Kdo je opravljal cenitev “Janševe Trente”? Funkcionar SD in sodni cenilec Andrej Kocuvan dvojno zavajal sodišče

Datum:

Zaslišanje sodnih izvedencev Andreja Kocuvana in ostalih v zadevi Trenta ni dobilo epiloga. Že na začetku je bilo zaslišanje prekinjeno, saj se je razgalilo politično ozadje cenilcev “Janševe Trente”.

                   

Po razkritju nekaterih očitnih dejstev na petkovem zaslišanju je obramba zahtevala Kocuvanovo izločitev, sodnica Irena Topolšek pa je odločila, da se zato zaslišanj cenilcev ne opravi. Kocuvanu je določila 8 dnevni rok, da pisno pojasni navedbe o pristranskosti, ki so se v zadnjih dneh pojavili v medijih.

Razgaljeno politično ozadje cenilcev “Janševe Trente”

1. Andrej Kocuvan, ki je vodil skupino izvedencev in je celo predsednik slovenskega združenja sodnih izvedencev gradbene stroke, po izobrazbi ni gradbenik, ampak ing. geodezije in komunale.

2. Andrej Grum – Kobal, ki je sopodpisal izvedensko mnenje, nima statusa sodnega izvedenca in je mnenje podpisal, ne da bi si lokacijo posestva sploh ogledal.

3. Andrej Kocuvan ni bil član, funkcionar in kandidat SD, izvoljen na listi SD v mestni svet Maribor le v mandatu 1998-2002, ampak tudi v mandatu 1994-1998.

4. Andrej Kocuvan sodišča ob imenovanju ni obvestil o teh dejstvih, ki objektivno vplivajo na nepristranskost in neodvisnost cenitve, čeprav bi ga v skladu z obveznimi mednarodnimi standardi cenilske stroke in slovensko zakonodajo moral – in to nemudoma že ob samem imenovanju za cenilca v zadevi Trenta.

Sporne cenitve in politične afere imajo v Sloveniji že “tradicijo”, primer Trenta je ilustrativen

Andrej Kocuvan ni bil član, funkcionar in kandidat SD, izvoljen na listi SD v mestni svet Maribor le v mandatu 1998-2002, ampak tudi v mandatu 1994-1998.
Andrej Kocuvan ni bil član, funkcionar in kandidat SD, izvoljen na listi SD v mestni svet Maribor le v mandatu 1998-2002, ampak tudi v mandatu 1994-1998.

Pripoved o Janševi parceli v Trenti ima že dolgo brado. Lobist Milenko Šetinc in njegova žena novinarka RTV Slovenija Mojca Pašek Šetinc sta jo skovala v afero tik pred volitvami leta 2011. Domačini v Trenti pravijo, da je novinarske ekipe, ki so iskale Janševo parcelo oziroma hišo, po dolini vodil kar funkcionar Triglavskega narodnega parka Marko Pretnar ob asistenci Boštjana Lajovica, takratnega piarovca predsednika RS Danila Turka.

V zločin, primerljiv milijardni bančni luknji, je prodajo posestva povzdignil Goran Klemenčič januarja 2013 v zloglasnem poročilu KPK o premoženju predsednikov parlamentarnih strank. V njem je zapisal, da je bilo 15.000 m2 veliko posestvo s tremi objekti neposredno ob bregu reke Soče leta 2005 vredno pičlih 11.000€, medtem ko ga je Janša prodal za kar 130.000€.  Poročilo je bilo poslano v vroče ozračje t. i. ljudskih vstaj in je služilo kot povod za odstranitev reformne vlade pod vodstvom SDS. Pravi vzrok za mehki državni udar in odstranitev vlade so bile reforme, ki jih je vladna koalicija s pomočjo ustavnega sodišča konec leta 2012 v nasprotju z vsemi pričakovanji le spravila skozi zakonsko in sodno proceduro.

V zameno za profesionalnost in poštenost izgubil službo
Novinar dnevnika Finance Jaka Elikan je zadevo v dneh po objavi poročila malo podrobneje raziskal, primerjal cene podobnih nepremičnin ob prodaji leta 2005 v tistem delu Slovenije in ugotovil, da je bila “Janševa Trenta” – dejansko prodana celo nekoliko pod povprečno ceno. Žal je bil eden redkih svojega poklica, ki se je v zadevo poglobil, kajti večina ostalih je ponavljala zgolj Klemenčičevo oceno in Janšo pribijala na križ. Elikan pa je bil za resnicoljubnost nagrajen z izgubo službe.

