Kdo so skrajni “Reichsbürgerji”, ki so načrtovali državni udar v Nemčiji?

Datum:

Nemška policija je včeraj v enajstih od 16 zveznih dežel, pa tudi v Avstriji in Italiji, izvedla racije in aretirala 25 domnevnih članov skrajnega gibanja Državljani rajha, zaradi domnevnega načrtovanja državnega udara. Med drugim naj bi načrtovali strmoglavljenje vlade in teroristični napad na parlament. Ob tem dogodku je poznavalec Sergej Sumlenny dejal, da mnogi, ki ne živijo v Nemčiji, ne vedo za “Reichsbürger”, katerih člani so bili aretirani. 

Gibanje verjame, da je sodobna nemška država, Zvezna republika Nemčija, “ponaredek”. Prepričani so, da ne gre za državo, temveč za “zasebno podjetje” Za to imajo sicer veliko razlag, kar je pomembno za razumevanje pa je, da menijo, da je Nemčija zasebno podjetje, ki so ga leta 1949 ustanovili zavezniki, in nima državne oblasti. Nobenih davkov, policije, zakonov, ničesar. “Prava” nemška država je zanje nemški rajh, ki po njihovem mnenju obstaja pravno, vendar brez institucij.

Največja grožnja demokraciji
Zato oblikujejo te “začasne” institucije (izdajajo celo “reich passporte” in z njimi poskušajo potovati v tujino), oblikujejo “vlade”, “parlamente” itd. kot začasne institucije in sanjajo o obnovi pravega Rajha. Gibanje je precej številno in dejavno. Nemška obveščevalna služba BfV jih v svojem letnem poročilu redno navaja kot eno največjih groženj nemški demokraciji.

Mnogi člani gibanja Državljani rajha so nekdanji policisti, vojaški častniki ali drugi državni uslužbenci.  “Moja drzna domneva je, da je ta teorija zarote nemška v tem, kako legalistična je,” je dejal Sergej Sumlenny in podal primer.  “Pojasnjuje” “lažni” status nemške države s pomočjo resolucije generalne skupščine ZN, s členi nemškega temeljnega zakona, s postopkom sprejemanja nemškega temeljnega zakona itd. To je legalistična driska (žal) in zelo nemška,” je dejal in nadaljeval, da zato ne preseneča, da se tisti, ki so nekoč delali v nemški državi in imajo radi pravni labirint, ujamejo to vabo. “Ker je to njihova strast! Za obveščevalno službo je to res slabo, saj so ti ljudje dobro povezani in od znotraj vedo, kako deluje policija.”

Nemški aristokrati so se nekoliko radikalizirali
Kot drugo pomembno skupino je omenil nemške aristokrate, zlasti tiste iz vzhodnega dela Nemčije. Ne le zato, ker so deli gibanja monarhisti, temveč tudi zato, ker se je vzhodnonemška aristokracija po združitvi nekako počutila izdano. Ker so aristokrati upali, da bo združitev pomenila restitucijo in vrnitev vsega njihovega premoženja, ki so jim ga po drugi svetovni vojni ukradli komunisti. To se ni zgodilo, zato so bili povsem razočarani. Zaradi tega so se mnogi med njimi nekoliko radikalizirali.

Mnogi so se pridružili skrajno desnim strankam, nekateri pa so se odločili za bolj radikalne poti, kot je omenjeno gibanje. “Kaj smo dobili kot rezultat? Nemška skrajno desna scena je široka in dejavna. Šele v zadnjih nekaj letih je bilo nevtraliziranih več oboroženih skupin,” je dejal Sumlenny in nanizal nekaj njihovih poskusov državnega udara.

– V letih 2000–2007 je neonacistična skupina “nacionalsocialistično podzemlje” (NSU) organizirala verigo terorističnih napadov, vključno z bombnimi napadi in streljanjem, v katerih so bili večinoma ubiti turški migranti in tudi policist. Jedro skupine NSU so sestavljale tri osebe, vendar je policija menila, da je bilo med podporniki jedra morilske skupine do 150 oseb. Mnogi menijo, da NSU ne bi mogla tako dolgo delovati brez podpore policije ali obveščevalnih služb. Leta 2018 so organi primer za 120 let uvrstili med tajne podatke.

– Leta 2017 so nemške oblasti aretirale skupino aktivnih nemških vojakov, vključno z njihovim vodjo, 1. poročnikom Bundeswehra, ki so večkrat ukradli orožje in strelivo ter načrtovali oborožen državni udar. Vodja se je celo registriral kot “sirski begunec”. Domneva se, da je načrtoval teroristični napad pod lažno zastavo (kot “migrant”) z državnim udarom. Aretiran je bil na dunajskem letališču.

-V letih 2018–2020 so bili aretirani številni aktivni in upokojeni vojaki elitne enote KSK Bundeswehra (nekaj podobnega kot Delta Force) zaradi kraje orožja in streliva ter priprav na gverilsko vojno. Hranili so tudi simbole SS in druge nacistične embleme. Nemške oblasti so verjele, da so ti vojaki elitne enote KSK pripadali podzemni neonacistični mreži “Hannibal”, ki združuje nekdanje elitne vojake, sodnike, pripadnike elitnih policijskih enot itd. iz Nemčije, Avstrije in Švice ter se pripravlja na “dan X”.

-Leta 2019 so oblasti v vzhodnonemškem mestu Rostock aretirale skupino policistov, ki so ukradli orožje, eksploziv in več deset tisoč nabojev. Operacija je bila tako tajna, da niso uporabili lokalne, temveč policijo iz druge regije.

Svojo razlago je Sumlenny zaključil s tem, da ima Nemčija veliko skrajno desnih skupin, ki so dobro oborožene, dobro usposobljene in popolnoma brezobzirne. Do danes ni jasno, v kolikšni meri so nemški organi pregona in obveščevalne službe okuženi s podporniki teh skupin.

Foto: STA

Je vpletena tudi Rusija?
Včeraj pridržani so obtoženi, da so najpozneje do konca novembra lani ustanovili teroristično celico, ki si je zastavila cilj, da bo premagala obstoječo državno ureditev v Nemčiji in jo nadomestila s svojo. Po izvedenem državnem udaru pa bi enega od aretiranih osumljencev imenovali za novega voditelja Nemčije. Ta naj bi tudi že poskušal navezati stike z ruskimi uradniki, da bi se pogovorili o novi državni ureditvi Nemčije, vendar pa ni nobenih znakov, da so se ruske kontaktne osebe pozitivno odzvale na njegovo prošnjo, so navedli tožilci. Stike z ruskimi uradniki naj bi sicer omogočila aretirana Rusinja z imenom Vitalia B.

Med aretiranimi je sicer tudi aktivni vojak v poveljstvu posebnih enot nemških oboroženih sil in več rezervistov, je povedal tiskovni predstavnik vojaške protiobveščevalne službe. V okviru racij so preiskali vojakovo hišo in pisarno v vojašnici Graf Zeppelin v zvezni deželi Baden-Württemberg. V okviru priprav na državni udar so člani teroristične celice po navedbah tožilstva pridobili orožje, organizirali strelske vaje in poskušali pridobiti nove privržence, zlasti med pripadniki vojske in policije.

Zvezno tožilstvo je še sporočilo, da je identificiralo dodatnih 27 oseb, ki naj bi bili domnevni člani ali podporniki teroristične mreže. Nemški minister za pravosodje Marco Buschmann pa je na Twitterju že pohvalil racije in dejal, da je to dokaz, da je Nemčija sposobna braniti svojo demokracijo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...