Kdo je povabil Webra v Slovenijo? Tonin trdi, da NSi, v SDS menijo, da gre za dokazljivo neresnico

Datum:

Potem ko se je predsednik Nove Slovenije Matej Tonin obregnil ob članstvo Viktorja Orbana in stranke Fidezs v Evropski ljudski stranki in predlagal njegovo zamrznitev, si je sedaj v luči 30. obletnice SDS in NSi želel pripisati zasluge za povabilo Manfreda Webra v Slovenijo; zatrdil je, da so v NSi tisti, ki so povabili kandidata Evropske ljudske stranke na evropskih volitvah, SDS pa naj bi le prilagodil svoj dogodek njihovi obletnici. No, v stranki SDS so odgovorili, da gre za dokazljivo neresnico.

                   

Vodja največje poslanske skupine EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber je v soboto obiskal vse njene članice – SDS, NSi in SLS. Predsednik NSi Matej Tonin je izjavo glede povabila Webra podal na četrtkovi okrogli mizi v Maxi klubu. Povedal, da sicer ne pozna natančnega naslova in namena dogodka stranke SDS, ker se s tem ni ukvarjal, je pa izrazil veselje, da Weber pride v goste na njihovo obletnico stranke. Na vprašanje, če Weber pride slučajno, ker je ta napovedal, da bo pred volitvami obiskal Slovenijo, ali zaradi povabila NSi, je Tonin odgovoril, da so Webra povabili v NSi, ker so bili predhodniki krščanske demokracije ustanovljeni 10. marca 1989, v NSi pa so to želeli praznovati na predvečer oziroma na dan, preden se je dogodek dogodil. Ob tem pa dodal je, da ga sicer veseli, da se je Weber na povabilo odzval. “To je bistvo tega.”

Na vprašanje, če si je stranka SDS malo prilagodila ta dogodek pri njih, je Tonin izpostavil, da si to predstavlja. “Saj veste, delati kampanjo po celotni Evropo je časovno zelo potratno, in predstavljam si, da je pred evropskimi volitvami to prvi in tudi zadnji obisk Webra v Sloveniji in najbrž je tudi v tem poanta, da so druge stranke potem tudi našemu praznovanju prilagodile svoje dogodke. Ampak še enkrat, pravim, da je normalno, saj smo vsi trije člani Evropske ljudske stranke, zato bo tudi Weber obiskal vse tri članice.”

Dejstvo je, da za predhodnici SDS veljata stranki Slovenska demokratična zveza (SDZ) in Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS). Sicer je res, da je bila SDZ ustanovljena 11. januarja 1989, SDZS pa 16. februarja 1989, a je vendarle ob tem potrebno zavedanje, da 30. obletnico stranke SDS zaznamuje tudi rojstni dan očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika, ki pa je bil rojen 9. marca 1932 v katoliški kmečki družini. Pučnik, čigar besede so se zapisale v zgodovino – “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!” – , je sodeloval pri ustanovitvi Socialdemokratske zveze Slovenije in kasneje prevzel njeno vodenje.

https://twitter.com/PeterSuhel/status/1104321709979697152

Glede nato, da Pučnik predstavlja osrednjo osebnost osamosvojitvenih ter demokratičnih premikov v Sloveniji ob koncu 80. let prejšnjega stoletja, ni prav nič presenetljivega, da stranka SDS svojo obletnico ustanovitve beleži prav na dan njegovega rojstva. Očitno pa tega ne sprejme prvak NSi Tonin. Prvak SDS Janez Janša je preko družabnega omrežja Twitter izjave Tonina komentiral z zapisom: “In sonce se vrti okoli zemlje …”, medtem ko je predsednik VSO in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs zapisal, da je takšnih izjav sposoben le magister FDV-ja in da si je seveda stranka SDS po njegovo prilagodila rojstni dan Jožeta Pučnika. Da gre za dokazljivo neresnico Mateja Tonina, je zapis demantiral tudi mednarodni tajnik SDS Peter Šuhel.

Pred volitvami jasno nakazal, koga želi na mestu predsednika vlade
Manfred Weber velja za velikega prijatelj stranke SDS, kar je že večkrat dokazal, med drugim tudi pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami in s podporo poimenovanju konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku. Na konvenciji stranke v Celju je imel odmeven govor, v katerem je pred volitvami izpostavil, da si želi, da bi bil Janša naslednji predsednik vlade Slovenije. Izrazil pa je tudi navdušenje, da je ob prihodu v Slovenijo pristal na letališču, ki se imenuje po očetu naše države Pučniku.

Kandidat Evropske ljudske stranke na evropskih volitvah se je po slovesnosti stranke NSi v Festivalni dvorani na Bledu udeležil slavnostne akademije SDS v Cankarjevem domu v Ljubljani ob praznovanju 30. obletnice njenih začetkov, na kateri so podelili tudi najvišja priznanje SDS za leto 2018. 

Ni pa le prihod Webra edina tema, glede katere Tonin dviguje prah, ta se je namreč z vsemi šili in kopiti spravil nad članstvo madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegove stranke Fidezs v Evropski ljudski stranki. Predlagal je namreč zamrznitev članstva, medtem ko tako SDS kot SLS temu jasno nasprotujeta in izpostavljata, da bi takšna poteza prispevala le k oslabitvi stranke pred evropskimi volitvami.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki