Kako je Trumpov odhod iz Bele hiše povzročil pravo zmešnjavo glede kod za sprožitev jedrskega napada

Datum:

Neobičajno zgoden odhod poslavljajočega se ameriškega predsednika Donalda Trumpa iz Bele hiše je sprožil pravo nočno moro, povezano z varnostnimi kodami za jedrsko orožje. Vojska je bila namreč primorana napravo, ki ji pravijo tudi “nogomet”, odpeljati nazaj potem, ko jo jo je predsednik odpeljal s seboj na Florido. Še ena precej nenavadna stvar pa je, da bo prvi predsednik od leta 1869, ki se inavguracije svojega naslednika ne bo udeležil.

Odločitev poslavljajočega se ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika Joeja Bidna, je sprožila svojevrstne logistične izzive in sicer predvsem pri predaji morda najbolj občutljivega dela predsednikove oprave: jedrske kode. Če bi inavguracija potekala kot je to običajno, bi bil “jedrski nogomet”, ki vsebuje opremo, ki jo predsednik uporablja za overjanje svojih ukazov in jedrski napad, opoldne predan s strani enega predsedniškega pomočnika drugemu, poroča Daily Mail.

Trumpov odhod iz Washingtona in Bele hiše je bil sicer načrtovan za 8. uro, od koder se je podal na Florido, kjer ima posestvo v Mar-a-Lagu. Kot predsednik bo s seboj vsekakor vzel tudi “jedrski nogomet”. Kot je še navedeno, obstajajo vsaj tri ali štiri identične “nogometne žoge”. Ena sledi predsedniku, druga podpredsedniku, tretja pa je tradicionalno namenjena za to določenemu preživelemu na dogodkih, kot so na primer inavguracije. 20. januarja naj bi se tako nekje zunaj mesta nahajale dodatne “žoge”, skupaj z aktovko podpredsednika Mika Penca, razen v primeru, da je Vojaški urad Bele hiše za Bidna že pripravil dodatno “žogo”. 

Predsednik ima ves čas s seboj tudi plastično kartico, znano kot “piškot”, ki vsebuje kode za identifikacijo predsednika, ki je tudi edina oseba, pooblaščena za aktivacijo jedrskega orožja. Ustava daje Trumpu nadzor nad jedrskimi napadi vse do tiste sekunde, ko Biden zapriseže kot novi predsednik ZDA. Trumpov ‘piškot’ bo opoldne deaktiviran, Bidnov pa bo pričel delovati. Trumpov pomočnik z več kot 20 kg težko aktovko z “jedrskim nogometom” bo zatem zapustil Florido in odletel nazaj v Washington. Še ena zanimivost pa je ta, da je Trump prvi predsednik od leta 1869, ki se ni udeležil inavguracije svojega naslednika, česar pa mu ameriška ustava ne zapoveduje, bo pa tudi četrti, ki je tako ravnal. 

Foto: epa

Trump se od svoje predsedniške funkcije med drugim poslavlja kot prvi predsednik po desetletjih, ki ni pričel nobene nove vojne, ki je želel obnoviti domačo proizvodnjo, uvedel konkretne carine na kitajske izdelke in ustanovil Vesoljske ameriške oborožene sile. In sedaj, ko se pripravlja, da bi vladanje predal novi administraciji, je sporočil, da se “gibanje, ki ga je začel, šele prebuja.” Obenem je poudaril pomen molitve za novo ameriško administracijo, da bi ZDA ohranila varno in cvetočo ter ji zaželel srečo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...