil pošteno obravnavo na Madžarskem. Predsednik vlade je poudaril, da v Makedoniji potekajo zapletene politične bitke, v katere je vpleteno tudi sodstvo. Hkrati je poudaril, da so pristojni organi tisti, ki so odločali, in ne vlada. Orban je tudi dejal, da bodo zahtevo za izročitev, ki so jo predložili Makedonci, preučili pristojni organi. Nekaj dni pred tem je o primeru govoril tudi minister za pravosodje Laszlo Trocsanyi, ki meni, da Gruevskega ni mogoče izročiti državi, v kateri ga preganjajo.

Iz zgodbe Nikole Gruevskega ne bi delala širokopoteznih sklepov, mednarodni tisk jih je že poln. Toda kot novinarka, ki pokriva makedonsko politiko že več let, moram dodati: skrajni čas je, da Evropa opazi, da njeni dragi člani SDSM ne vodijo Makedonije nič bliže evropskim standardom.

Mariann Öryvodja pisarne za zunanje zadeve madžarskega konservativnega dnevnika Magyar Hirlap

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...