Maja Makovec Brenčič – predsedniška kandidatka, ki še vedno ni vrnila nezakonitih dodatkov in uredila financiranja zasebnega šolstva!

Datum:

Cerarjeva SMC je končno napovedala kandidata za prihajajoče predsedniške volitve. Predlagali so aktualno ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, za katero premier Miro Cerar ocenjuje, da ima realno možnost za zmago na volitvah, ta pa po njegovem naj ne bi ponujala le videza, ampak tudi vsebino in srce. Makovec Brenčičeva, ki se je ujela v afere prevelikih izplačil, še vedno ni uredila financiranja zasebnim šolam, kar kaže na to, da sta pri njej etika in morala na “vrhuncu”, zato kot takšna predstavlja idealno kandidatko za stranko SMC. 

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je poleg nezakonitega dodatka na ekonomski fakulteti za stalno pripravljenost prejela tudi okoli 19.000 evrov neupravičenih sejnin v eni od državnih agencij. Poleg nezakonitega dodatka za stalno pripravljenost je prejemala tudi neupravičene sejnine. V eni od državnih agencij, v Nacionalni agenciji republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), je neupravičeno prejela okoli 19.000 evrov več za sejnine, kot dovoljuje uredba.

Foto: STA

Za sejnine je v štirih letih prejela več kot 24.000 evrov, za vsako sejo najprej dve leti po 400 evrov, po spremembi pravilnika pa 300. Na sejo bi morala prejeti nekaj čez 80 evrov – in ne nekaj čez 300 evrov, kot jih je prejemala. Vlada je v tistih letih posameznikom celo svetovala, naj se sejninam odpovedo. Kljub temu, da je nepravilnosti potrdilo tudi računsko sodišče, je ministrica vse do zdaj ostala na položaju. Sicer je res, da je del zneska za stalno pripravljenost vrnila, a vendarle bi morala vrniti tudi zneske, ki jih je neupravičeno prejela za sejnine, kajti predsednik države bi moral predstavljati moralno avtoriteto.

Ne upošteva odločb ustavnega sodišča – zasebne osnovne šole so še vedno v neenakopravnem položaju
Makovec Brenčičevi lahko očitamo tudi neukrepanje in zavlačevanje pri pripravi novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, kršitev Ustave Republike Slovenije, opustitev dolžnega ravnanja in ustvarjanje neenakosti pred zakonom. Ta bi pri pripravi novele morala upoštevati odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v delu, ki se nanaša na javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z Ustavo Republike Slovenije. Na njej je tako odgovornost zaradi kršitve Ustave Republike Slovenije in nespoštovanja odločbe Ustavnega sodišča RS, kar pa vpliva na povzročanje nepopravljive škode na področju izvajanja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja. Dejstvo je namreč, da je kot pristojna ministrica na področju zagotavljanja obveznega osnovnošolskega izobraževanja dolžna zagotavljati in spoštovati ustavni red.

Ustavno sodišče RS (foto: STA)

Od neuspele kandidature za dekanjo do predsedniške funkcije
Glede na grehe Makovec Brenčičeve se opravičeno vprašamo, kako to, da Cerar tolikšne upe polaga vanjo, če ta pred dvema letoma ni bila sposobna zmagati niti na volitvah za dekanjo na ekonomski fakulteti. Dobila je celo manj glasov kot drugi poraženi kandidat za dekana Marko Jaklič, kar kaže na to, da je bila daleč za Metko Tekavčič. Očitno Cerar verjame, da ji tokrat lahko uspe. Brenčičeva je v nagovoru bodočih volivcev dejala, da verjame v Slovenijo in dodala, da se je v življenju že srečala z različnimi izzivi ter prestala tudi nekaj težkih preizkušenj. Če pogledamo njen slogan  “Slovenija bolj odločno” lahko vidimo, da je povsem idealna kandidatka za SMC, saj tudi ta slovi po “odločnosti” predsednika vlade Mira Cerarja.

Maja Makovec Brenčič (Foto: STA)

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...