Kar štiri članice zveze Nato bi za obrambo izbrale Rusijo – tudi Slovenija

Datum:

Koga bi poklicali na pomoč v primeru ogroženosti in napada na vašo državo? Sledilo je presenečenje: prebivalci kar štirih držav članic Nata so odgovorili, da bi poklicali Rusijo. Med njimi je tudi Slovenija.

To so izsledki raziskave Gallup, ki so je opravili v več državah članicah Nata, objavljena pa je bila v petek, pred Münchensko varnostno konferenco. Daleč največje število držav je še vedno izbralo ZDA za svojo obrambno zaveznico, kar pomeni, da so ZDA še vedno prva vojaška velesila z res svetovnim dosegom in zavezništvi.

Ne preseneča, da sta Kitajska in Rusija izbrali ena drugo za obrambni zaveznici, medtem ko sta Irak in Ukrajina razdeljeni na pol. Presenečenje je sledilo, ko so se kar štiri članice zveze Nato, tj. Bolgarija, Grčija, Turčija in Slovenija, odločile za Rusijo.

Bližajo se nevarni časi
Medtem ko ameriški sekretar za obrambo James Mattis na turneji po Evropi razširja sporočilo, da bo treba povečati izdatke za skupno obrambo, se po Gallupovi anketi očitno izrisuje postopna politična reorganizacija glede varnostnih področij.

Razlago za podporo članic Nata Rusiji vidijo v ogroženosti Bolgarije in Grčije s strani Turčije, ki je prav tako zaveznica Nata. Prav tako zgodovinska izkušnja okupacije Cipra iz leta 1974 kaže na to, da se te države ne morejo zanesti na Nato, zato so izbrale Rusijo.

Največje presenečenje ankete je zagotovo Slovenija, ki spada v katoliški krog držav, pa je vseeno izbrala Rusijo, poroča Newsmax

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...