Zuckerbergova nova vizija o Facebookovi politiki varnosti podatkov uporabnikov je zavajajoča marketinška poteza

Datum:

V vodstvu priljubljenega globalnega socialnega omrežja Facebook napovedujejo novo politiko delovanja, ki naj bi se bolj osredotočila na zaščito podatkov uporabnikov, privatnost povezovanja in pogovorov naj bi bila bolj urejena, saj je trenutno na izjemno slabem glasu. Gre pravzaprav za idejo izvršnega direktorja in ustanovitelja platforme Facebook Marka Zuckerberga, ki je sicer spletno omrežje skupaj z nekaj prijatelji ustvaril v študentskih letih za potrebe svoje fakultete leta 2004. A javnost je zelo kritična, mnogi so prepričani, da gre samo za dobro premišljeno marketinško potezo, da uporabnikov ne bi odvrnili od nadaljnje uporabe Facebooka, ki ima sicer v zadnjih letih v omrežjih, kot sta Instagram in Snapchat močno konkurenco.

“Privatnost ljudem daje svobodo, da bi bili takšni, kot v resnici so, da se povezujejo med seboj bolj naravno, ravno zato pa gradimo socialna omrežja,” je na svojem Facebook profilu zapisal Mark Zuckerberg. A takšnih, ki verjamejo, da socialna omrežja gradijo zato, da bi bili ljudje bolj svobodni, je sodeč na zadnjo raziskavo, ki so jo opravili pri ruskem spletnem mediju RT bore malo. So pa pri omenjenem mediju zapisali, da Zuckerberg očitno dobro razume, zakaj se ljudje sprašujejo, koliko je resnice v Facebookovi novi politiki večje privatnosti, saj je na spletni strani še zapisal, “da trenutno ravno ne uživamo ugleda, da bi gradili varne strežnike, ki bi ščitili podatke”.

Sicer so odzivi na Twitterju še precej bolj ostri, kot na Facebooku. Socialno omrežje je med drugim na udaru, ker so podatke o telefonskih številkah svojih uporabnikov izkoriščali v imenu varnosti. “Ko beremo Zuckerbergove ideje o do varnosti podatkov prijaznem Facebooku, dobimo občutek, da namerava podjetje popolnoma spremeniti svoj način delovanja. A vsaj za enkrat je, glede na znana dejstva, pričakovati samo eno resno spremembo, pa še ta naj ne bi bistveno vplivala na spremembo poslovanja. Zuckerberg namreč načrtuje, da bi lahko spletne aplikacije Facebook Messenger, WhatsApp in Instagram združili v enoten sistem sporočanja, o čemer pa je govora že od januarja.

Mark Zuckerberg je spletno omrežje Facebook, ki je zraslo v aplikacijo z največ uporabniki, ustanovil leta 2004. Foto: EPA.

V ozadju načrti, da se EU in ZDA preprečijo načrti omogočiti prihod nove konkurence na trg?
Do spremembe naj bi prišlo, ker Zuckerberg verjame, da bo prihodnost komuniciranja na privatnih, šifriranih strežnikih, kjer bodo lahko ljudje veliko bolj mirni, da bodo njihovi pogovori ostali zaščiteni in varni pred drugimi, pišejo na spletni strani Russia Today. V ozadju takšne poteze Marka Zuckerberga, ki naj bi še bolj povezala tri socialna omrežja, naj bi se tako skrivala v nameri, da prepreči uresničitev nove načrtovane politike EU in ZDA, da bi razdružili Facebook, Whatsapp in Instagram in omogočili konkurenci pot na trg.

Naj spomnimo; nemška agencija za varstvo konkurence je prejšnji mesec razsodila, da Facebook izrablja svojo dominantno moč na trgu, ker združuje tri socialna omrežja. Facebooku so v Evropski uniji tudi že naložili denarno kazen v višini 122 milijonov funtov, ker so zavajali agencijo s trditvami, da prevzem Whatsappa ne bi vodil k združitvi dveh platform in posledične združitve informacij uporabnikov.

Pretekle Zuckerbergove obljube niso ugledale luči dneva
Kot poroča Russia Today, je glavni namen obstoja Facebooka prodaja oglasov, tako da celoten poslovni model tega socialnega omrežja sloni na uporabi podatkov svojih uporabnikov v komercialne namene. Ne glede na morebitno spremembo politike privatnosti komuniciranja bo Facebook tako še vedno lahko uporabljal podatke o tem, s kom se pogovarjamo in kdaj, kar samo po sebi opozarja na kršitve spletne varnosti. “S tem, ko se svetovne uporabnike spleta spet zavaja z novimi napovedmi večje varnosti na Facebooku, ki sploh ne obstaja, se bo zelo verjetno Zuckerberg v kratkem spet primoran opravičevati za svoje besede tako na levi kot na desni,” so še zapisali pri Russia Today.

In medtem, ko poznavalci spleta čakajo, kaj se bo zgodilo, še vedno ostajajo neuresničene nekatere Zuckerbergove pretekle obljube. Kot denimo tista o možnosti izbrisa zgodovine, o čemer je ustanovitelj Facebooka govoril pred dvema letoma.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...