Kako prepoznati Putinove kolaborante? Lula zavrača vojaško pomoč Ukrajini in ponuja pomoč pri pogajanjih

Datum:

Pravijo, da se putinista najlažje prepozna po tem, ko se ta na vse kriplje upira pošiljanju orožja Ukrajini, češ da bi se raje pogajal. Mednje bi, kot kaže, lahko uvrstili brazilskega radikalnega levičarskega predsednika. Luiz Inácio Lula da Silva je namreč v ponedeljek izjavil, da bi bil, če bi bilo treba, pripravljen posredovati v pogovorih med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

“Če lahko pomagam, bom pomagal. Če se bo pojavila potreba po pogovorih z Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim, sem pripravljen sodelovati pri razpravi o prizadevanjih za mirovno rešitev. Ni problema,” je povedal Luiz Inácio Lula. “Kar resnično potrebujemo, je, da se za pogajalsko mizo združi skupina ljudi, ki so dovolj močni, da se jih bo spoštovalo. In sodelovati bi morali z obema stranema.”

Ne želi omagati pri oborožitvi napadene Ukrajine
Lula je podal omenjeno ponudbo, potem ko je zavrnil evropske prošnje za pomoč pri oborožitvi Ukrajine po skoraj enoletni vojni, ki jo je Rusija začela proti vladi Zelenskega. Tekom prvih dveh predsedniških mandatov od leta 2003 do 2011 je Lula veljal za tesnega Putinovega zaveznika. Zelenskega je med svojo nedavno predsedniško kampanjo označil za “prijaznega komika”.

Foto: epa

Brazilski predsednik je svoje pripombe podal na skupni tiskovni konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ki se je v soboto odpravil na tridnevno turnejo po Argentini, Čilu in Braziliji, da bi vzpostavil močnejše gospodarske vezi in pridobil podporo Ukrajini. Brazilski predsednik je predstavnikom medijev, prisotnim na skupni konferenci, zatrdil, da je Rusija z invazijo na Ukrajino naredila napako. “Mislim, da je Rusija naredila klasično napako, ko je vdrla na ozemlje druge države, zato se Rusija moti,” je dejal Lula. in dodal, da še vedno meni, da ko se ena stran noče boriti, se dva ne bosta borila. “Mir si moraš želeti”.

Ukrajini nočejo poslati streliva
Lula je zavrnil prošnjo Nemčije, da Ukrajini zagotovi strelivo za nemške protiletalske topove Gepard. “Brazilija nima interesa pošiljati streliva, da bi ga lahko uporabili v vojni med Rusijo in Ukrajino,” je komentiral brazilski predsednik. “Brazilija je država miru. Zato Brazilija ne želi sodelovati, četudi posredno,” je dejal v zagovor in dodal, da ima po njegovo Kitajska pomembno vlogo v morebitnih mirovnih pogajanjih med Ukrajino in Rusijo, o tem bo, pravi, razpravljal marca med uradnim obiskom v Pekingu.

Zavrnitev nemške prošnje je sledila enournemu telefonskemu pogovoru med brazilskim predsednikom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v četrtek. Po navedbah brazilske novičarske spletne strani UOL je Lula povedal Macronu, da Brazilija ne bo sodelovala v nobenih z vojno povezanih operacijah proti Rusiji, vendar je pripravljena dejavno sodelovati pri iskanju miru z vzpostavitvijo pogajanj z Rusijo o prekinitvi ognja. Lula naj bi v pogovoru priznal nezakonitost ruske kršitve suverenosti ukrajinskega ozemlja, prav tako pa je zatrdil, kako vedenje Nata v zadnjih letih naj ne bi prispevalo k zagotavljanju odnosa zaupanja s Kremljem.

Foto: epa

Zelenskega obtožil soodgovornega za vojno
Med svojo predsedniško kampanjo leta 2022 je Lula po poročanju Breitbarta izjavil, da je Volodimir Zelenski prav tako odgovoren za rusko invazijo na Ukrajino kot Vladimir Putin. “Vidim predsednika Ukrajine, ko govori na televiziji, kako mu ploskajo, dobiva stoječe ovacije vseh evropskih poslancev,” je dejal Lula v intervjuju, ki ga je maja 2022 objavila revija Time. “Ta tip (Zelenski) je tako kot Putin odgovoren za vojno. Kajti v vojni ni kriv samo en človek,” je dodal.

Lula je v ponedeljek zvečer prek Twitterja ponovil, da njegova država Ukrajini ne bo pošiljala streliva, pri čemer je v zagovor omenjene odločitve izjavil, da je Brazilija “država miru”. “Brazilija nima interesa posredovati streliva za uporabo v vojni med Ukrajino in Rusijo. Brazilija je država miru,” je namreč pisalo v objavi. “V tem trenutku moramo najti tiste, ki si želijo miru, beseda, ki je bila doslej zelo malo uporabljena,” je dejal.

Skrajni levičarski argentinski predsednik Alberto Fernández je v soboto med obiskom nemškega kanclerja izjavil, da “Argentina in Latinska Amerika ne razmišljata o pošiljanju orožja v Ukrajino ali na katero koli drugo mesto konflikta,” in ob tem dodal, da pričakuje “konec sovražnosti čim prej. “Rusija mora razumeti škodo, ki jo povzroča na južni polobli,” je še dejal Fernández.

Brazilski predsednik neposredno ni obsodil Putina za invazijo na Ukrajino
Za razliko od svojega argentinskega kolega se je Lula da Silva med obiskom nemškega kanclerja vzdržal neposredne obsodbe Rusije ali Putina za invazijo na Ukrajino. V skupni izjavi, ki sta jo objavili Brazilija in Nemčija, je navedeno, da obe strani “odločno obžalujeta rusko kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in priključitev delov njenega ozemlja kot očitno kršitev mednarodnega prava”.

Lula in Putin sta imela decembra pogovor, v katerem je Putin po besedah brazilskega predsednika zaželel dobro vladanje in krepitev odnosov med Brazilijo in Rusijo. “Danes sem govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki mi je čestital za volilno zmago, zaželel dobro vlado in krepitev odnosov med našima državama,” je namreč tedaj glede pogovora zapisal Lula. “Brazilija se je vrnila, išče dialog z vsemi in je predana iskanju miru in sveta brez lakote”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...