Kako so Rusi na podel način pobili pripadnike bataljona Azov in za zločin obtožili drugo stran

Datum:

Ukrajinske oborožene sile, ki v celoti spoštujejo in izpolnjujejo načela in norme mednarodnega humanitarnega prava, nikoli niso izvajale in ne izvajajo obstreljevanja civilne infrastrukture, zlasti ne krajev, kjer se verjetno nahajajo vojni ujetniki,” je v izjavi danes sporočila ukrajinska vojska. Številni so namreč prepričani, da so Rusi na podel način pobili zapornike bataljona Azov.

Ruske oblasti so danes obtožile Kijev, da je ponoči s pomočjo raketnega sistema Himars obstreljeval zapor za ukrajinske vojne ujetnike v bližini mesta Olenivka v regiji Doneck, ki je trenutno pod nadzorom proruskih separatistov. V napadu naj bi bilo ubitih 53 vojnih ujetnikov, 75 pa ranjenih. Kijev je obtožbe že zanikal in za napad okrivil Rusijo.

Ukrajinske oblasti so za artilerijsko obstreljevanje zapora obtožile ruske sile in dodale, da Rusija s svojimi obtožbami skuša prikriti mučenje in usmrtitve zapornikov.

Gre za rusko operacijo širjenja laži
Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je obtožbe Rusije označil za klasično, cinično in dobro premišljeno operacijo širjenja laži. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Rusijo obtožil vojnega zločina in zaveznice pozval, naj odločno obsodijo brutalno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in Rusijo uvrstijo med države podpornice terorizma.

Na ruskem obrambnem ministrstvu so sicer navedli, da so bili v zaporu pridržani pripadniki ukrajinskega bataljona Azov, ki je do zadnjega vztrajal pri obrambi mesta Mariupolj. Rusija azovski bataljon, nekdanjo paravojaško organizacijo s povezavami s skrajno desnimi skupinami, opisuje kot neonacistično organizacijo. Kar je seveda laž in izgovor, da so lahko napadli Ukrajino.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...