Kajenje ubija in stane svetovno gospodarstvo kar dva odstotka svetovnega BDP-ja

Datum:

395 milijard evrov je bilo v letu 2012 namenjenih za zdravstveno oskrbo in hospitalizacijo kadilcev ter za posredne stroške, ki so jih povzročile s kajenjem povezane bolezni in smrti. Kajenje je svetovno gospodarstvo leta 2012 stalo več kot 1300 milijard evrov, 40 odstotkov bremena pade na države v razvoju.

Bolezni, ki jih povzroča kajenje po svetu, predstavljajo 12 odstotkov, oziroma 2,1 milijona vseh smrti ljudi, starih od 30 do 69 let. Največ žrtev je v Evropi in Ameriki. Skoraj 40 odstotkov stroškov globalnega gospodarstva so povzročile države s srednjimi in z nižjimi prihodki, četrtino Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. Kitajski kadilci  porabijo več kot tretjino vseh cigaret v svetu. Strokovnjaki niso vključili v  študijo podatkov o gospodarski škodi, ki jo povzročijo vdihavanje cigaretnega dima in nekadilske oblike uporabe tobaka, na primer žvečenje tobaka.

V Svetovni zdravstveni organizaciji ugotavljajo, da je uporaba tobaka ena največjih javno-zdravstvenih groženj, s katero se sooča svet. Davki na tobačne izdelke so stroškovno najbolj učinkovito sredstvo. Samo 33 držav, kjer živi 10 odstotkov svetovnega prebivalstva, je uvedlo tako visoke davke na tobačne izdelke, ki tvorijo več kot 75 odstotkov prodajne cene. 

Študija zajela 97 odstotkov kadilcev
“Kajenje pomeni veliko breme za gospodarstvo po celem svetu, predvsem evropsko in severnoameriško, kjer je tobačna epidemija najbolj napredovala,”
so strokovnjaki zapisali v študiji, objavljeni v časniku Tobacco Control.  Eden od nujnih ukrepov za zmanjšanje stroškov je, da države uvedejo močnejše ukrepe proti tobačnim izdelkom. To je prva študija, ki obravnava države s srednjimi in nižjimi prihodki. Prejšnje so pod drobnogled vzele bogatejše države. Strokovnjaki so obdelali podatke iz 152 držav, kar predstavlja 97 odstotkov vseh kadilcev na svetu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je uporaba tobaka ena največjih javno-zdravstvenih groženj, ki ogroža svet. Davki na tobačne izdelke so stroškovno najbolj učinkovito sredstvo. V 33 državah, kjer živi 10 odstotkov svetovnega prebivalstva, so uvedli tako visoke davke na tobačne izdelke, da tvorijo  več kot 75 odstotkov prodajne cene.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki