Kalifornijski demokrati bi obdavčili še tiste, ki so se že izselili iz države

Datum:

Kalifornijski zakonodajalci so se namenili uvesti nov davek na premoženje, ki bi ga bili obvezani plačati samo najpremožnejši. Zakonski predlog ne bi požel veliko javnega zanimanja, gre vendarle za program demokratov, če ne bi imel posebnega določila, ki bi dacarjem omogočil davčenje Kalifornijcev tudi takrat, ko so se ti že izselili iz države. Davek naj bi milijarderje olajšal za 1,5 odstotka premoženja. Če bo sprejet, seveda. 

Predlog zakona je modificirana verzija davka na premoženje, ki so ga v kalifornijsko skupščino demokrati vložili že leta 2020, a so ga na koncu zavrnili demokrati v senatu ameriške države. Novost tokratne verzije je ravno določilo, ki bi omogočilo obdavčenje posameznikov še leta po tem, ko se bodo ti izselili iz države. Trenutno so tarča demokratov le tisti, katerih vrednost skupnega premoženje (vključno z nepremičninami, umetninami, itd.) presega milijardo dolarjev. Že leta 2026 pa se bodo s tem davkom lotili še tistih, katerih premoženje presega 50 milijonov dolarjev. Teh po predlogu zakona ne bodo davčili z 1,5 odstotka na leto, temveč “zgolj” z odstotkom.

Tako imenovani “izhodni davki” sicer v Kaliforniji niso novost, njenemu zgledu pa so sedaj sledile še nekatere druge ameriške zvezne države, med njimi Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, Minnesota, New York and Washington. Omenjene države druži dejstvo, da imajo demokratsko večino. Načini, kako želijo zakonodajalci od najbogatejših zbrati več premoženja, se sicer med državami razlikujejo, prav vsi pa očitno sledijo premisi, da je način družbenega razvoja povezan z vedno večjimi davki, poroča New York Post.

Poleg novosti, da bi bili prebivalci Kalifornije obvezani zvezni državi plačevati davke tudi po odhodu iz države, je tudi določilo, da se plačilo davka veže na stvarno premoženje posameznika, ki ga ni mogoče nemudoma pretvoriti v denar. Govora je o nepremičninah, umetninah, skratka stvarnemu premoženju.

Demokratska davčna intervencija bo še posebej udarila Marka Zuckerberga in ostale iz Silicijeve doline.  (Foto: epa)

Strokovnjaki: Učinek bo ravno nasproten!
Podporniki zakona trdijo, da bodo na tak način poskrbeli za vzdržnost kalifornijskih financ, njegovi nasprotniki pa, da bo dosegel ravno nasprotno. Na primer Gordon Gray, direktor sektorja za fiskalno politiko iz American Action Forum je za Fox New Digital komentiral, da bo imel predlog zakona, če bo sprejet, velike administrativne stroške, hkrati pa bo eden od učinkov zakona izselitev najpremožnejših, kar bi na dolgi rok zmanjšalo prihodke iz naslova davkov, saj tudi omenjeni predlog zakona ne omogoča neskončnega davčenja.

“Predlagani kalifornijski davek na premoženje bi bil ekonomsko uničujoč, zahteven za upravljanje in bi mnoge premožne prebivalce – in vsa njihova trenutna plačila davkov – pregnal iz države,” je za Fox News Digital povedal Jared Walczak, podpredsednik državnih projektov pri Tax Foundation. “Zakon namenja kar 660 milijonov dolarjev na leto samo za administrativne stroške, več kot 40.000 dolarjev na bodočega davkoplačevalca, kar omogoča predstavo o tem, kako težko bi bilo upravljati tak davek.”

Zakona se veselijo v Teksasu
Po poročanju New York Post so raziskave pokazale, da najbogatejši odstotek prebivalcev New Yorka, Kalifornije in tudi drugje že tako ali tako plača polovico vse pobrane dohodnine, zaradi česar se sedaj mnogi bojijo negativnih učinkov zakonskega predloga. Walczak je ob tem, malo za šalo, malo zares, povedal, da se sprejema zakona verjetno še najbolj veselijo v zvezni državi Texas, ki postaja vse bolj priljubljena destinacija izjemno bogatih. Pri tem velja omeniti, da je Texas tradicionalno republikanska država.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...