Rusofilni spletni portal RTV Slovenija zopet udaril – rusko propagando redno objavljajo na naslovnici

Datum:

Portal javnega zavoda RTV Slovenija MMC je od nekdaj zbirališče rusofilov, privržencev arabskega terorizma in seveda slovenskega socializma. Tokrat so ponovno objavljali rusko propagando, kot da je resnica, kar je na portalu postala že stalna praksa, odkar se je začela vojna v Ukrajini. 

Na naslovnici enega od osrednjih slovenskih portalov se je pojavil ruski agitprop, da je bilo v napadu Ukrajine na zapor ubitih 40 ujetnikov.

Povzemajo nepreverjeno novico ruskih ministrov propagande, da je ukrajinska stran z raketami obstreljevala zapor za ukrajinske vojne ujetnike v bližini mesta Olenivka, v regiji Doneck, ki je pod nadzorom proruskih separatistov.

Očitno je bil naslov tako sporen, da so tudi uredniki opazili, da je s prispevkom Kaje Sajovic, ki sicer rada tiho koketira z rusko stranjo, nekaj hudo narobe in so ga na vrat na nos spremenili, tako da se zdaj glasi takole:

“V napadu na zapor ubitih 53 ujetnikov. V prvih bojnih vrstah tudi skupina Wagner?”

Še vedno rusofilno, a vsaj malce manj očitno, da jih kakšna tuja TV-postaja ne bi zamenjala za domačno izpostavo zloglasnega Sputnik News.

Rusofilija na RTV Slovenija je sicer pereča težava že zelo dolgo in najbrž korenine išče v 8 desetletij stari afiniteti levičarske kontinuitete do Moskve. Spomnimo se, kako je nekdanji zunanji dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik s komaj prikritim nasmeškom na obrazu razlagal, kako bodo Rusi vkorakali v Kijev, Ukrajinci pa se bodo hočeš nočeš morali predati.

Edvard Žitnik je februarja napovedal zmagoslavni ruski pohod na Kijev. (Foto: zajem zaslona)

Spomnite se še, kako je zunanja dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik leta v rokavicah govorila o Vladimirju Putinu in ga želela nekako normalizirati, tik pred vojno pa je trdila, da si navadni Rusi vojne sploh ne želijo.

To, da je Kijev ruske obtožbe, ki smo jih brali na naslovnici javne RTV, zanikal, je bilo pokopano globoko v tekstu. “Ukrajinske oborožene sile, ki v celoti spoštujejo in izpolnjujejo načela in norme mednarodnega humanitarnega prava, nikoli niso izvajale in ne izvajajo obstreljevanja civilne infrastrukture, zlasti ne krajev, kjer se verjetno nahajajo vojni ujetniki,” je sporočila ukrajinska vojska. Namesto tega so ukrajinske oblasti za artilerijsko obstreljevanje zapora obtožile ruske sile in dodale, da Rusija s svojimi obtožbami skuša prikriti mučenje in usmrtitve zapornikov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je obtožbe Rusije označil za klasično, cinično in dobro premišljeno operacijo širjenja laži. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Rusijo obtožil vojnega zločina in zaveznice pozval, naj odločno obsodijo brutalno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in Rusijo uvrstijo med države podpornice terorizma.

Na portalu MMC dobro vedo, da skoraj polovica prebivalcev bere izključno naslove.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...