Finančna uprava na pomoč podjetnikom: Pričelo se je izplačilo nadomestila za kritje fiksnih stroškov

Datum:

Finančna uprava Republike Slovenije je predčasno pričela z izplačevanjem pomoči podjetjem, ki se zaradi epidemije koronavirusa soočajo z izpadom prihodkov. Kot so na Fursu dejali za Nova24TV je za omenjeno pomoč zaprosilo skoraj 13 tisoč upravičencev, do včeraj pa so prosilcem nakazali 99 milijonov sredstev, ki jih bodo podjetja namenila za kritje fiksnih stroškov.

V šestem protikoronskem paketu je vlada zagotovila pomoč podjetjem v obliki izplačila nadomestila kritja fiksnih stroškov, poleg ostale pomoči, kot so denimo izplačilo temeljnega dohodka, financiranje čakanja na delo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Finančna uprava Republike Slovenije – Furs je že pričela z izplačevanjem nadomestila za kritje fiksnih stroškov. “Nekateri zavezanci so sredstva prejeli v teh dneh, drugi jih bodo prejeli v naslednjih dneh,” so dejali na Fursu za Nova24TV. Furs bo tako nakazal finančno pomoč vsem tistim, ki so zanjo zaprosili in so do nje upravičeni. Do povračila so upravičene pravne in fizične osebe, ki so registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega ter samozaposleni in družinski poslovodje. Navedeni upravičenci so vsi tisti, ki so jim upadli dohodki za vsaj 40 odstotkov, dodeljen znesek pa se bo izračunal na podlagi odstotka njihovih prihodkov od prodaje v letu 2019.

FURS (Foto: STA)

Na osnovi tega so tista podjetja, ki so ocenila, da so jim prihodki od oktobra do decembra lani padli za 40 do 70 odstotkov, prejela 0,6 odstotka letnih prihodkov. Tista podjetja, ki so jim prihodki padli za več kot 70 odstotkov pa bodo prejeli 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje. Navzgor je ta znesek omejen na tri milijone, oziroma 800 tisoč evrov za tista podjetja, ki so bila ustanovljena po 1. oktobru 2019.

Skozi PKP7 so se za nekatere izboljšali pogoji za prejem pomoči
PKP7 je prinesel ugodnejše pogoje na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja, in sicer tisoč evrov mesečno na zaposlenega, če so podjetju prihodki od prodaje upadli za 30 do vključno 70 odstotkov in dva tisoč evrov mesečno na zaposlenega, če so podjetju prihodki od prodaje upadli za več kot 70 odstotkov.

Koronavirus je po celotnem svetu prizadel gospodarstvo (Foto: Shutterstock)

Do 31. decembra je vloge oddalo 12.915 zavezancev, od 5. januarja (ko je bil na voljo prenovljeni obrazec) do 15. januarja pa je bilo vloženih 2.734 popravkov vlog in novih vlog za delno povrnitev fiksnih stroškov za obdobje oktober-december na podlagi ugodnejših kriterijev iz PKP7. S prvimi izplačili so nameravali začeti do 20. januarja, a so z njimi pričeli že prej, medtem ko so do včeraj zavezancem iz tega naslova nakazali 99 milijonov evrov. Nekateri zavezanci so tako povračilo za mesece oktober, november in december 2020 skupaj že prejeli, preostali ga bodo v naslednjih dneh, najpozneje do konca meseca.

Na Fursu smo tudi povprašali, če beležijo, katere dejavnosti so tiste, ki so v tem primeru potrebovale največ pomoči. Odgovorili so nam, da podrobnejših statističnih podatkov iz naslova povračila določenih fiksnih stroškov (na primer po sektorjih) trenutno še nimajo zbranih.

PKP8 predvideva podaljšanje ukrepa
Ukrep za zdaj velja do konca letošnjega marca, medtem ko vlada želi še v prihodnje ohranjati kondicijo gospodarstva. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred dnevi napovedal, da se bo ukrep po načrtu vlade podaljšal tudi v osmem protikoronskem paketu. “Mesečni temeljni dohodek in povračilo fiksnih stroškov bosta veljala do nadaljnjega,” je dejal minister. V primeru, da bo zakon sprejet, pa bodo upravičenci omenjeno pomoč prejemali vse do junija.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...