Kdo se boji delovanja preiskovalne komisije v zadevi Kangler? Poglejte, kdo od poslancev je glasoval proti!

Datum:

Kdo se boji delovanja komisije v zadevi Kangler? Katere stranke nočejo, da bi se razkrile nove nepravilnosti v slovenskem sodstvu? Ekskluzivno objavljamo magnetogram glasovanja poslancev, kdo je bil za in kdo proti. Po podrobnem ogledu opazimo, da je množično glasovala proti večina poslancev strank SMC in Levice. Med njimi tudi zloglasna poslanec Levice Miha Kordiš in Jani Möderndorfer iz SMC. Ob tem se vedno bolj kaže strah, ki ga ima vladajoča koalicija pri delovanju te komisije.

                   

V preteklosti smo spremljali ogromno sodnih procesov, v katerih je bil udeležen bivši mariborski župan Franc Kangler. Znašel se je v kar 20 sodnih procesih. V minulih letih so sodni procesi padali eden za drugim, saj je Kangler dokazal svojo nedolžnost. Zato je na zahtevo državnega sveta moral državni zbor odrediti preiskavo v skladu z zakonom. Medtem ko so stranke SDS, NSi in SNS pozdravile preiskavo, so bile koalicijske stranke in Levica odločno proti, saj se bojijo razkritja svojih nečednosti, ki so se dogajale v Kanglerjevih primerih. To so dokazale tudi pri glasovanju o članih parlamentarne komisije, ko je 19 poslancev reciklirane koalicije in Levice glasovalo proti članom, s čimer so se postavili nad poslovnik DZ, zakone in ustavo ter tako kršili pravi red.

V preteklosti so se pokazale nekatere povezave med lokalno politično levico in sodniki, ki so izvajali procese proti Kanglerju. Med njimi se je izpostavil sodnik Janez Žirovnik, ki je ob lanskoletnih lokalnih volitvah slavil zmago SMC-jevega Saša Arsenoviča. Žirovnik je bil tudi tisti, ki je množino odrejal tajne preiskave proti Kanglerju. Nič manj ni nedolžna stranka SD; na prvomajskem strankarskem pikniku sta se razkrila Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, ki sta slavila kot velika lovca na Franca Kanglerja.

Devetnajst se jih je odločilo kršiti ustavo, med njimi tudi zloglasna Kordiš in Möderndorfer
V državnem zboru je za komisijo glasovalo 34 poslancev, medtem ko jih je bilo 19 proti, preostali pa so se vzdržali. A kdo so tisti, ki so glasovali proti in s to potezo kršili pravni red? Najbolj so si nov trenutek za kršitev ustave množično privoščili pri SMC in radikalni levičarski stranki Levica. Pri SMC so bili proti Jani Möderndorfer, Monika Gregorčič, Gregor Perič, Branislav Rajič, Mateja Udovč, Dušan Verbič, Igor Zorčič, Grega Židan in Mojca Žnidarič. V Levici pa so gumb proti pritisnili Miha Kordiš, Željko Cigler, Boštjan Koražija, Primož Siter, Nataša Sukič in Matej Tašner Vatovec. Na njihovo glasovanje se je ostro odzvala poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert. “Koalicija, zakaj vas je strah delovanja preiskovalne komisije v zadevi Kangler in ostali? Česa se bojite? Morda tega, da bo odkrila še kakšnega sodnika, ki bolj ali manj odkrito simpatizira z vami in hkrati pod krinko neodvisne veje oblasti misli, da je nad njim samo modro nebo, v sodnih dvoranah pa brez sramu krši človekove pravice in izreka sodbe v imenu ljudstva, hkrati pa zelo dobro ve, da z ljudstvom že dolgo nima ničesar več skupnega? Če je temu tako, potem je kristalno jasno, zakaj vas je strah,” je svojo kritično misel izpostavila Žibertova.

Nepravilnosti v procesu ustanovitve komisije se s strani vladajoče koalicije ne prenehajo
Čudnemu kršenju zakonskih pravil pri ustanavljanju preiskovalne komisije o Kanglerju enostavno ni konca. Pred nekaj dnevi si je kršitev postopka dovolila poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora Tina Heferle, ki je za izgovor o prestavitvi komisije uporabila nekatere ostre kritike sodstva in tožilstva zoper to preiskavo. Koalicija je že večkrat poskušala kršiti ustanavljanje komisije, a je to preprečil predsednik državnega zbora Dejan Židan. “Ustava je tukaj povsem jasna. Ko imamo zahtevo državnega sveta ali zahtevo tretjine poslancev, se komisija mora ustanoviti,” je komentiral Židan. V komisiji bodo sodelovali le opozicijski poslanci, koalicija skupaj z Levico jo bojkotira. Tako bodo komisijo sestavljali trije poslanci SDS ter po en član iz strank SNS in NSi.

Samo Samec

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...