Kanadski psihiatrični odbor, ki Petersonu grozi z odvzemom licence, spodbuja skrajne spolne in rasne teorije

Datum:

Kanadsko psihološko združenje, ki napada dr. Jordana Petersona zaradi njegovih izjav na družbenih omrežjih, je v zadnjih letih sprejelo radikalno teorijo spola in celo gostilo govorca, ki je članom združenja dejal, da je ponujanje svetovanja strankam, ki želijo spremeniti svoj spol, “mikroagresija”.

Združenje univerzitetnih psihologov iz Ontaria (College of Psychologists of Ontario) (CPO) je obsodilo Petersonove politične poglede na vrsto vprašanj in od njega zahtevalo, da opravi “prešolanje komunikacije v družbenih medijih”, ali pa mu bo odvzeta licenca za poklic kliničnega psihologa. Najbolj prodajani avtor in voditelj Daily Wire ima 3,6 milijona sledilcev na Twitterju in več milijonov le-teh na Instagramu in YouTubu ter se pogosto ukvarja  s političnimi  in kulturnimi vprašanji tega časa.

“Kaj točno sem naredil, kar je tako resno neprofesionalno, da sem zdaj nevaren ne samo za morebitne nove potencialne stranke, ampak tudi za javnost samo?” je vprašal Peterson v članku za kanadski National Post.

Disciplinska grožnja je morda bolj povezana s Petersonovimi mnenji kot z njegovimi metodami komuniciranja, glede na to, da je zanj sprejemanje radikalnih teorij o spolu in rasi v nasprotju z njegovimi prepričanjem.

Aprila 2021 je CPO napovedal posodobitev “spolno nevtralnega jezika” in priznanje “spolne identitete” ljudi, ki trpijo za spolno disforijo – koraki, ki niso podprti z empiričnimi dokazi.

Junija 2021 je kanadski regulatorni organ gostil Allison Kirschbaum, samoopredeljeno “queer” psihologinjo, katere “pristop temelji na feminističnih štipendijah socialne pravičnosti in je zakoreninjen v vrednotah raznolikosti, vključenosti in proti zatiranju,” da bi predstavila o “etični praksi v kontekstu spolne in spolne raznolikosti”.

Po besedah dr. Michaela Granda, nekdanjega predsednika CPO in sedanjega člana disciplinske komisije, se je seminarja udeležila več kot polovica članstva kolegija.

Predstavitev je vključevala lekcijo o “spolnem samorogu” – grafiki, namenjeni otrokom, da jih seznani s psevdoznanstvenim konceptom “spolne identitete”, ki ga je ustvarila organizacija Trans Student Educational Resources (TSER) pod vodstvom skrajno levih aktivistov. TSER je ustanovil Eli Erlick, transspolni aktivist, najbolj znan po oglaševanju potencialno nezakonite trgovine z mamili na družbenih medijih, ki bi pošiljala zdravila na recept ljudem, vključno z mladoletniki.

Gradivo v predstavitvi vključuje koncepte, kot je “dodeljen spol”. To je ideja, da zdravniki samovoljno narekujejo biološki spol osebe, namesto da bi ga le opazovali in beležili. Transspolni aktivisti namreč ne verjamejo, da se ljudje rodijo ženske ali moški, ampak da si spol v mladosti izberejo sami.

Kirschbaum je udeležencem priporočila knjižico “A Quick & Easy Guide to They/Them Pronouns” (hitri vodič po predlogih oni/njih) Archieja Bongiovannija, aktivista, znanega po prodaji eksplicitnega blaga, kot je knjiga “demistificirajmo fisting” in nalepk, ki promovirajo seks v javnosti.

Izobraževalno gradivo je vključevalo vodnike o tem, kako uporabljati spolno nevtralne zaimke (kot so “ze”, “hir”) ali kako zaimkov sploh ne uporabljati. Naveden je primer, kako spremeniti angleški jezik v uporabo nezaimkov: “The book is hirs. Ze se identificira zunaj binarnega spola.”

V delu svoje predstavitve je Kirschbaum naštela “običajne terapevtske mikroagresije”, med drugim, da  izvajanje ustreznega vrednotenja bolnikov in ocenjevanje njihovih individualnih potreb (preden si spremenijo spol) ovira njihovo zmožnost enostavnega dostopa do hormonov in operacij. Tako je psihoterapevtka zagovarjala spolno tranzicijo, brez da bi se bolnika prej strokovno ocenilo.

Peterson je nedavno v svojem podcastu intervjuval 18-letno Chloe. Njena zgodba dokumentira, kako je bila pri 11 letih seznanjena z ideologijo spola na spletu, kar je vodilo do njene samoidentifikacije kot transspolnega fanta pri 12 letih. Chloe so pri 13 letih predpisali zaviralce pubertete in testosteron, pri 15 letih pa je prejela dvojno mastektomijo (odstraitev dojk), s katero so ji odstranili prsi, vse po naročilu zdravstvenih delavcev, ki “potrjujejo spol”. Chloe obtožuje psihoterapevte in zdravstvene delavce, da so čustveno izsiljevali njene starše, da so privolili. Čeprav Chloe v preteklosti ni imela samomorilnih misli,  so njeni starši dobili ultimat: “Ali bi raje imel mrtvo hčer ali živega sina?”

“To, kar počnejo zdravstveni delavci, je pokvarjeno in zlonamerno,” je dejal Peterson o pripovedi o potrditvi ali samomoru, ki jo uporabljajo zagovorniki oskrbe, ki “potrjuje spol”. Chloe zdaj toži bolnišnico in pridruženo zdravniško skupino, ki ji je omogočila zdravniški prehod kot mladoletni osebi.

Kanada je lani sprejela zakon, ki prepoveduje kakršno koli obliko terapije, ki ne potrjuje otrokove izbrane transspolne identitete.

“To je dejansko obvezno po zakonu v mnogih jurisdikcijah,” je dejal Peterson v svojem podcastu. “Zaradi standardov ‘nege, ki potrjuje spol’, če ste dekle in rečete nekaj takega kot ‘Jaz sem fant,’ se mora terapevt zdaj strinjati z vami.”

Medtem ko je znanost uspela dokončno dokazati biološko osnovo za istospolno privlačnost, na drugi strani ni nobenega dokaza, da ima koncept raznolike spolne identitete kakršno koli znanstveno osnovo, pravi pediater endokrinolog dr. Quentin Van Meter.

Po mnenju mednarodne skupine več kot 100 klinikov in raziskovalcev trenutno ni bioloških dokazov za raznoliko spolno identiteto in nobenega laboratorijskega testa, ki bi lahko razlikoval transidentifikirano osebo od netransidentificirane osebe. Kljub temu se prepričanje o spolni identiteti, ki jo določajo stereotipi in vedenja, ki temeljijo na spolu, uporablja kot podlaga za medicinsko tranzicijo na tisoče otrok in mladostnikov.

Kot svoj vir domnevno verodostojnih informacij se CPO sklicuje na Svetovno strokovno združenje za zdravje transspolnih (WPATH) – organizacijo, ki so jo zdravstveni delavci in strokovnjaki za duševno zdravje mednarodno obsodili zaradi njene “privrženosti ideološkim stališčem, ki niso podprta z dokazi, izključevanja etičnih pomislekov in napačne opredelitve osnovne znanosti”. Peterson je vložil prošnjo za sodno presojo pri okrožnem sodišču v Ontariu in dejal, da ne bo upošteval ugotovitev regulatornega organa.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...