Kdo je največji zmagovalec volitev v Mariboru? Ljubljana! SMC, ki je štiri leta blokiral vse projekte, bo zdaj plenil po štajerski prestolnici

Datum:

Kaj prinaša Mariboru zmaga poslovneža Saše Arsenovića v drugem krogu lokalnih volitev? Njegov protikandidat Franc Kangler je ves čas zatrjeval, da je Arsenović izbranec mariborske elite, tesno povezane z Ljubljano, medtem ko da je sam kandidat pravega Mariborčana. Prav zato je Kangler predstavljal neke vrste ideološki boj štajerske prestolnice s slovensko prestolnico, katero je bilo potrebno ubraniti pred tem, da si jo Ljubljana dokončno pokori. A je Kangler spodletel; tudi zato, ker je ljubljanski lobi prek svojih medijev, tudi lokalnega Večera, forsiral svojega kandidata, novinarska nevtralnost je prav v mariborskem, hkrati pa tudi koprskem primeru, dokončno spodletela, utonila v pozabo.

                   

Zanimivo, še najbolj negativne izkušnje z ljudmi, ki stojijo za mariborsko zmago Saše Arsenovića, ki si ga večina predstavlja kot pohorskega Jankovića, ki da bo poskrbel za razvoj Maribora. Že same primerjave z Jankovićem so seveda popolnoma napačne, saj Ljubljana dobi bistveno več denarja iz državnega proračuna, dolgo so poznane Jankovićeve povezave z bankirji, na sploh pa si Mariborčani ne morejo ne želijo in smejo želeti, da bi šli po poti zadolženosti prestolnice. Po drugi strani pa je v Arsenoviću zdaj SMC končno dobil svojega poslušnega človeka, da bi stranka, ki je v zadnjih štirih letih morda bolj agresivno kadrovala, kot katerakoli druga v samostojni Sloveniji, prevzela popolno kontrolo nad Mariborom.

Pred dnevi je sam Fištravec, veliki Kanglerjev nasprotnik zadnjih let, o SMC-ju na svoji spletni strani zapisal, da je Mariboru  naredila še več škode kakor bivši župan (Kangler).  “Iz prve roke lahko potrdim, da si fantje iz te stranke predstavljajo Maribor kot plen, ki si ga je potrebno razdeliti. Na koalicijska pogajanja leta 2014 so prišli s spiskom javnih podjetij, ki jih želijo kot stranka prevzeti. Ker na to nismo pristali, niso vstopili v koalicijo. Ves čas mojega mandata so delovali na način, da so preko Ljubljane blokirali vse, kar je bilo možno. Za tisto dobro, kar smo ustvarili, pa so pripisali zasluge sebi ali pa popljuvali, če drugače ni šlo. Njihov način dela je bil, bolj kot je slabo za Maribor, boljše je politično za nas,” se spominja odhajajoči župan.

Maribor se že predolgo sooča s preveliko brezposelnostjo in propadajočim gospodarstvo. Foto: STA.

To seveda ni politika, ki bi si jo želel sleherni Mariborčan, temveč je prav to eden izmed glavnih razlogov, zakaj je Slovenija začela zaostajati v razvoju s primerljivimi državami. “Ko govorim o pomenu interesov Maribora, kar simbolizira vijolična barv), želim poudariti, da se župan Maribora ne bi smel nikoli in nikdar pokoriti interesom lobijev v Ljubljani, kar simbolizira zelena barva. Saj ni tako težko razumeti te simbolike, seveda če se to želi,” je še povedal Fištravec. To je razumel tudi Kangler, ki se je v dneh pred drugim krogom volitev trudil zakopati bojno sekiro z vijolami, na soočenja je hodil v vijoličastem dresu.

Saša Arsenović je zmagovalec volitev v Mariboru. A z njim je največ pridobila Ljubljana, so prepričani v taboru Kanglerja in Fištravca. Foto: Nova24TV.

Bo posloval kar sam s seboj? Arsenović se ne namerava odpovedati lastništvu lokalov, ki so povezana z občino
Že pred časom pa je Požarreport pisal o visoki zadolženosti Saše Arsenovića. Podjetja in nepremičnine v njegovi so namreč visoko zadolžena, kar bi lahko potrjevalo govorice, da Arsenovič odhaja v politiko – tudi ali predvsem – zato, da bi lažje, kot pravijo, servisiral financiranje svojih kreditov. Po javno dostopnih podatkih namreč Arsenovič trenutno dolguje skoraj 8 in pol milijona evrov, pri čemer je vrednost njegovih nepremičnin in obsega poslovanja bistveno manjša, je poročal Požarreport.

Problem bo tudi to, kako bo Saša Arsenović posloval kot mariborski župan, očitno kar sam s seboj. Načrtuje kar nekaj obnov nepremičninskih ali gostinskih projektov, ki so tako ali drugače povezana z mestno občino ali državnimi organi, denimo zarado potrebnih gradbenih, okoljevarstvenih in drugih dovoljenj. Njegova napoved, da bo po izvolitvi za župana zadržal lastništvo nad podjetji, operativo pa prepustil sodelavcem, je izjemno sporna, saj to kar samo po sebi kliče po korupciji. Novinar Bojan Požar si denimo ne predstavlja, kako bo Arsenović kar sam sebi predpisoval občinske odloke.

Kakorkoli, usoda Mariborčanov in Mariborčank je negotova kot kdajkoli prej. Ne glede na to, kako so bili zadovoljni z zadnjima županoma Francom Kanglerjem in Andrejem Fištravcem, lahko mirno zapišemo, da sta vodila občino, bodisi dobro bodisi slabo. Z Arsenovićem pa se zdi, da bo Maribor zdaj dokončno Ljubljana. Ki pa doslej prebivalcem pod Pohorjem še nikoli ni prinesla nič dobrega.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...