Kakšna destrukcija! Informacijska pooblaščenka Prelesnikova zadržuje seznam, kjer so državljani prostovoljno izrazili željo po cepljenju!?

Datum:

Vlada se vse bolj oteženo spopada z epidemijo covida-19. Medtem ko imamo v državi še vedno viden porast števila okužb in pritiski na bolnišnice naraščajo, nekatere odločitve institucij in opozicije epidemijo peljejo v napačno smer, saj so odločitve v nasprotju z zdravstveno stroko. Po drugi strani pa lahko vidimo, kako opozicija ne varčuje s kritikami češ, da se vlada z epidemijo ne zna spopadati. Sinoči pa je državni sekretar Jelko Kacin za javno RTV razkril, da informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik zaradi varovanja podatkov zadržuje seznam, kjer so državljani prostovoljno podali željo za cepljenje na portalu eUprava, medtem ko imamo na zalogi cepivo in bi se lahko cepilo tiste, ki so izrazili željo. “To je nemogoča odločitev. Dokler je temu tako, je težko narediti čudeže,” ocenjuje koordinator za cepljenje Kacin. V tem primeru so po njegovih besedah pri cepljenju bolj uspešne manjše občine, saj uspejo na račun proaktivnih državljanov vseeno organizirati cepljenje zanje, medtem ko so večje občine pri tem manj uspešne. 

                   

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19, Jelko Kacin je v oddaji Politično s Tanjo Gobec pojasnil, da strategija cepljenja zoper covid-19 še vedno poteka na podlagi starosti in je pri tem potrebno upoštevati, da gre pri cepljenju za dva odmerka. Pfizer je sedaj pričel povečevati svoje dobave in v teh tednih dobivamo 42 tisoč doz cepiva Pfizerja na teden. “To so velike pošiljke,” je dejal in obrazložil, da lahko junija pričakujemo 75 tisoč doz cepiva na teden.

Glede na to, da se med starejšimi delež ljudi ni odzval na cepljenje, je dejal Kacin, da se bo v nadaljevanju pričelo cepiti tudi mlajše od 74 let, seveda med tistimi, ki bodo izrazili željo po cepljenju. Vezano na kritiko o enotnem informacijskem sistemu za cepljenje je pojasnil, da se je v tem primeru izrazilo težavno stanje v zdravstvu, ki traja že desetletje. “Zato enotnega informacijskega pač ni, občine se med seboj razlikujejo, prav tako pa tudi zdravstveni domovi,” je dejal.

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin v oddaji Politično s Tanjo Gobec (Foto: Zajetje zaslona RTV Slovenija)

“Na drugi strani pa imamo težavo, da so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na eUpravi, pa teh podatkov še vedno nimamo,” je bil kritičen. Kot pojasnjuje, podatkov, kjer so državljani izrazili svojo željo po cepljenju še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Za omenjeno blokado stoji informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je začasno prepovedala in ustavila ter onemogočila posredovanje teh podatkov. “To je nemogoča odločitev. Dokler je temu tako, je težko narediti čudeže,” je dejal. Pri tem je še poudaril, da se kljub temu v manjših občinah znajo organizirati, predvsem pa so uspešni tisti, ki so proaktivni.

Cepljenje bi steklo hitreje, če bi informacijska pooblaščenka dovolila uporaba seznama, kjer so uporabniki prostovoljno izrazili željo po cepljenju
Notranji minister Aleš Hojs poudarja, da gre v tem primeru za neverjetno ozurpacijo s strani informacijske pooblaščenke medtem, ko se vlada trudi premagati epidemijo. Kot se je izkazalo nasprotniki tega, da bi vladi uspelo pri premagovanju epidemije delajo vse, da bi se le-ta podaljšala v nedogled. “Po opoziciji in ustavnem sodišču dodatna destrukcija,” je pojasnil Hojs. Kot je že v preteklosti pojasnil, je bil kritičen do nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki je vložil pobudo za oceno ustavnosti odloka, s katerim je vlada prepovedala zapustiti državo, saj  je prepričan, da bo odpiranje mej in zapuščanje države poslabšalo epidemiološko sliko, po drugi strani pa se zdravstvenim organom onemogoča učinkovito delo pri cepljenju, medtem ko opozicija ne varčuje z besedami, kako naj bi bila vlada neuspešna pri premagovanju epidemije.

Odločitve nekaterih institucij temeljijo v nasprotju z mnenjem stroke, kar pa bi lahko podaljševalo epidemijo (Foto: Pixabay)

Prelesnikova v preteklosti nasprotovala merjenju temperature in delovanju aplikacije Ostani zdrav
Glede na to, da se Slovenija sooča s ponovnim porastom okužb z novim koronavirusom bi človek pričakoval, da se bo sledilo napotkom stroke, ki aktivno sodeluje pri oblikovanju ukrepov za zajezitev virusa. Prelesnikova je tako že v preteklosti nasprotovala stroki, ko je denimo nasprotovala ukrepu merjenja telesne temperature. Po drugi strani pa je bila aktivna nasprotnica aplikacije Ostani zdrav. Medtem, ko je večkrat izrazila nasprotovanje uporabi takšne aplikacije, kljub vsemu, da na dnevni ravni uporabljamo aplikacije, ki vedo veliko več o nas, pa je bila sicer tudi kritična do izkazovanja zaslona policiji ob prehajanju omeja, kot je takrat veljalo v odloku, ki pa je bil sicer s strani vlade kasneje umaknjen. Nasprotno pa se je takrat na njena nasprotovanja odzvala celo njena predhodnica Nataša Pirc Musar, ki je zagotovila, da uporaba aplikacije, z vidika varstva osebnih podatkov, ni sporna.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki