Kako Fajonovo boli, da sta se mednarodnega srečanja na Bledu udeležila tudi socialista Josep Borell in Guisepe Conte

Datum:

Tanja Fajon je s težko muko prenesla, da se je 15. Strateškega foruma Bled udeležil tudi visok predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko iz stranke evropskih socialistov Španec Josep Borell, katerim pripada tudi Fajonova. Zato njena izjava, da jo skrbi odmik od jedra EU, ne zdrži kritične presoje. Poleg tega se je tudi mednarodnega foruma udeležila tudi ona sama.

Na novo provokacijo voditeljice Socialnih demokratov se je odzval nekdanji dolgoletni poslanec Slovenske demokratske stranke in dober poznavalec slovenske zunanje politike, Jožef Jerovšek. “Ker prihaja Borell iz krogov španskih socialistov, je zelo prizadel vse nosilce levičarske propagande, pri tezi, da je BSF desničarsko srečanje! No tudi Conte je premier leve vlade, potem pa še predsednik MOK. Dan žalovanja za levico!”, je Fajonovi odgovoril nekdanji poslanec SDS Jerovšek.

V Sloveniji danes poteka 15. Strateški forum Bled. V organizaciji ministrstva za zunanje zadeve je sedanji vladi uspelo pripeljati najbolj množično zasedbo v zadnjih sedmih letih. Dogodka se udeležujejo predsedniki vlad Poljske, Češke, Bolgarije, Madžarske, Hrvaške in Italije ter predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Med visokimi gosti so tudi visok predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Joseph Borrel, direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach ter številni zunanji ministri.

Slovenska diplomacija naredila velik korak naprej
Kot kažejo izjave in dejanja slovenskih socialistov, v Sloveniji še nekaj časa ne bomo dosegli politične enotnosti glede zunanje politike kot to uspeva na Hrvaškem, kjer so vsi najpomembnejši politični akterji vedno poenoteni. Tokrat predvsem levi politični pol moti, da je sedanja vlada obrnila nit v dolgoletni zgrešeni zunanji politiki Slovenije.V preteklih letih je v mandatih zunanjih ministrov Karla Erjavca in Mira Cerarja delovala zmedeno. Slovenija je raje kot navezovanje stikov s članicami EU, krepila zunanje odnose z Iranom in Rusijo. Strategija francoskega nemškega vlaka pa nas je potisnila na obrobje držav članic EU.

Preobrat v zunanji politiki pod vodstvom zunanjega ministra Anžeta Logarja se je izkazal za pravilnega. Slovenija je prav zaradi skupnega sodelovanja z Madžarsko, Poljsko, Češko in Slovaško v pogajanjih za finančno perspektivo Evropske Unije v prihajajočih sedmih letih dobila več kot deset milijard evrov, od tega šest milijard nepovratnih sredstev.

 

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...