Podtikanja, manipulacije, laži
Saga o “Janševi Trenti” pa s padcem vlade ni bila končana. Goran Klemenčič in nekakšen samooklicani šef preiskav na KPK Darko Stare (danes prvi minister za pravosodje, drugi njegov državni sekretar) sta proti Janši sprožila kazenski postopek, ki so ga nemudoma poprijeli na davkariji, NPU in državnem tožilstvu, oba omenjena pa sta ga na novih funkcijah, s katerimi sta bila nagrajena, verjetno še dodatno podžigala.

Za davkarijo, NPU in tožilstvo je pregon Janše postal prioriteta, visoko nad preiskavo bančnega kriminala ali sumov kaznivih dejanj pri močno preplačanih milijardnih investicijah, kot je TEŠ 6. Preiskovalci NPU, med katerimi je prednjačila Tina Pahor, so celo hodili po Trenti in ostarele prebivalce, ki jih je svetoval Marko Pretnar, spraševali, koliko je po njihovem mnenju vredna “Janševa Trenta”.

Vršilec dolžnosti direktorja NPU Darko Majhenič je promptno spisal kazensko ovadbo proti Janši ter si takoj zatem prislužil imenovanje na direktorsko mesto. Na državnem tožilstvu so brez razmišljanja primer dodelili golobrademu tožilcu Boštjanu Valenčiču, ki je po mnenju poznavalcev pod absolutnim vplivom v trdem komunizmu prekaljenega državnega tožilca Hinka Jenulla. Kasneje je bil Valenčiču, ki po pojavnosti spominja na zloglanega polpismenega Ferlinca iz Patrie,  v pomoč dodeljen še celjski tožilec Stanislav Pintar, ki je vmes spisal tudi tajno odredbo za ponovno preiskavo Janševega premoženjskega stanja. Zahtevali so sodno preiskavo, ki je bila dodeljena preiskovalni sodnici Ireni Topolšek.

Koliko je vredna “Janševa Trenta”?
Preiskovalna sodnica Topolšek je imenovala sodnega izvedenca Franca Nahtigala, ki je v začetku leta 2015 izdelal oceno vrednosti “Janševe Trente” na dan prodaje in jo ocenil na okrog 120.000€. Cenitev je naročila tudi obramba. Sodni cenilec Anton Kožar je vrednost nepremičnine ocenil na blizu 140.000€

Zasebno podjetje IMOS, ki je nepremičnino kupilo, je bilo medtem poslano v stečaj. Na IMOS-u smo dobili podatek, da je bil stečajni postopek uveden z neobičajno naglico in sicer le nekaj dni po tistem, ko se je na javno objavo prodaje omenjene nepremičnine javil resen kupec, ki je bil pripravljen plačati razpisanih 140.000€ kupnine. Govorili smo s predstavnikom kupca (nepremičninska agencija), ki je namero potrdil.

Je bilo “sporno zemljišče” ob prodaji res preplačano?
Janševa Trenta je tako prešla v stečajno maso in bila nedavno na dražbi, za katero je veljalo veliko zanimanje kupcev in medijev, prodana za 127.500€. Vmes je Vrhovno sodišče že drugič razveljavilo poročilo KPK kot nezakonito.

Andrej Kocuvan, predsednik združenja sodnih cenilcev gradbene stroke in funkcionar SD v Mariboru, do leta 2002 tudi svetnik SD v mestnem svetu MO Maribor, ki je bil gonilna sila in koordinator ocenjevalne ekipe.
Andrej Kocuvan, predsednik združenja sodnih cenilcev gradbene stroke in funkcionar SD v Mariboru, do leta 2002 tudi svetnik SD v mestnem svetu MO Maribor, ki je bil gonilna sila in koordinator ocenjevalne ekipe.

Zahteva po četrti cenitvi, tokrat zares in s “pravimi cenilci”
Režim se ni vdal. Preiskovalna sodnica je po pritisku tožilstva naročila še tretjo, oziroma, če upoštevamo tudi najbolj realno med njimi, doseženo ceno na dražbi, četrto cenitev. Tokrat zadev niso prepuščali naključju. Imenovana je bila štiričlanska ekipa “zanesljivih” cenilcev Andrej Kocuvan, Bojan Grum, Andrej Udovč in Andrej Avsenek.

