Kako bo potopitev ladje Moskva vplivala na vojno v Ukrajini?

Datum:

Vodilna ladja ruske črnomorske flote Moskva leži na dnu morja. Ukrajina trdi, da je bila ruska vojaška ladja, ki je plula ob obali Odese v četrtek uničena z eno od njenih raket. Uradnik ZDA je podprl ukrajinsko različico dogodkov in dejal, da verjamejo, da je Moskvo sestrelila ukrajinska protiladijska raketa Neptune. 

Rusko obrambno ministrstvo tega ni potrdilo. Povedali so, da se je vojaška ladja potopila med vleko v pristanišče zaradi požara na krovu, ki je bil povezan s strelivom, shranjenim v trupu. V vsakem primeru je Moskva zdaj dokončno izločena iz uporabe. Toda kakšen vpliv bo to imelo na vojno v Ukrajini, če sploh bo?

Izguba obrambne ognjene moči
Vojaška ladja Moskva, opremljena z raketami zemlja-zrak, je zagotavljala zračno obrambo dolgega dosega in mobilno zračno obrambo za celotno rusko floto v Črnem morju. Varovala je križarke, ruske vojake, raketne korvete in amfibijske desantne ladje, ki so lahko prevažale na tisoče vojakov.

Brez obrambne ognjene moči ladje Moskva bo ta flota bolj ranljiva za napade zlasti s strani ukrajinskih zračnih sil. Kljub temu ima Rusija na Krimu, ki ga je leta 2014 odvzela Ukrajini, nameščene zmogljive sisteme zračne obrambe. Ti lahko floto obvarujejo pred napadi, ko bo delovala na tem območju.

Ali je mogoče nadomestiti ladjo Moskva?
Rusija ne bo mogla kmalu nadomestiti zmogljivosti ladje Moskva. Ima le še dve ladji istega razreda – Maršal Ustinov in Varjag, ki služita ruski severni oziroma pacifiški floti. Da bi dosegli ukrajinsko območje, bi morali obe pluti prek Bosporja v Črno morje. Vodno pot med Istanbulom nadzira Turčija, ki trdi, da ne bo dovolila, da bi se po njej sprehodile vojaške ladje katere koli države. “Kadar Turčija ni vojskujoča se država v spopadu, ima pravico omejiti prehod vojnih ladij vojskujočih se držav čez ožino,” je februarja dejal Mevlut Cavusoglu, turški zunanji minister.

Kako dobra je bila ta ladja?
Moskva je bila stara in zastarela. Zasnovana je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja med hladno vojno in je bila zgrajena za uničevanje ameriških letalonosilk ter je bila na valovih že skoraj štiri desetletja. Čeprav je bila vojaška ladja temeljito prenovljena in se je leta 2021 vrnila v operativno stanje, je po navedbah britanskega obrambnega ministrstva del njene strojne opreme ostal zastarel.

Ruske žrtve
Ko je izbruhnil požar, je bilo na ladji Moskva v posadki približno 500 ruskih mornarjev. Čeprav je Rusija številne na ladji uspešno evakuirala v pristanišče Sevastopol na Krimu, je Ukrajina namignila, da bi lahko prišlo do smrtnih žrtev. Niti Rusija niti ZDA nista komentirali števila morebitnih žrtev in tega, ali sploh obstajajo.

Udarec za ruski ponos
Izguba ruske vojaške ladje je grenak udarec za Rusijo in sramoten mednarodni dogodek. Čeprav je bila stara, je bila simbol ruske prevlade na morju in vojaške moči države. Če je ladjo uničila ukrajinska raketa, kot trdita Ukrajina in ZDA, bi bila to največja izguba ruske vojaške ladje po drugi svetovni vojni, ko so nemški bombniki ohromili sovjetsko bojno ladjo Marat v pristanišču Kronshtadt. Videz potopljene ruske ladje je “velika propagandna zmaga” za Ukrajino, je zapisano v oceni ISW. Zahodni diplomati in strokovnjaki domnevajo, da bodo v Moskvi zaradi izgube ladje padale glave.

Ali je bila načrtovana vloga ladje Moskva?
Analitiki so domnevali, da naj bi Moskva imela vlogo v morebitnem ruskem amfibijskem napadu na ukrajinsko pristanišče Odea, do katerega pa zaradi odpora ukrajinskih sil še ni prišlo. Verjetnost, da se bo to zgodilo, je zdaj po nekaterih ocenah manjša, kar bi Ukrajini omogočilo, da del svojih enot premesti drugam. Vendar pa je to le ena od možnih smeri razmišljanja. V kolikšni meri je bil to ruski načrt, ni jasno.

Ali bo potopitev ladje Moskva spremenila izid spora?
Vojna v Ukrajini je predvsem kopenska vojna. Morje v konfliktu doslej ni imelo velike vloge. Predstavniki ZDA so dejali, da bo potopitev ladje Moskva sicer imela simboličen učinek in bo morda okrepila ukrajinsko moralo na račun ruske, ne bo pa imela večjega vpliva na potek spopada.

V pogovoru za Reuters je eden od ameriških uradnikov dodal, da je Rusija ladjo uporabljala le ob omejenih priložnostih, na primer za oskrbo vojakov na jugu in občasne napade. Kljub temu je britansko obrambno ministrstvo dejalo, da bo Rusija zaradi izgube verjetno pregledala svojo pomorsko držo v Črnem morju. Po domnevnem raketnem napadu so se ruske ladje oddaljile od ukrajinske obale za približno 80 navtičnih milj, čeprav lahko na tej razdalji še vedno napadajo Ukrajino.

Andrej Potokar, Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...