Mineva 40 let od ustanovitve poljskega gibanja za demokratizacijo Solidarnost: v počastitev obletnice so v brazilskem Rio de Janeiru kip Kristusa Odrešenika opremili s svetlobnim napisom

Datum:

V nedeljo zvečer po lokalnem času, se je na enem najbolj prepoznavnih verskih in kulturnih znamenitosti na svetu – kipu Kristusa Odrešenika v brazilskem Rio de Janeiru – v počastitev 40. obletnice ustanovitve NSZZ Solidarnosti na Poljskem, pojavil svetlobni istoimenski napis, v spomin na ustanovitev tega zgodovinskega gibanja. 

                   

Napis se je na sloviti Kristusovi podobi nahajal več kot eno uro, videti pa ga je bilo mogoče z večih pomembnih točk po mestu. Svetlobne projekcije na že omenjenem kipu sicer niso redkost. V povprečju se namreč kar enkrat tedensko pojavljajo na njem, v spomin na pomembne dogodke po svetu. Pobudo za projekcijo je podalo poljsko veleposlaništvo v Braziliji. Gre sicer za kip Kristusa z razprtimi rokami, ki je bil postavljen ob stoletnici neodvisnosti Brazilije, ljudi pa naj bi opominjal o pomenu miru, upanja in dostojanstva, te vrednote pa so bile tudi podlaga že omenjene Solidarnosti, poroča PAP.

Omenjene vrednote so bile osnova delovanja milijonov Poljakov, ki so avgusta 1980, v svojem boju za solidarnost in svobodo, ustanovili prvi veliki neodvisni sindikat v državah tedanjega komunističnega vzhodnega bloka. Kristusov kip se sicer nahaja na vrhu gore Corcovado na območju že omenjenega brazilskega velemesta, med njegovimi stvaritelji pa so: Poljak Paul Landowski, Romun Gheorge Leonida in Brazilec Heitor da Silva Costa. Lawandowski je sicer zasnoval ta sloviti kip, ki v višino meri 30 metrov, čez ramena pa v širino meri 28 metrov. Kip je sicer tudi znan kot eno izmed sedmih novih čudes sveta.

Po poročanju Demokracije gre za pomembno obletnico prvega svobodnega sindikata delavcev in gibanja, ki se je borilo za človekove pravice na območju nekdanjega komunističnega vzhodnega bloka in se je razširilo po satelitskih državah že omenjenega bloka, ki so bile pod nadzorom tedanje Sovjetske zveze. Slovito gibanje je že kmalu pljusknilo preko poljskih meja in se razširilo v preostale dežele na evropskem vzhodu, s čimer so bili močno zamajani temelji enopartijske vladavine oziroma diktature v teh državah.

Kip Kristusa Odrešenika v brazilskem Rio de Janeiru v znamenju 40. obletnice ustanovitve prvega neodvisnega sindikalnega gibanja Solidarnost na Poljskem leta 1980. (Foto: Twitter)

Vse se je pričelo v ladjedelnici v mestu Gdańsk na severu Poljske ob Baltskem morju, tamkajšnje oblasti pa so pozimi leta 1980 uvedle izredno stanje, da bi znova prevzele nadzor nad dogajanjem v tej državi. Vendar pa je stvar naposled prišla tako daleč, da so morale komunistične oblasti popustiti, vse skupaj pa se je končalo z okroglo mizo v okviru katere so potekala pogajanja med komunistično vlado in Solidarnostjo. Rezultat tega pa je bil razpis le delno svobodnih volitev. Po poročanju portala histmag pa je bilo med leti 1981 in 1983 uvedeno celo vojno stanje. Uvedel ga je zloglasni poljski general Wojciech Jaruzelski, ki je s tem ukazom poskušal rešiti komunistični režim.

Nobelov nagrajenec in nekdanji poljski predsednik Lech Walesa, ki je sodeloval pri organizaciji protestov proti kominterni leta 1970. Leta 1976 je izgubil službo v ladjedelnici, dve leti kasneje pa se je pridružil ilegalni Zvezi svobodnih obalnih sindikatov (Wolne Związki Zawodowe Wybrzeża). Po izbruhu stavke v ladjedelnici v Gdańsku je postal njen vodja. Ko se je stavka razširila na celotno Poljsko in so oblasti dovolile organiziranje, je bil izbran za predsednika novoustanovljenega svobodnega sindikata Solidarność, prve take organizacije na ozemlju Vzhodnega bloka. (Foto: STA)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...