Cenitev na svojevrsten “inovanitevn” način
Četverica cenilcev pod vodstvom Andreja Kocuvana se je cenitve lotila tako, da so vrednotenje razbili na gradbeništvo, kmetijstvo in gozdarstvo. Gradbenik je ocenil vrednost objektov ne glede na lokacijo, gozd, vrednost lesa na posestvu in pričakovani kmetijski pridelek. Nato so svoje ocene sešteli in zaokrožili na 20.000€.

Bojan Grum, sodni cenilec gradbene stroke, ustanovitelj podjetja Constructa d.o.o., sodni cenilec v zadevah Pogorelc in Popovič – Rudonja, na predlog Zorana Jankovića član svetov različnih javnih zavodov v Ljubljani. Žena Darja Kobal Grum, članica predsedstva Liberalne akademije, kandidatka LDS na volitvah v Ljubljani, soavtorica različnih publikacij skupaj s predsednikom Liberalne Akademije Darkom Štrajnom.
Bojan Grum, sodni cenilec gradbene stroke, ustanovitelj podjetja Constructa d.o.o., sodni cenilec v zadevah Pogorelc in Popovič – Rudonja, na predlog Zorana Jankovića član svetov različnih javnih zavodov v Ljubljani. Žena Darja Kobal Grum, članica predsedstva Liberalne akademije, kandidatka LDS na volitvah v Ljubljani, soavtorica različnih publikacij skupaj s predsednikom Liberalne Akademije Darkom Štrajnom.

Pri cenitvi vsaj dvojna merila, če ne še kaj hujšega
Posestvo v velikosti 15.000m2, nekoč najlepša kmetija v Trenti, ki meji na 200m obale Soče v zgornjem toku, so ocenili kot da bi šlo za krpo močvirja ob Rakovi jelši. Pa še tam so Jankovićevim desetkrat manjše kmetijske parcele cenilci istega združenja vrednotili po desetkratni ceni.

Andrej Udovč, agrarni ekonomist, sodni cenilec, član Upravnega odbora atletske zveze Slovenije, predsednik Ekosocialnega foruma Slovenije.
Andrej Udovč, agrarni ekonomist, sodni cenilec, član Upravnega odbora atletske zveze Slovenije, predsednik Ekosocialnega foruma Slovenije.

Klemečičev naslednjik na KPK priznal pristranskost
Vmes je Vrhovno sodišče še drugič razveljavilo poročilo KPK, 26. maja 2016, pa je novi predsednik KPK Boris Štefanec na seji v Državnem zboru izjavil, da je njegov predhodnik Klemenčič okužen z glivicami nezakonitosti zaradi kršenja predpisov v poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank.

Andrej Avsenek, sodni cenilec za gozdarstvo, znan iz afere z Bornovimi gozdovi, ki pravi, da se s politiko ne ukvarja. A soimenjaka s tem imenom in priimkom najdemo v lokalni politik v Radovljici. Med drugim je ustanavljal Virantovo Državljansko listo in leta 2012 postal član njenega lokalnega vodstva, še prej pa se je poskušal s kandidaturo na listi N.Si in Listi modrega sožitja.
Andrej Avsenek, sodni cenilec za gozdarstvo, znan iz afere z Bornovimi gozdovi, ki pravi, da se s politiko ne ukvarja. A soimenjaka s tem imenom in priimkom najdemo v lokalni politik v Radovljici. Med drugim je ustanavljal Virantovo Državljansko listo in leta 2012 postal član njenega lokalnega vodstva, še prej pa se je poskušal s kandidaturo na listi N.Si in Listi modrega sožitja.

Zakon terja od sodnih cenilcev enak status nepristranskosti kot od sodnikov. Da so izbrani cenilci pod vodstvom aktivista SD Andreja Kocuvana nepristranski je toliko verjetno kot je verjetna nepristranskost Masleše, o kateri je Ustavno sodišče že javno presodilo in njegovo vlogo v postopku proti Janši označilo za bistveno kršitev ustave.​

 

J.F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...