Katoliška cerkev v Nemčiji dokončno uvedla blagoslov istospolnih parov

Datum:

Da ima nemška t. i. sinodalna pot večinsko podporo tudi med nemškimi škofi, ni nobenega dvoma več. Danes so sporočili, da bo Cerkev v Nemčiji lahko od marca 2026 uradno izvajala obrede blagoslova istospolnih parov. Tako je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sklenila posebna skupščina za reformo Cerkve.

Naklonjenost članstvu istospolno usmerjenih v Cerkvi je po poročanju argentinskih medijev znova izrazil tudi papež Frančišek. Vendar slednji zadnje čase ni izražal naklonjenosti sinodalni poti v Nemčiji.

Preberite tudi: Ljudje, ki nezakonito prispejo v Združeno kraljestvo, bodo deportirani

Od 202 članov sinodalne skupščine jih je 176 glasovalo za, 14 proti, 12 pa se jih je vzdržalo. Zahtevana dvotretjinska večina je bila torej presežena. Tri leta do uveljavitve spremembe naj bi izkoristili za pripravo oblike obreda ob sodelovanju škofov. Omogočanje obredov blagoslovitve istospolnih parov je bila ključna zahteva v procesu reforme, ki poteka od leta 2019, in je veljala za preizkus za sposobnost reformiranja Cerkve v Nemčiji. Številne župnije v Nemčiji že izvajajo takšne obrede blagoslova, čeprav je to z vidika cerkvenih predpisov področje, ki ni regulirano.

Katoliška cerkev je sicer glede istospolno usmerjenih oseb razdeljena. Nemški reformatorji denimo pozivajo k sprejemanju istospolnih zvez, medtem ko v številnih državah po svetu priznavanje takšnih zvez ostaja velik tabu. Papež Frančišek je medtem v intervjuju za argentinsko tiskovno agencijo Infobae dejal, da Bog želi, da so v Katoliški cerkvi dobrodošli vsi, tudi homoseksualci, saj tako pravi evangelij. Tako je znova izrazil enako stališče kot pred desetimi leti, ko je kmalu po začetku papeške službe dejal: “Če je nekdo gej in išče Boga ter ima dober namen, kdo sem jaz, da bi mu sodil?”

Vendar pa to po drugi strani ne pomeni, da lahko papež spreminja ureditev, kjer zakonska zveza velja le med moškim in žensko. Cerkev namreč ne izključuje istospolno usmerjenih, vendar jih vabi k temu, da se izročajo ozdravljajoči ljubezni Boga. Vsekakor pa je novica o tem, da bo Cerkev v Nemčiji začela z blagoslovi istospolnih parov, zagotovo praznik za kulturne marksiste.

Blagovest.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....