Kako je Kučanova klika TIGR uvrščala med teroriste, danes pa si želi prisvojiti organizacijo in obtožuje Melonijevo

Datum:

Človek včasih težko razume, kje je meja levičarskega sprenevedanja. Medvojna protifašistična organizacija TIGR, ki so jo komunisti pomagali uničiti, nato pa so jih pogosto demonizirali ali pa se vsaj pretvarjali, da ne obstajajo tudi njihovi nasledniki. Zdaj bi naši levičarski mediji radi TIGR izkoristili za dnevnopolitično nažiganje nove italijanske oblasti, ki jim ideološko in politično ne odgovarjajo. Med teroriste je TIGR uvrščal Janez Stanovnik, prav tako pa Igor Lukšič.

                   

Na Pop TV so objavili prispevek o slavnostni akademiji v novogoriškem gledališču, kjer so obeležili 95. obletnico tajne protifašistične organizacije TIGR, ki je bila ustanovljena na Nanosu leta 1927. Udeleženci TIGR-a so se sešli še takrat, ko so se balkanski komunisti urili za teroriste v Moskvi. Na prispevku spomnijo, da TIGR v Italiji še danes velja za teroristično organizacijo, vendar potekajo prizadevanja za rehabilitacijo tigrovcev. Hkrati opozorijo, da so “tudi ta prizadevanja v luči zmage italijanske skrajne desnice ogrožena. Zato mora biti glas nas Primorcev, ki smo bili žrtve italijanskega fašizma, še toliko glasnejši”, je bil jasen predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar.

Članek omenja enega izmed potomcev tigrovcev, ki je povedal, da je bila nedelja zanje žalosten dan, ker je bila zmagovalka “izprijena desnica“, idealna naslednica režima, ki je zažgal Narodni dom in dvajset let preganjal Primorce.

Melonijeva je le izgovor
Dogodka se je med drugimi udeležil tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan, trije ministri Golobove vlade, številni poslanci državnega zbora in državni sekretarji, seveda tudi primorski župani.

Prispevek 24ur, dne 7. maja 2005, kjer Janez Stanovnik TIGR označi za teroristično organizacijo.

Seveda je jasno, kaj želi članek povedati, in hkrati, kaj želijo z njim sporočiti slovenski komunisti, neokomunisti in njihovi psevdoliberalni politični sopotniki na levi. Ne zanima jih “rehabilitacija” fašizma, saj dobro vedo, da Melonijeva nima prav nič s fašizmom, še več, večkrat se mu je aktivno odpovedala in ga grajala. Prav tako vedo, da bombastične izjave Melonijeve iz preteklosti ne bodo vplivale na njeno državniško kariero v Rimu. Sploh pa se naši mediji in politiki še posebej dobro zavedajo, da Bratje Italije niso dobili večinske podpore kar sami, ampak z dvema trdno proevropskima strankama, katerih stališče v zvezi z medsosedskimi odnosi z Italijo je jasno.

TIGR so pomagali uničiti komunisti
Gre predvsem za to, da se TIGR izkoristi za dnevnopolitični boj proti desni oblasti v Italiji z divjimi primerjavami s fašizmom, hkrati pa se skrije neprijetno dejstvo, da so TIGR pomagali uničiti ne le fašisti, ampak tudi slovenski komunistični teroristi. Povsem jasno je, da TIGR, ki je sodeloval z zahodnimi obveščevalnimi službami, ni bil kompatibilen s komunisti, ki so pripadali ruski interesni sferi. Zato so predstavniki OF več tigrovcev brutalno pobili, saj so jih videli kot nasprotnike v borbi za povojno oblast. Komunisti so status borcev priznali le tistim tigrovcem, ki so se podredili komunistični ideološki in politični nadvladi, a tako, da je bilo ime TIGR povsem izbrisano iz zgodovine za dolgih 46 let, dokler ni balkanski komunistični projekt neslavno propadel. Šele takrat so dobili status borcev za svobodo podobno kot partizani, čeprav so Primorci do TIGR gojili simpatije tudi v času FLRJ in kasneje SFRJ – ne glede na to, da oblast na tako čaščenje ni gledala z naklonjenostjo. Da se zdaj na komemoraciji v njihovo čast prikaže predzadnji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov, organizacije, ki je zgodovinsko morila tigrovce, je višek cinizma, ki ga lahko premorejo le socialisti.

Omalovaževanje TIGR-a tudi v samostojni Sloveniji
Antipatije do organizacije TIGR so predstavniki slovenske trde levice genetsko obdržali v svojem ustroju. Spomnimo, Janez Stanovnik, dober prijatelj Milana Kučana, krščanski socialist, ki je bil najbrž ključen za to, da je Slovenija zapadla pod jarem železnega komunizma, jih je proglasil za teroriste. Ko je leta 2005 takratni predsednik vlade Janez Janša na proslavi ob dnevu upora poudaril vlogo TIGR-a, je takratni podpredsednik (in kasnejši predsednik) Socialnih demokratov Igor Lukšič tigrovce zopet označil za teroriste in se vprašal, ali namerava Slovenija izstopiti iz protiteroristične koalicije, ki se ji je pridružila po 11. septembru 2001.

Gre torej za hinavščino brez primere. Tigrovce so potomci slovenskih komunistov omalovaževali in zaničevali njihovo vlogo v osvoboditvi Primorske še globoko v samostojni Sloveniji. Jasno, da zato, ker je šlo za organizacijo, ki je sodelovala s kapitalističnim zahodom, ki je za komuniste takrat in za njihove potomce socialiste danes predstavlja glavnega sovražnika boljševiške revolucije – ne nacistična Nemčija, glavne tarče so zmeraj bile Velika Britanija, ZDA in Francija. Vladimir Putin s svojim bojem proti Natu le nadaljuje delo sovjetskih voditeljev, njihovi vojni izrastek pa so bili slovenski komunisti. Žalostno je, da se plemenita organizacija, ki je skoraj edina vodila antifašistični boj brez konotacij kasnejše krvave komunistične revolucije, takole zlorablja za dnevnopolitične obračune znotraj slovenske politike – ne slepimo se, pomemben del slovenskega napada na italijansko vlado je tudi ta, da je Janez Janša v dobrih odnosih s predsedniki vseh desnih italijanskih strank. Tigrovci pa se danes najbrž obračajo v grobu, ko vidijo, da njihovo organizacijo zlorablja predzadnji predsednik politične entitete, ki je kosila po njihovih vrstah.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki