Kaže, da bodo državo vodile nevladne organizacije

Datum:

Vlada RS se je že drugič srečala s predstavniki nevladnih organizacij in jim spet obljubljala več denarja in pomembno vlogo pri odločanju.  Nevladne organizacije od Goloba zahtevajo sistemsko financiranje. Kaj pa drugega.  

Skupna višina sredstev za nevladne organizacije je pred Janševo vlado v letu 2020 znašala  416,04 milijonov evrov. Nevladne organizacije zdaj ta denar želijo nazaj. To je tudi edini zaključek, ki ga lahko potegnemo iz že drugega srečanja med nevladniki in predstavniki vlade. Srečanja so se udeležili predstavniki ministrstev, vsako ministrstvo ima namreč po novem poseben oddelek, zadolžen za komunikacijo z društvi, zavodi in ustanovami. Prišlo je nekaj deset nevladnikov, žal ne vemo, predstavnikov katerih organizacij. V Sloveniji namreč deluje 27.558 nevladnih organizacij, od tega 23.501 društev, 3.795 (zasebnih) zavodov in 262 ustanov. Katere od teh so izbrane za sodelovanje z vlado in odločanje o usodi države, ni znano. 

Denarni tokovi spet daleč od žepov državljanov

Predsednik vlade Robert Golob je po sestanku povedal, da je bil namen sestanka povezati nevladnike s pristojnimi ministrstvi. Po njegovih besedah so mlajše nevladne organizacije na sestanku najbolj izpostavljale sistemsko financiranje, starejše pa so bile bolj konkretne pri spremembah zakonodaje. Pričakujemo lahko torej, da se bodo pod taktirko Roberta Goloba tokovi denarja spet zlivali v žepe najrazličnejših obskurnih skupin, ne pa v žepe državljanov, kot je to bilo pod vlado Janeza Janše. Vlada Roberta Goloba sodeluje s skupinami, ki ne želijo le več denarja, ampak tudi želijo Slovenijo popeljati iz Nata, porušiti potrošniški sistem, če omenimo le najbolj škodljive. 

Direktorica Inštituta 8. marec vlado ošteva kot neposlušnega šolarčka

Po sestanku je Nika Kovač, direktorica ene takšnih skrajnih organizacij, izjavila, da jo sicer veseli, da je vlada podprla zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, so pa na sestanku izrazili nezadovoljstvo, da so bili v zadnjih nekaj tednih izpuščeni iz vseh pogovorov o protidraginjskih ukrepih, prav tako niso bili seznanjeni z zdravstveno reformo. Gre za dekle, ki ji je uspelo doseči, da je nova vlada porušila zakone prejšnje vlade. Nekaj tako barbarskega se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo. In to je uspelo dekletu iz družine dobro situiranih salonskih levičarjev, ki iz svojega udobja pridno uničuje slovensko gospodarstvo. No, zdaj bi dekle rado odločalo tudi o protidraginjskih ukrepih in zdravstveni reformi. Vlado Roberta Goloba je oštela kot neposlušnega šolarčka. 

Želeli bi odločati tudi o davkih

Tudi direktor krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS Goran Forbici je vlado oštel, ker naj bi bil občutek, ki ni kaj dosti drugačen, kot je bil pod vlado Janeza Janše, najbolj pa naj bi ga presenetila “izjava državne sekretarke z ministrstva za finance, da na ministrstvu ne čutijo potrebe po tem, da bi se s komerkoli morali pogovarjati o davkih in o davčni reformi. Verjeli ali ne, tudi o davkih bi želeli odločati. Zakaj sploh imamo vlado? 

LA

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...