Kdo je naše “budalo” iz Velebita, ki je paradiralo z jugo zastavo?

Datum:

Pred dnevi smo bili priča sramoti, ki se je zgodila nekje na Velebitu na Hrvaškem. Skupina slovenskih jugo nostalgikov, točneje rečeno “budal”, je nekje na Velebitu taborila in izobesila jugo zastavo. Logično v Sloveniji se s takim početjem ne ukvarja nihče, celo na uradnih državnih proslavah lahko najdete zastave države juge, ki nas je leta 1991 napadla in zaradi katere so umirali tudi naši ljudje.

                   

Toda na Hrvaškem ni tako. Tam točno vedo, da je na tisoče Hrvatov padlo pod streli jugo vojske, ki jo simbolizira tudi jugo zastava. In zato je jasno, da Hrvati take sramote, pač ne bodo dovolili in prav imajo. Stvar je še toliko bolj simbolna, prav s tega mesta naj bi jugo vojska obstreljevala Zadar.

Kako se je zadeva končala ne vem, toda kaj dosti časa ta jugo zastava tam pač ni plapolala in upam, da so Hrvati te naše “budale” postavili pred sodišče. Prav bi bilo tako, kajti podobno bi se zgodilo komurkoli, ki bi po Nemčiji ali Berlinu paradiral z zastavo nacistov s kljukastim križem. Le Slovenci se tega problema ne zavedamo in dopuščamo čaščenje simbolov pod katerimi so padle nedolžne slovenske žrtve v vojni za Slovenijo leta 1991. Noro!

Vidim pa, da se je na twitter profilu sedaj pojavila registrska števila avtomobila, lastnik katerega naj bi bil prav tisto “budalo”, ki je jugo zastavo izobesil. Twitteraška srenja se sprašuje, kdo to je in da naj tisti, ki imajo dostop do uradnih podatkov objavijo podatke o lastniku avtomobila.

SFRJ zastava na Velebitu (printscreen: Antena Zadar)

Žal po naši zakonodajo to ne bo šlo. Zato pa naša zakonodaja dopušča paradiranje z jugo zastavo, hrvaška pa očitno ne in prav je tako. Dostop do uradnih podatkov o lastništvu omenjenega avtomobila imajo tako imenovane uradne osebe. To so recimo policisti. Toda vpogled lahko naredijo samo v primeru. Če imajo razlog za vpogled, to pomeni, da bi lastnik avtomobila naredil prekršek in bi ga policisti ustavili. Vpogled imajo tudi na upravnih enotah, kjer vozilo registrirate, pa tudi na privatnih pooblaščenih servisih, kjer prav tako lahko vozilo registrirate. Toda tudi te osebe lahko v podatke opravijo vpogled le, če imajo uraden razlog, recimo da podaljšujete registracijo vozila, sicer pa ne. Vsak drug vpogled v podatke je prepovedan in kazniv. Žal, ampak tako je po zakonu.

Pred leti sem na pooblaščenem servisu podaljšal registracijo mojega avtomobila. Referentka pa mi je rekla: “Upam da letos ne bom dobila kontrole.” Nisem čisto razumel, zato je nadaljevala: “Ko ste lani podaljšali registracijo, sem v roku pol ure dobila obisk inšpektorja, ki je preverjal zakaj sem opravila vpogled v vaše podatke.” Vse je bilo torej jasno, če bi opravila vpogled v moje podatke brez razloga, da jaz ne bi podaljševal registracije avtomobila, bi jo čakalo do 500 evrov globe.

Tudi sam bi želel vedeti kdo je to “budalo” iz Velebita, toda zakon je pač zakon.

dr. Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...