Kandidatura Jožeta P. Damijana za guvernerja Banke Slovenije tako bizarna, da je zbudila pozornost ameriškega Bloomberga

Datum:

Dva kandidata z najboljšimi možnostmi za imenovanje na položaj guvernerja Banke Slovenije ne bi mogla biti bolj različna. Medtem, ko Igor Masten podpira evro, ga Jože P. Damijan razglaša za mrtvo valuto. Bizarne lastnosti slednjega so zbudile pozornost ameriškega Bloomberga, kar zmanjšuje njegovo možnost za izvolitev na guvernerski stolček.

                   

Čeprav sta tako Igor Masten kot Jože P. Damijan profesorja ekonomije na ljubljanski univerzi pa se njuni pogledi na monetarno politiko evra razlikujejo kot dan in noč. Ob tem so pri Bloombergu poudarili, da se je v Sloveniji zapletlo pri nečem, kar je v ostali državah evro območja rutinski postopek.

Za razliko od ostalih držav v evro območju kjer guvernerja nastavi vlada ali predsednik države, se v Sloveniji lahko prijavi kdorkoli. To predstavlja problem, saj ima guverner Banke Slovenije ravno tako mesto v Svetu Evropske centralne banke, kjer pa iz očitnih razlogov ni ravno veliko maneverskega prostora za nasprotovanje evru, je stanje komentiral predstojnik katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani dr. Boštjan Udovič.

V ozadju že spet politika
Čeprav bi se zdelo, da je pred predsednikom Borutom Pahorjem težka naloga zaradi različnih pristopov dveh ekonomistov, se hitro izkaže, da temu le ni tako. Razlogi se spet skrivajo v politikantstvu znotraj Šarčeve vlade. Potem ko je prvi Pahorjev kandidat za guvernerja Primož Dolenc pogorel zaradi premajhne podpore se zdaj brusijo noži na relaciji LMŠ in SAB. Namreč LMŠ premiera Marjana Šarca podpira Damijana, medtem ko so v SAB naklonjeni Mastenu.

Predsednik vlade Marjan Sarec in predsednica SAB Alenka Bratušek (vir: Twitter)

Alenka Bratušek naj bi podpirala Mastena zaradi njegovega stališča glede nujnosti dokapitalizacije bank v višini 3,2 milijarde evrov za časa njenega vodenja vlade. Na koncu dneva ima Masten bolj tradicionalna stališča glede vodenja evropske monetarne politike, o čemer je objavil tudi več znanstvenih člankov.

Ni važna usposobljenost, temveč politično kupčkanje
Po drugi strani je Damijan v intervjuju za Mladino v 2016 povedal, da je evro mrtev in je kot tak bil “velika napaka”. “Pokopal je evropsko integracijo. Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov.”

Ta razdor znotraj manjšinske koalicije naj bo omogočil priložnost za položaj guvernerja tudi mag. Boštjanu Vasletu, ki trenutno vodi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. “Imenovanje guvernerja je v glavnem odvisno od političnega barantanja,” in “ne od usposobljenosti in značajskih lastnosti za položaj guvernerja,” je stanje v Sloveniji opisal soustanovitelj Jadranskega sveta mag. Marko Voljč.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

V soboto bodo po Sloveniji potekale maše za domovino. Tudi v Mariboru

V soboto, 22. junija bodo po različnih cerkvah po...

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...