Kdo je nova madžarska predsednica Katalin Novak?

Datum:

Pri naših vzhodnih sosedih so danes potekale predsedniške volitve, na katerih so Madžari izbirali predsednika države, ki bo ta položaj zasedal do leta 2027. V bitki med neodvisnim kandidatom Petrom Rono (ki je na volitvah nastopil ob podpori liberalne koalicije Združeni za Madžarsko) in Katalin Novák, kandidatko vladajoče konservativne stranke Fidesz, je Novákova s skoraj 71-odstotki prejetih glasov dosegla izjemno zmago.

Čeprav ima Madžarska, tako kot tudi Slovenija, parlamentarni sistem (zaradi česar predsednik države nima tako velikih pristojnosti kot predsednik vlade), pa pomeni današnja izvolitev Novákove odlično popotnico konservativnemu Fideszu za bližajoče se parlamentarne volitve, ki so v tej 9,6-milijonski državi napovedane za 3. aprila letos. Za razliko od slovenskih predsedniških volitev, na katerih navadno nastopi več kandidatov iz različnih političnih strank, je na madžarskih predsedniških volitvah ustaljena praksa, da se med seboj pomerita dva kandidata, ki navadno zastopata nasprotna politična pola.

Do sedaj so bile preštete že vse oddane glasovnice, zaradi česar je madžarska volilna komisija tudi že uradno potrdila zmago desno usmerjene kandidatke Katalin Novák, ki s tem ni postala samo prva ženska v zgodovini Madžarske, ki je zasedla predsedniški položaj, ampak tudi najmlajša oseba na tako visoki funkciji. Favoritinjo predsedniške bitke je za Fideszovo kandidaturo na letošnjih madžarskih predsedniških volitvah decembra lani predlagal madžarski ministrski predsednik in vodja stranke Fidesz Viktor Orbán. Visoka podpora, ki jo Novakova že desetletja uživa v madžarski javnosti in ki jo je sedaj s 70,98 odstotka prejetih glasov tudi povsem upravičila, je med drugim posledica njene doslej izjemno uspešne politične kariere. 44-letna novoizvoljena predsednica, ki bo na tem položaju nasledila dosedanjega madžarskega predsednika Janosa Aderja, je v madžarski politiki namreč aktivna že vse od leta 2001, širši madžarski javnosti pa je postala bolje znana leta 2012, ko je bila imenovana za vodjo kabineta madžarskega ministrstva za človeške vire. Od tedaj naprej se je njena politična kariera iz leta v leto vzpenjala; leta 2014 je bila tako imenovana za državno sekretarko za družinske in mladostniške zadeve, leta 2017 je postala podpredsednica stranke Fidesz, leta 2018 je bila na parlamentarnih volitvah izvoljena za poslanko v madžarskem parlamentu, med leti 2020 in 2021 pa je bila v četrti Orbánovi vladi ministrica za družinske zadeve.

Na tem položaju je bilo pod njenim vodstvom sprejetih več ukrepov za pomoč družinam v stiski in spodbujanje mladih parov, da se odločijo za več otrok, zaradi česar je Novákova še razširila subvencioniranje velikih družin, ki je bilo sicer sprejeto že v času prejšnjih Orbánovih vlad z namenom izboljšanja madžarske demografske slike. Ukrepi so se dejansko izkazali za učinkovite, saj se je v zadnjih letih stopnja natalitete v državi občutno povečala (iz 1,33 živorojenih otrok na posamezno žensko leta 2010 je narasla na več kot 1,5 živorojenih otrok na posamezno žensko danes).

Po izobrazbi je Novákova diplomirana ekonomistka in pravnica, ki je študirala na univerzah Corvinus v Budimpešti in Szegedu. V preteklosti je bila tako akademsko kot tudi poklicno precej aktivna tudi izven madžarskih meja, še posebej v Franciji, kjer se je izobraževala na pariški univerzi Nanterre. S Francijo ima tudi sicer zelo močne vezi, med drugim tudi aktivno govori francosko, Macronova vlada pa ji je leta 2019 celo podelila francoski nacionalni red legije časti, ki velja za najvišje francosko civilno odlikovanje. V svojem zasebnem življenju je že vrsto let poročena z rojakom Istvánom Attilo Veresom, s katerim ima tudi tri otroke.

Marko Markič

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...