Srbska pevka Ceca utajila enajst milijonov evrov in protipravno posedovala enajst pištol

Datum:

Simbol balkanskega turbofolka Ceca je s prestopi nogometašev zaslužila milijone evrov ter jih utajila. V navzkriž z zakonom pa se je znašla tudi zaradi neupravičene dobave ter posedovanja strelnega orožja. Gre za nekdanjo žena vojnega zločinca Arkana. Naj Ptujčani vedo, koga so gostili na pustnem karnevalu. 

Notranje ministrstvo Srbije je leta 2003 vložilo kazensko ovadbo zoper turbo folk pevko Svetlano Ceco Ražnatović, nekoč poročeno z vojnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom. Razlog za ovadbo je bil sum, da si je skupaj s sodelavci protipravno prilastila večjo vsoto denarja, ki ga je zaslužila s prestopi igralcev nogometnega kluba FK Obilić v klube na tujem. Ovadena je bila skupaj s sestro Lidijo Veličković, poročeno Ocokoljić. Iz poslovnih knjig je razvidno, da so bile prodaje brez odškodnin, kar pa ni skladno z resnico. Tako si je nezakonito prilastila več milijonov mark. Okoristila naj bi se za kar 22,5 milijona mark (preko 11 milijonov evrov), poroča “Odlazkov rumenjak”.

Hkrati naj bi protipravno zaslužila še 480 tisoč dolarjev. Sestra Lidija ji je (med 1. januarjem 2000 in 31. decembrom 2001) pomagala tako, da je odprla devizne račune v tujini (Popular Bank na Cipru in Raiffeisen Bank v Szegedu na Madžarskem), kamor so bila sredstva nakazana. Denar je bil zatem dvignjen v gotovini ter nakazan na druge račune. Dokument prav tako navaja imena igralcev, ki so prestopili, s čimer se je pevka posledično okoristila. Obtožnica se je sicer pojavila šele leta 2011 in bila večkrat razširjena ter dopolnjena. Višje tožilstvo je marca 2011 v Beogradu proti pevki popularne glasbe podalo obtožnico.

Foto: zajetje zaslona/campus.si

Skupaj s sestro sta bili obtoženi protipravne prodaje desetih nogometašev, bivši vodji FK Obilić Dragiša Binić in Jovan Dimitrijević pa sta bila obtožena sporne prodaje enega nogometaša. Sestri sta s prodajo zaslužili preko 235 milijonov dinarjev (okoli 11 milijonov evrov). Po nekaj več kot dveh mesecih, junija 2011, ju je doletela pravnomočna obsodba v višini enega leta in pol hišnega pripora ter milijon in pol evrov kazni. S tožilstvom sta se dogovorili, da bosta krivdo priznali. Ceca je v zameno za leto dni hišnega pripora in denarno kazen v višini milijona in pol evrov priznala nezakonito prilastitev denarja od prestopov ter nelegalno posedovanje 11 pištol.

Sodelovala je z zemunskim mafijskim klanom
Lidija pa je priznala, da je sestri pomagala pri malverzacijah, v zameno pa prejela pol leta hišnega pripora. Ker je pevka v času akcije Sablja leta 2003 v priporu preživela štiri mesece, je bila v hišnem priporu še osem mesecev. Spomniti gre na njeno aretacijo 17. marca 2003, ki se je zgodila v času akcije, ki se je začela kmalu po umoru premierja Zorana Đinđića. Pridržana je bila, ko je policija izvedela, da ima stike s kriminalnim podzemljem (zemunskim klanom), zatem pa štiri mesece ostala v priporu. Med prijetjem so preiskali njen dom, tam pa odkrili več kosov orožja – enajst pištol. Pred nekaj dnevi je bila v srbskih medijih objavljena ovadba zaradi nedovoljene nabave in posedovanja strelnega orožja s strelivom.

Vojni zločinec Arkan in pevka Ceca na poročni dan. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...