Veselje v Uefi – Euro 2016 v blagajno prinesel čez 830 milijonov evrov

Datum:

Krovna evropska nogometna zveza (Uefa) ne bi mogla biti bolj zadovoljna s potekom evropskega nogometnega prvenstva v Franciji. Ostala je samo še ena tekma, veliki finale, v katerem se bosta pomerili reprezentanci Francije in Portugalske. Pri Uefi pa so razkrili, da bo tekmovanje v blagajno zveze prineslo vsaj 830 milijonov evrov.

Znesek pričakovanega dobička je že za 34 odstotkov večji kot na evropskem prvenstvu leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Tekmovanji sta sicer neprimerljivi, saj je na sedanjem prvenstvu več ekip, denarni sklad je bogatejši, sami stroški izvedbe pa so bili pred štirimi leti večji.

Za skoraj dve milijardi prihodkov
Na letošnjem tekmovanju, na katerem prvič nastopa 24 reprezentanc, bodo celotni prihodki po podatkih Uefe znašali 1,93 milijarde evrov. Polovico tega denarja bodo prinesle televizijske pravice, pozna pa se tudi povečanje števila tekem.

55 državam, ki so sodelovale v kvalifikacijskem ciklu in na Euru, oziroma njihovim nogometnim zvezam, bo Uefa razdelila 600 milijonov evrov. Pri krovni nogometni zvezi so razkrili tudi, da stroški za izvedbo evropskega prvenstva v Franciji znašajo 650 milijonov evrov, nagradni sklad za 24 sodelujočih ekip pa 301 milijon. 150 milijonov evrov pa so morali odšteti kot odškodnino klubom za nastope njihovih zvezdnikov.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...