V Evropo prihaja nov plinovod iz Afrike

Datum:

Ministri iz Alžirije, Nigra in Nigerije so podpisali memorandum o soglasju o gradnji 4000 kilometrov dolgega plinovoda, je sporočil alžirski minister za energijo Mohamed Arkab. Države so tako oživile star projekt za prenos zemeljskega plina v Evropo prek saharske puščave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

                   

Tri države so se dogovorile, da bodo transsaharski plinovod dokončale v čim krajšem času, je še dejal Mohamed Arkab, ki pa ni razkril točnega časovnega okvira, je poročala alžirska tiskovna agencija APS. Nigerijski državni minister za naftne vire Timipre Sylva je poudaril, da je projekt pomemben za doseganje energetske varnosti. “Smo optimistični,” je dejal.

Evropa zmanjšuje odvisnost od ruskega plina
Alžirska državna naftna družba Sonatrach je prvi sporazum z nigerijskim partnerjem sicer podpisala že leta 2002. Leta 2009 so nato vse tri države podpisale sporazum o gradnji plinovoda, ki naj bi stal 13 milijard dolarjev, od tega naj bi 90 odstotkov financirali Alžirija in Nigerija. Po pričakovanjih naj bi Evropo letno oskrboval s 30 milijardami kubičnih metrov zemeljskega plina, navaja STA.

Vse tri strani ga vidijo kot dobro naložbo, saj želi Evropska unija po invaziji Rusije na Ukrajino zmanjšati svojo odvisnost od ruskega plina in čim bolj diverzificirati oskrbo z energenti, še poroča dpa.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...

Afganistanec v Fužinah skušal oropati dve ženski

Včeraj je prišlo do novega zločina povezanega z nezakonitimi...